De zwitserse methode hout stoken: dit doe je als je zo min mogelijk overlast wilt geven, maar toch graag je houtkachel aansteekt. We zien steeds meer houtkachels terugkomen in huizen. Houtkachels zijn een ideale manier om je huis te verwarmen en extra sfeer te geven. Zeker nu het gas bijna onbetaalbaar wordt, is een houtkachel ideaal. Één van de dingen die wij afgelopen jaar in huis hebben laten doen om de energierekening te beperken, is het laten plaatsen van een houtkachel. Wat jammer is: houtkachels zijn nog weleens negatief in het nieuws. Ze zouden stank- en rookoverlast geven in de buurt. Jammer, en wellicht ook niet nodig met de goede stooktips. In deze blog lees je meer over het stoken van een houtkachel zonder overlast.

Waarom hout van boven aansteken?

We zien het hout stoken volgens de Zwitserse methode steeds meer voorkomen. Door hout te stoken volgens de Zwitserse methode beperk je geur- en rook overlast. Zo kun jij je huis warm stoken met de houtkachel zonder dat je buren daar last van hebben. Hoe ga je volgens de Zwitserse methode hout stoken? Hoe stoken zonder rook? De zwitserse methode is een manier van aansteken van de kachel waarmee je zo min mogelijk rookontwikkeling hebt. Als de kachel daarna één keer brand, gooi je er gewoon met regelmaat nieuw hout in.

tips houtkachel stoken

Zorg voor goed hout

Goed hout is erg belangrijk. Goed stookhout is droog (tussen de 15-20%, dit met je met een vochtmeter). Verder is het puur hout, gebruik geen geperst of gelijmd hout. OSB of MDF kan dus niet je kachel in. Door hout met lijm- verf- of harsresten in je kachel te stoken wordt de binnenkant van je kachelpijp er niet schoner door. Hierdoor heb je meer kans op een schoorsteenbrand. Daarnaast wil je natuurlijk niet je buren tot last zijn.

Begin met grote stukken hout

Bij het stoken volgens deze methode begin je met de grote blokken hout. Deze leg je bijvoorbeeld naast elkaar. Daar bovenop leg je een paar stukken hout die dunner zijn. Zo stapel je naar boven toe. Het aanmaakhout ligt bovenop de stapel.

Zwitserse methode hout stoken

Bovenstaande foto is een voorbeeld. Zo zou je volgens de Zwitserse methode hout kunnen stoken. Hoeft geen perfect stapeltje hout te zijn, maar wel gesorteerd op grootte.

Gebruik een aanmaakblokje

Nu plaats je een aanmaakblokje. Je legt deze in het bovenste deel van de houtstapel (in tegenstelling tot andere methodes) zodat het vuur van bovenaf begint te branden. Welke aanmaakblokjes zijn goed? Gebruik milieuvriendelijke aanmaakblokjes. Bijvoorbeeld deze houtkrullen. De goedkope, witte aanmaakblokjes of aanmaakhoutjes van de Action kun je beter niet gebruiken in je houtkachel. Hier zitten chemische stoffen in verwerkt. Hiervan krijg je aanslag (creosoot) in je kachelpijp. Daardoor heb je meer kans op schoorsteenbrand.

Hoe houtkachel aansteken?

De eerste 5 minuten houd je de kacheldeur op een klein kiertje. Als de aanmaakhoutjes goed vlam hebben gevat, sluit je het deurtje. Hierna zie je langzaam maar zeker het vuur naar beneden zakken en de onderste balken vlam vatten. Je beperkt rookoverlast doordat het vuur langzaam opstart.

Houtkachel stoken zonder overlast

Bij het plaatsen van de aanmaakblokje(s) let je erop dat elk aanmaakblokje bovenop een houtblok ligt. Daarnaast heeft een aanmaakblokje tenminste 2 blokken hout boven zich waar hij het vuur aan kan doorgeven. In onze houtkachel gebruiken we altijd één aanmaakblokje voor het aansteken.

Houtkachel stoken zonder overlast

Zwitserse methode hout stoken: omdat je zo min mogelijk overlast wilt geven.

Meer informatie over onze kachel of de accessoires? Lees de blog over houtkachel plaatsen. Tip: gebruik een ecoFAN om de warme lucht sneller te verspreiden in je kamer en nog effectiever te stoken.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: