Heerlijk, een zwembad in de tuin in de zomer. Een zwembad neerzetten kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat. Als je er alleen niks aan doet (behalve zwemmen), wordt je zwembad snel vies. De bodem wordt groen, er komen vliegjes, zonnebrandresten en andere rommeltjes in het water. Binnen een week is je water echt niet meer helder. Hiervoor moet je je zwembad schoonmaken.

Zwembad schoonhouden en onderhouden

  1. schepnet voor wateroppervlak
  2. bodem zwembad schoonmaken
  3. zwembad reinigen met waterstofzuiger
  4. schepnet
  5. gebruik chloor voor de juiste pH waarde
  6. zwembadpomp voor schoon water
  7. zwembad afdekken

Een zwembad vul je altijd met leidingwater. Gebruik hiervoor géén grondwater. Een zwembad kost werk genoeg en ook geld genoeg. Al met al heb je best wat artikelen nodig om de hele zomer een zwembad in de tuin te hebben staan. Lees de blog over het gratis verwarmen van je zwembad en ga aan de slag met deze lifehack!

Ps. ik ben fan van dit intex zwembad! Wanneer je dit aanschaft zit er meteen een pomp, chloorsetje en andere benodigdheden bij.

Wateroppervlak zwembad schoonhouden met schepnet

Wanneer het zwembad gebruikt is geweest, kun je dit eigenlijk altijd meteen aan het water zien. Aan het eind van elke dag dat er iemand in het zwembad is geweest, kun je even met een schepnet voor het zwembad door het water gaan. In principe hoeft dit alleen over het wateroppervlak. De meeste rommeltjes drijven op het wateroppervlak.

Bodem van je zwembad schoonmaken

Het is echt belangrijk om de bodem en de wanden van je zwembad goed schoon te houden. Je zult zien dat zich hier na verloop van tijd (binnen een paar weken) aanslag op vormt. Dat ziet er niet fris uit en ís ook niet gezond. Met een borstel kun je het vuil eraf schrobben. Daarna laat je het even met rust. Na een tijdje (als de aanslag los op de bodem ligt) ga je er met de waterstofzuiger overheen en zuig je de aanslag uit je zwembad. Aan het einde van het seizoen kun je de bodem van het zwembad schoonmaken met azijn.

Zwembad reinigen met een waterstofzuiger

Met een waterstofzuiger zuig je kleine, losse deeltjes op uit het water. Let goed op welke zwembadstofzuiger je aanschaft. Met een duurdere gaat deze klus je veel makkelijker en sneller af. Een goedkope zwembadstofzuiger zuigt minder effectief waardoor je langer bezig bent. Een waterstofzuiger is een echte must. Met een waterstofzuiger zuig je de deeltjes die na het schrobben zijn vrijgekomen op én die de pomp niet altijd mee kan pakken.

Vliegjes en rommeltjes verwijderen uit je zwembad met een schepnet

Een zwembadschepnet is onmisbaar wanneer je een zwembad hebt. Je loopt heel makkelijk even met je schepnet langs het zwembad en gaat goed over het wateroppervlak. Je kunt natuurlijk ook onder water met je schepnet, maar dat is echt lastiger. Voor vuil onder water is de waterstofzuiger meer geschikt.

TIP: neem een kijkje op mijn Instagram voor nog meer huis-, tuin- en budgettips!

pH waarde zwembad en chloor

Met een goede dosering chloor bestrijd je ongedierte in je zwembad. Met een pH meter meet je of het water de juiste pH waarde heeft en kun je inschatten hoe het chloorgehalte in je bad is. Dit check je regelmatig (een paar keer per week). Je gebruikt hiervoor chloortabletten of chloorpoeder. Ideaal is dit starterspakket chloor waarmee je je zwembad tot 8 weken schoon kunt houden.

Ps. iemand in huis met een gevoelige huid? Dan is zoutwater ook een optie.

Zwembadpomp voor schoon water

Een zwembadpomp is onmisbaar wanneer je een zwembad hebt die die hele zomer buiten staat. De pomp hoeft overigens niet altijd aan. Wij hebben hem met warm weer meestal een paar uur per dag aan. Bij voorkeur als de zon schijnt, zodat hij met zonne-energie het zwembad pompt en reinigt. Aan de pomp is een zwembadfilter verbonden. Ook hier wordt vuil opgevangen en uit het water gefilterd.

Zwembad afdekhoes

Dek je zwembad af met een zwembadhoes zolang je er niet in zwemt. Zo voorkom je beestjes en vuil in je zwembad. Wat er niet in komt, hoef je ook niet schoon te maken! Kleine investering, veel gemak.

Door je zwembad goed schoon te houden kun je de hele zomer plezier hebben van die bak water achter je huis! Dat is natuurlijk heel fijn. Je hoeft het water niet te verversen, enkel schoon water erbij doen wanneer er teveel uit het bad gespetterd is!

Tip: voorkom dat er rommel in het water komt. Zet voor het bad een bak water waar kinderen eerst even met hun voeten in gaan voordat ze het zwembad in duiken. Scheelt weer in je zwembad schoonmaken.

Tip: wanneer je je zwembad aan het einde van het seizoen laat leeglopen, doe dit dan op een zonnige dag. Maak hem schoon met azijn, laat hem in de zon drogen en hij is schoon en fris voor volgend jaar!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: