Al zo lang we in dit huis wonen (3,5 jaar) lag het in de planning om de zolder te verbouwen. Vorig jaar zomer was het dan eindelijk zover! We hebben er uren, dagen lopen klussen. Nu is daar niks meer van te zien, de zolder is klaar en netjes. In deze blog laat ik zien wat we deden in het verbouwen van de zolder. Onze rommelzolder kreeg een upgrade naar mooie kinderkamer.

zolder verbouwen
In eerste instantie was het de bedoeling het behang op links in de kamer te doen. Dat heeft het niet overleefd tijdens de verbouwing ;).

Zolder verbouwen tot slaapkamer

Allereerst: wat was er op de zolder? Een kleine overloop met aan één kan schuin dak (niet afgetimmerd met een knieschot). Verder stond er een muur met daarin een deurkozijn en deur, en hing er een radiator in de ‘kamer’ die daar achter zat. Een kamer was het niet echt te noemen. Het was meer een kale ruimte. Geen knieschotten, geen raam, geen vloer en zelfs de muren waren kaal. Tijd om daar wat verandering in te brengen!

Hoe renoveer je een zolder?

Begin met jezelf de volgende vragen te stellen.

 • ligt er electra of moet ik dit nog (laten) aanleggen?
 • staat er muren, zoja staan die op de goede plaats?
 • is er een raam of moet ik die nog (laten) plaatsen?
 • hoe ga ik de zolder indelen? Wat wordt de bestemming van de zolder, wat wil ik er kwijt?
 • wat voor vloer komt er op de zolder?

Daarna ga je nadenken over de details. Hoe ga ik wandjes plaatsen, waarmee? Wat kan ik zelf, wat laat ik doen? Als allerlaatst komt het leukste: hoe ga ik de zolder stylen? Kies ik een mooie kleur muurverf, ga ik op zoek naar een mooi behang?

Van rommelzolder naar sfeervolle kinderkamer

Onze oudste (toen 4,5) zou op zolder gaan slapen. Hij zou daar zijn eigen dinokamer krijgen. Dat is natuurlijk helemaal te gek. Het eindresultaat van de verbouwing was dus een heuse dinokamer. Het eindresultaat hiervan kun je zien in de blog over de dinokamer maken. De standaard opdekdeur die erin zat hebben we vervangen voor een mooie paneeldeur. Net als de rest van de deuren in ons huis.

Dakraam plaatsen op zolder

Allereerst begonnen we met het plaatsen van een dakraam. Een raam in een slaapkamer is natuurlijk superbelangrijk voor het binnenklimaat. Een ruimte zonder raam is geen slaapkamer. Daarnaast is een beetje daglicht wel prettig als we dan toch aan het klussen zijn. Het dakraam plaatsten we zelf. Dat bespaart natuurlijk al wat kosten. We kozen voor verduisterende rolgordijnen in combinatie met hor en buitenzonwering. De buitenzonwering is een echte must om je huis koel te houden! Dit is de reden dat we het in de zomer zonder airco redden op zolder.

Hoe ruim je je zolder op?

Toen het raam geplaatst was, zijn we begonnen met het plaatsen van de knieschotten. Of eigenlijk: manlief heeft dit gedaan. Één van de knieschotten zijn gemaakt met oude bedsteedeurtjes. Ik houd van zulke details! De knieschotten op de overloop op zolder zijn oude biedermeijer deurtjes uit een oude boerderij. Dit kun je in onderstaande post zien:

Wanden plaatsen bij zolder verbouwen

Het ideale aan schuine daken, is dat je onder het eerste deel natuurlijk opbergruimte kunt creëren. Dat is fijn, want met twee kinderen in huis verzamel je snel veel spullen. Ondanks dat ik probeer regelmatig op te ruimen en niet zoveel impuls aankopen doe, hebben we spullen genoeg. Voor de knieschotten hebben we aan weerszijden van de kamer twee wandjes geplaatst. Een zolder met schuin dak is hiermee de ideale plek om spullen op te bergen. We maakten hiervoor een houten geraamte en schroefden daar de platen tegenaan. Let op dat je goed gereedschap hebt, hiermee heb je het beste resultaat! Voor het op maat zagen van de platen gebruikten wij een invalzaag.

Dakraam zelf plaatsen

Elektriciteit aanleggen

Hierna gingen we bezig met het aanleggen van de elektriciteit. Er zat alleen een stopcontact voorin de kamer, naast de deur en de radiator. Dat is natuurlijk te weinig. We kozen ervoor om stopcontacten te maken aan beide zijden achterin de kamer, tegen de knieschotten aan. Zou hoefden we niet in de muur te vrezen en konden de kabels achter de knieschotten worden weggewerkt.

Primer voor plafondplaten op zolder

Voor de plafondplaten gebruikte ik een speciale plafondprimer. Dit zijn soort kunststof platen. Hier kun je niet direct muurverf op doen, dat gaat na verloop van tijd bladeren. Ik heb eerst twee lagen primer op het plafond gedaan, daarna een laagje saus.

Hoe renoveer je een zolder?
Kleurverschil.. Op links onbehandelde plafondplaat, op rechts plafondplaat in 1 laag primer.

Muren sausklaar maken

De muren sausklaar maken! De twee muren die er al stonden, waren op sommige plekken niet meer helemaal vlak. Waar nodig hebben we dit bewerkt met wat muurvuller. Met een plamuurmes gladstrijken, laten drogen, vlak schuren en klaar. Dit hebben we ook gedaan met de schroefgaten op de platen van de knieschotten, en de naden hiertussen. Daarna hebben we overschilderbaar behang aangebracht in de gehele kamer.

Hoeveel kost zolder afwerken?
Oude deurtjes gebruikt voor knieschotten

Muurverf dinokamer

Voor de muren koos ik afwasbare muursaus. Altijd handig met kinderhandjes. Ik koos kleuren die passen bij het thema van de kamer. De kleur van de achterwand trok ik door over het plafond. Ik maakte het vlak even diep als de kledingkast die ik er tegenaan wilde zetten. Hierdoor creëer je wat extra diepte in de kamer.

Zolderverdieping verbouwen

Radiator ombouw maken

Rond de afvoer en radiator maakten we een mooie DIY radiator ombouw, waar tegelijkertijd opbergruimte in zit, én waar een bankje is. Hier kan de kleine man chillen, als hij daar de rust nog eens voor vindt. Superleuk, dit plekje is één van mijn favoriete plekjes in huis! Je kon het op de eerste afbeelding in de Instagram post zien.

zolder verbouwen tips

Laminaatvloer leggen

Het allerlaatste klusje was het leggen van de vloer en daarna het zetten en aflakken van de plinten. De vloer hadden we nog liggen. Dit is dezelfde vloer als in de rest van het huis. Toen we het huis kochten, hebben we dit meteen voor de zolder ingekocht, zodat we overal dezelfde vloer konden leggen. Dit geldt ook voor de plinten; in het hele huis vind je smalle, 9cm hoge plinten. Voor een strakke afwerking hebben we plinten de verstek gezaagd.

Zolder verbouwen kosten

Hoeveel kost het om een zolder te verbouwen? Ik heb het niet precies bijgehouden, maar reken ongeveer hierop:

 • Dakraam en raambekleding €800 (hiervoor moet je het wel zelf plaatsen).
 • Hout voor knieschotten en aftimmeren koof: 400.
 • Hout voor radiator ombouw: 200
 • Elektra: €150
 • Verlichting: € 50
 • Saus en verf: €150
 • Vloer: €300
 • Plinten: €100
 • Gereerdschap, schroeven ed.

.. En dan zal ik vast nog dingen vergeten zijn. Alles bij elkaar was het natuurlijk best veel geld, maar: hiervoor hebben we wel een extra slaapkamer én opbergruimte gerealiseerd! Dat is dan weer goed voor je woningwaarde. En natuurlijk voor je woonplezier. Ps. ondertussen zijn de prijzen ongetwijfeld hoger door de inflatie.

Hoe lang duurt het verbouwen van een zolder?

Dit was in een notendop de verbouwing van onze zolderverdieping! Best een hele klus. Dit hebben we in onze zomervakantie gedaan. Door de corona gingen we niet op vakantie, en konden we hier de tijd aan besteden. We zijn dus een aantal weken aan het klussen geweest. Soms klusten we met 2 personen, vaak met 1. Soms was het een héle lange dag en soms een korte dag of een dag niet.

Zolder verbouwen tips

Ga je ook je zolder verbouwen? Enkele tips: zorg voor een goed raam, met hor en verduistering. De zolder is vaak de warmste plek in huis, die wil je goed kunnen doorluchten. Zijn er genoeg stopcontact aansluitingen? Is er een radiator aanwezig? Anders kan het in de winter erg koud zijn. Onze CV hebben we van zolder verplaatst naar de garage. Staat je CV op zolder, en ga je van de extra kamer een slaapkamer maken? Dan is het handig om te zorgen voor wat extra geluidsisolatie. De CV slaat ’s nachts aan. Is er schuin dak? Kijk of je wat bergruimte kunt creëren!

In onderstaand filmpje zie je een mooi hoekje wat wij op zolder maakten:

https://www.instagram.com/reel/CRQ6vDXjJk-/?utm_source=ig_web_copy_link

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: