Na een paar grote verbouwing in ons huis gingen we in de hal aan de slag met een eenvoudige maar toffe DIY: we maakten een kapstok van steigerbuis. Ik laat je zien hoe we dit deden. Je kunt namelijk heel makkelijk zelf aan de slag en ook een kapstok van steigerbuis maken.

Welke diameter steigerbuis voor kapstok?

Wij maakten een kapstok voor volwassenen en een kapstok voor de kinderen. Ik koos voor twee standaard ontwerpen die in de webshop van steigerbuisonline te vinden zijn. Zo hoef je niet alles uitgebreid na te tellen en te meten. Je kunt natuurlijk ook je eigen kapstok ontwerpen en samenstellen. De details zoals je ze bij ons ziet:

  • kapstok Canterburry: 80cm breed. Verder koos ik voor de kleur zwart en bestelde ik 5 kapstokhaken extra. De extra kapstok haken verdeelde ik over de beide kapstokken. De kapstokken zijn uitgevoerd in een zwarte steigerbuis 33,7mm. Deze kapstok hebben we ‘erbij’ voor de kinderen.

Ik deed deze DIY ism. steigerbuis-online.nl.

DIY pakket kapstok

Het DIY pakket om de kapstokken te maken bevat kapstokhaken, steigerbuizen, buiskoppelingen en koppelstukken waarmee je de kapstok aan de muur bevestigd. Verder zit er een sleutel bij waarmee je de schroeven van de buiskoppelingen en de kapstokhaken vast kunt maken.

Kapstok steigerbuis

Deze kapstok van steigerbuis kun je heel makkelijk zelf in elkaar zetten. Je krijgt de kapstok in losse delen geleverd in een kartonnen verpakking. De delen zitten allemaal netjes ingepakt. Je kunt ze het makkelijkst eerst even sorteren aan de hand van je bestelde kapstok. Welk onderdeel hoort waar? Daarna ga je beginnen met hem in elkaar zetten. Het maakt niet zoveel uit waar je begint.

Bij het DIY pakket zit een sleutel waarmee je de schroeven kunt aandraaien. Je kunt de kapstokhaken vastdraaien zodat ze een vaste plek hebben of je laat ze los, zodat ze te bewegen zijn. Wij kozen voor het eerste en draaiden ze vast. Zo weet ik zeker dat de zwarte steigerbuis op den duur niet gaat beschadigen door de kapstokhaken én hangen de haken altijd op gelijke afstand van elkaar.

Kapstok van steigerbuis maken

Ideaal is ook dat bij de grote kapstok er twee rijen met haken zijn, en deze rijen wat afstand van elkaar hebben. Zeker met vochtig weer is dit fijn: de jassen kunnen zo goed luchten en hangen niet tegen elkaar aan te plakken. Ik was echt blij verrast door het materiaal van deze kapstok! Zwaar, robuust materiaal wat echt tegen een stootje kan. Echt goede kwaliteit!

DIY van steigerbuis

Steigerbuis geeft een stoer effect en je kunt er alle kanten mee op. Ik maakte een kapstok van steigerbuis met een redelijk eenvoudig ontwerp. Je kunt steigerbuizen ook terug laten komen in andere items. Denk aan een trapleuning van steigerbuis, meubels van steigerbuis (bureau, schoenenrek, tuinbank), een traphek van steigerbuis of een stoere gordijnroede. Zo kun je heel veel DIY met steigerbuis bedenken.

Zelf een kapstok maken steigerbuis

Steigerbuis combineren met hout

Sommige DIY’s combineer je met hout. Steigerbuis kun je combineren met alle houtsoorten. Je kunt kijken naar wat bij je interieur past of bijvoorbeeld welke stijl je wilt. Je kunt steigerbuis combineren met eikenhout, maar ook met mango hout of natuurlijk steigerhout.

Kapstok steigerbuis zelf maken

Hoe maak je zelf een kapstok?

Met deze DIY van steigerbuis kun je dus heel makkelijk je eigen kapstok maken. Één ding is zeker: door zelf een kapstok te maken van steigerbuis heb je een stoere eye catcher in je hal! Als je een kant en klaar pakket koopt, heb je alleen wat gereedschap nodig om de kapstok te bevestigen (een boor, en waterpas bijvoorbeeld). Ben je benieuwd hoe de andere kant van onze hal eruit ziet? Bekijk de blog over hal inspiratie en bekijk de make over die we een paar jaar geleden deden!


Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: