Zelf een deur maken? Die koop je toch gewoon? Ja, dat kan! Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Onze schuurdeur was kapot, iets met stormschade. Er moest dus sowieso een nieuwe schuurdeur komen. Goede kwaliteit deuren zijn echt nog wel prijzig. En de deuren die wij mooi vinden, zijn helemaal duur. Verderop in deze blog heb ik het prijsverschil voor je op een rijtje gezet. Voor ons een reden om zelf aan de slag te aan en zelf een deur te maken.

zelf een deur maken
DIY garagedeuren

Het maken van de deuren is het onderdeel van het opknappen van onze tuin. We gingen zelf aan de slag in onze tuin, en hebben er meerdere toffe dingen gemaakt! Bijvoorbeeld de mooie waslijn / krijtbord combinatie.

Via Instagram deel ik door het jaar heen regelmatig (meestal budget) DIY’s voor in en om huis! Kom je me volgen? Dan weet je zeker dat je niks mist!

Ps: deze blog staat in de top 5 van populairste blogs van 2021!

Welk hout voor deur maken?

Voor het geld van een mooie kant en klare deur kun je wel wat deuren zelf maken. Wat je wel nodig hebt, is goed gereedschap, tijd, en natuurlijk een beetje handigheid. Wij kozen er uiteindelijk voor om een schuurdeur te maken, een schuttingdeur en twee openslaande garagedeuren. In eerste instantie hadden we alleen een schuurdeur nodig, maar als je toch bezig gaat en het hout in huis hebt, dan kun je net zo goed gelijk de andere deuren die ooit nog in de planning stonden, ook gelijk doen. In de garage zat een kozijn met ramen. Super onhandig, we wilden graag via de garage naar buiten kunnen. We zijn nog weleens aan het klussen, dus dat is wel een must. We zijn erg blij met het resultaat, de deuren zijn prachtig, en het vooraanzicht van het huis een stuk netter zo. Kijk en lees je mee?

Douglas deur maken

We maakten alle deuren van hetzelfde hout: douglas hout. Dit is mooi duurzaam en robuust. Het kozijn van de schuttingdeur en garagedeuren zijn van douglas balken. De schuurdeur en de schuttingdeur zijn verlijmd.

Tip: bestel altijd een paar extra houten planken. Niets zo vervelend dan dat je bezig bent en net tekort komt.

De planken die overbleven hebben we gebruikt voor een ombouw voor onze waterpomp. Mocht je nou ook een redelijke tuin hebben met aardig wat groen, dan is de aanschaf van een waterpomp echt een tip om goed op je waterrekening te besparen en tóch je tuin mooi groen te houden in de zomer! In mijn blog over het aanschaffen van een waterpomp lees je hier alles over.

schuttingdeur maken
schuttingdeur maken

Deuren maken met zwarte scharnieren

Wij kozen voor deze grote, zwarte scharnieren. Alle deuren hebben dezelfde scharnieren. De scharnieren van de schuurdeur zijn een slagje kleiner dan die van de schuttingdeur en garagedeuren. We kozen voor zwarte scharnieren bij de witte deuren, zodat de scharnieren er mooi uit springen. Ga je ook zelf een deur maken? Kies voor mooi hang- en sluitwerk!

Schuttingdeur maken

Ook onze schuttingdeur was aan vervanging toe. Ok, die ook maar gelijk vervangen dan. Als we toch bezig zijn.. De schuttingdeur is de enige deur die we niet verlijmd hebben (in het filmpje onderaan de blog zie je foto’s van de andere verlijmde deuren). Ik koos ervoor de schuttingdeur in een andere kleur te doen. Persoonlijk vind ik het mooier om een schuttingdeur te beitsen, en andere deuren te lakken. De schuttingdeur zette ik dus in een zwarte beits. De pergola in de achtertuin staat in dezelfde beits, zo past het hier mooi bij. Verderop in dit artikel kun je zien welke beits dit was.

Schuurdeur maken

Om de schuurdeur goed in het bestaande kozijn te kunnen plaatsen, moesten we een deel van het kozijn eruit frezen. Anders kwam de deur op het kozijn te liggen. Hij moest er natuurlijk mooi in vallen.

Garagedeur maken

De garagedeur werkten we aan de binnenkant af met een extra plaat hout, zodat het beter isoleert. We maakten een kozijn van balken. De garagedeuren zelf hebben we verlijmd, dit kun je ook zien in het filmpje bovenaan de blog. Als je niet zo handig bent of weinig tijd hebt, kun je natuurlijk ook openslaande deuren van douglas hout bestellen. Hoeveel geld je aan balken en planken kwijt bent wanneer je een deur van douglas hout zelf maakt, kun je natuurlijk heel makkelijk zelf berekenen.

Zelfgemaakte deuren behandelen

Yes, nu kan ik aan de gang! Ik ben degene die al het verfwerk doet bij ons in huis. In principe hoef je douglashout natuurlijk niet te behandelen. En eerlijk, de deuren waren onbehandeld ook écht heel mooi. Uiteindelijk kozen we ervoor om de deuren toch te behandelen, vooral ook om er nog langer plezier van te hebben. Voor de schuttingdeur kozen we zwarte tuinbeits. Als het goed is kan de deur er aan aantal jaren tegenaan!

deuren maken

En ja, let niet op de grindtegels, het opnieuw betegelen van de oprit is het állerlaatste project van dit huis!

Houten garagedeuren maken

De schuurdeur en garagedeuren werkten we af met witte, hoogglans lak. Er zat al erg veel tijd in de deuren, dus ik koos voor een beetje gemak. Ik koos een witte 2 in 1 lak van Rustoleum. Ik had er nog nooit eerder van gehoord, en kwam dit bij toeval tegen (ik was eigenlijk op zoek naar sneldrogende grondverf, zodat ik sneller door zou kunnen). Dit is dus grondverf en lak in één. Echt ideaal, de droogtijd valt ook best mee! Van twee lagen had ik genoeg, terwijl het onbehandeld hout was, wat dus best wat verf opzoog! Perfect dus, scheelt weer een laagje verf en wat tijd.

Garagedeuren maken

De erker aan de voorkant van ons huis is ook wit, ik vond het daarom mooi om de garagedeuren ook wit te maken.. Zo zorg je voor een beetje eenheid en heb niet een heel kleurenpalet aan de voorkant van je huis. Maar als je de foto’s ziet van de onbehandelde garagedeuren: dat is óók prachtig!

Garagedeuren maken
garagedeuren en schuttingdeur van douglashout

Zelf garagedeuren maken

Wauw, zijn ze niet mooi, deze zelfgemaakte deuren? Wij zijn er in ieder geval erg blij mee! Op onderstaande foto zie je ook een stukje van onze mooie waslijnen die we maakten.

zelf deur maken
Houten deur van douglas

Ga jij ook in je tuin aan de slag en wil je meer tips? Lees de blog over je tuin opknappen, vind nog veel meer inspiratie en ga lekker aan de slag!

Douglas deur maken of douglas deur bestellen

Ga jij zelf aan de slag en ga je zelf een deur maken van douglas hout, of bestel je een kant en klare deur? Kijk maar eens naar het verschil in prijs. Reken voor een normale deur douglas planken, 3 scharnieren en een deurklink met slot. Houd er rekening mee dat je eventueel nog gereedschap aan moet schaffen, en het natuurlijk een of twee dagen werk kost. Vergelijk het maar eens met deze kant en klare douglas deur inc. beslag.

Ga jij ook je eigen houten deuren zelf maken? Mooi hang- en sluitwerk maakt het helemaal af en hoeft helemaal niet duur te zijn:

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: