Heb je een woonkeuken? Of ruimte om een woonkeuken te creëren? Dat is natuurlijk echt een luxe. Een woonkeuken is een plek waar ruimte is om uitgebreid te eten en heerlijk te borrelen. Een plek waar je urenlang comfortabel kunt doorbrengen. Een plek waar doorgaans veel tijd wordt doorgebracht. Maar.. Dan is het wel fijn als die woonkeuken ‘klopt’. In deze blog geef ik je woonkeuken inspiratie. Na het lezen van deze blog kun jij aan de slag om je eigen woonkeuken sfeervol in te richten. Van tips over sfeervol fotobehang tot het kiezen van een eettafel of verlichting.. In deze blog lees je er alles over.

Bepaal de indeling van je woonkeuken

Als eerste ga je aan de slag met het maken van een indeling van je woonkeuken. Begin met het meten van de ruimte. Het makkelijkst kun je gelijk een schets maken op papier of op de computer. Daar heb je straks namelijk alleen maar gemak van. Voorkom teveel rommeltjes en overbodige items. Hierdoor laat je de ruimte kleiner en rommeliger lijken. Een luxe keuken heeft vaak een aantal grote, functionele én sfeervolle items.

Meubels in de woonkeuken

Na het bepalen van de afmetingen van je woonkeuken, ga je kritisch kijken naar de functie van deze ruimte. Waar wil je het voor gebruiken en wat heb je hiervoor nodig? Dit hangt natuurlijk ook af van overige ruimtes in je huis. In je woonkeuken zit een keuken, en misschien ook wel een barretje. Wil je de ruimte van je woonkeuken vooral besteden aan een eethoek, wil je er nog een los zitje met een paar fauteuils bij, een extra kast voor opbergruimte? Allemaal keuzes die je moet gaan maken. Welke meubels er uiteindelijk in je woonkeuken komen, hangt af van deze keuzes.

Wij gaan een uitbouw beneden plaatsen en daarin een eethoek creëeren. Daarmee wordt de achterste helft van onze woning een woonkeuken. De keuken grens hieraan en wordt straks een open, grote ruimte met de eethoek. Ik kies ervoor om de ruimte praktisch in te richten. Voor ons is het vooral belangrijk om met grotere groepen mensen / vrienden / familie heerlijk de tijd in de woonkeuken door te kunnen brengen. Ik zie mezelf al avondjes heerlijk borrelen, eten en spelletjes doen.

Kies kleur voor je woonkeuken

Nu je weet welke items er in je woonkeuken komen, kun je verder gaan met de nog leukere inspiratie voor je woonkeuken. Kleur bekennen en op zoek naar kleuren voor je woonkeuken. Leuk, maar ook erg lastig. Wil je een warm of een koud kleurenpalet? Ook de zonkant van de woonkeuken kan hier verschil bij maken. Wil je sprekende kleuren, rustige kleuren? Houdt natuurlijk ook rekening met de kleuren in je woonkamer (ervan uitgaande dat die grenst aan de woonkeuken). Wanneer je tinten kiest die hierbij passen, vormt je benedenverdieping één geheel.

Japandi stijl eethoek

Het beste kun je één of twee hoofdkleuren kiezen. Daarnaast kies je dan bijvoorbeeld nog een accentkleur. In mijn moodboard zie je dat ik zand en nude als hoofdkleur heb (dit heb ik ook in de woonkamer). Deze kleuren match ik met terra details. Deze kleuren zijn makkelijk te combineren met een andere hoofdkleur, mocht ik de terra eens zat zijn. Deze rustige kleuren passen perfect in een japandi stijl interieur.

Wij hebben dan wel geen japandi interieur, maar ik vind deze woonstijl wel prachtig en je ziet ‘m zeker terug in ons huis. Persoonlijk vind ik het mooi om verschillende woonstijlen te combineren en op die manier een huis eigen te maken.

Naast de zandkleuren kies ik een eyecatcher voor één van de muren in onze woonkeuken. Ik kies voor een fotobehang in een rustig design, passend bij de gekozen kleuren:

woonkeuken inspiratie fotobehang
Foto: eigendom van Photowall.nl

Raamdecoratie kiezen

Raamdecoratie kiezen is best heel lastig. Bedenk goed wat de functie hiervan moet zijn. Wil je door de raamdecoratie naar buiten kunnen kijken, wil je dat er vanuit buiten helemaal niet naar binnen gekeken kan worden? Ook kun je nog kiezen voor ‘dubbele’ raamdecoratie. Bijvoorbeeld jaloezieën in combinatie met overgordijnen.

Verlichting voor je woonkeuken of eethoek kiezen

Als één van de laatste dingen kies je verlichting. Als je op zoek bent naar woonkeuken inspiratie zie je vaak allerlei mooie meubels en items voorbij komen, maar verlichting is in de inrichting van een ruimte soms een ondergeschoven iets. En dat is jammer, want met verlichting staat of valt de sfeer in de avonduren.

  • kies functionele verlichting. Op sommige momenten wil je gewoon goed licht hebben aan je eettafel. Die mogelijkheid moet er echt zijn. Ledspots zijn hiervoor een prima oplossing.
  • kies sfeerverlichting. Een woonkeuken met alleen een paar ledspots aan het plafond is niet persé sfeervol. Een staande vloerlamp of plafond hanglamp kan net dat extra’s geven.

Meer verlichtingstips lees je over de blog verlichtingstips met ledlampen. Maak een goed lichtplan voor elke ruimte!

Moodboard voor het ontwerpen van je woonkeuken

Komend jaar zal ik nog veel meer woonkeuken inspiratie geven. We gaan onze uitbouw plaatsen en daar een woonkeuken realiseren. Hierin komt een ruime eethoek, aangekleed in de stijl van het moodboard wat je in deze blog terug kunt vinden.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: