Een woonkamer met erker inrichten is best lastig. Je hebt te maken met een aantal grote meubelstukken, lichtinval, misschien verwarming. Een erker in je woonkamer is erg sfeervol, maar beperkt tegelijk ook wat met het inrichten van je woonkamer. Wij hebben een woonkamer met een grote erker, en hebben deze onlangs een goede make over gegeven. Ik geef je tips om je woonkamer met erker sfeervol in te richten.

woonkamer met erker inrichten
Bank in erker

Hoe richt je een erker in?

  1. betrek de erker bij je woonkamer door..
  2. extra zitruimte te creëren
  3. een speelhoekje te maken

Wat voor bank in erker?

Een bank in de erker? Ik moest ook even wennen aan het idee, maar uiteindelijk koos ik hier toch voor. Door de bank in de erker te zetten, hebben we de ruimte van de erker optimaal benut. Wij hebben de bank niet op maat laten maken. Aan één kant hebben wij dan ook nog een ruimte van ca een meter over naast de bank. Als we verjaardagen hebben, kan hier een stoel staan. Verder staat hier onze robotstofzuiger en meestal een plant (de strelitzia).

Ideaal: bij het kopen van de bank hebben we erop gelet dat de robotstofzuiger onder de bank door past. Onze robotstofzuiger doet elke nacht een rondje begane grond. Nooit stofpluimen onder / achter de bank voor ons dus!

Verwarming in de erker

Misschien heb je, net als wij, een kachel in de erker hangen. Zorg ervoor dat je deze een beetje vrij houdt. Zet je een bank in de erker? Zorg ervoor dat je een ruimte van ca 10-15 centimeter achter de bank vrijhoudt zodat de warmte van de kachel je kamer in komt. Heb je geen bank of ander meubelstuk voor je radiator? Dan zou je een radiatorombouw kunnen maken.

Meer zelfmaakinspiratie voor in en om je huis? Bekijk de blog 101 zelfmaakideetjes.

Welke bank in de erker?

Wij kozen in onze ‘nieuwe’ woonkamer een zandkleurige hoekbank. Het is een prachtige, rustige kleur die perfect samengaat met de nieuwe kleur die ik koos voor de muren in onze woonkamer (zandkleur met een roze ondertoon)! De salontafel bestaat uit een stalen onderstel en een blad van gebruikt steigerhout. Deze hadden we al (we maakten hem zelf), en gebruikten we opnieuw. Tip: maak zelf een salontafel. Dat hoeft niet moeilijk te zijn! Bij de hoekbank plaatste ik een klein tafeltje, een laptoptafel. Ideaal voor mijn kopje koffie als ik alleen in de bank zit. Ook ideaal met wat borrelhapjes voor in de avonden.

Bijzettafeltje bank
Bijzettafeltje bij bank

De bijzettafel shop je bij sfeer.nl.

Wat doen met erker?

Een erker is ook een prima plek voor een extra zitje. Zet er twee fauteuils en een tafeltje neer bijvoorbeeld. Ik zou er persoonlijk geen televisie in zetten, dat is nooit zo fijn met het tegenlicht. Een erker is ook een prima plekje voor het speelhoekje van de kinderen.

Plek van de televisie

De televisie kreeg een plek aan de muur tegenover de erker. Inderdaad, hier komt veel licht binnen. Overdag staat de televisie bij ons niet aan, dus hier hebben we geen last van. Mocht Max wel een keer op de middag moeten rijden, dan filteren we het licht door de stand van de jaloeziën iets te veranderen en is er niks aan de hand.

erker inrichten

Eyecatcher in de woonkamer

Ik vind het altijd mooi als er een eyecatcher is in de woonkamer. Ik koos voor de prachtige muurboog. De kleuren matchen perfect met eigenlijk alles in onze woonkamer. Door de passende kleuren is deze best drukke print echt subtiel, maar wel opvallend aanwezig. Volg je hem nog? Zeg maar gewoon: perfect! De muurboog samen met de stoere balk onder de tv zijn de blikvangers van onze woonkamer.

woonkamer met erker

Televisiemeubel op maat

Dan één van de lastigste dingen: een televisiemeubel. Hoeft niet zo moeilijk te zijn, zou je denken. Tik ’televisiemeubel’ in op google en je krijgt een heel assortiment in allerlei kleuren en maten. Maar helaas, net datgene wat ik in mijn hoofd had, was natuurlijk nergens te vinden. Ik wilde dolgraag iets robuust. Iets waar geen opbergruimte in hoefde te zitten, en waar niet allerlei rommeltjes op komen te liggen. Iets wat ook perfect past bij de rest van het huis, en ook nog eens de perfecte maat moest zijn voor het formaat televisie.

televisiemeubel erker

En dat werd: deze supertoffe, eiken balk! Zeg nou zelf: hoe gaaf is dat? Als je over mijn Instagram heen scrollt, zie je hem af en toe voorbij komen! Lees de blog over televisiemeubel maken.

Wat doen met erker?

Heb jij nog andere tips hoe je een woonkamer met erker inrichten kunt? Laat het in de reacties hier onder achter!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: