De woonkamer, dat is de plek waar je best wat uurtjes doorbrengt. Het is fijn als het een sfeervolle plek is om te zijn. Maar hoe kun je nou een woonkamer gezellig inrichten? Wij gaven onze woonkamer een kleine make over, ik neem je hierin mee. Ik geef je in deze blog wat online tips om jou woonkamer ook gezellig te kunnen inrichten. Bij het gezellig inrichten van je woonkamer komt nog best wat kijken! Van het kiezen van kleuren en meubels, tot het uitzoeken van accessoires.

Maak een moodboard

Door een moodboard te maken krijg je een idee van de sfeer die je wilt hebben. Ook kun je in één oogopslag zien hoe je gekozen spullen en kleuren bij elkaar matchen.

moodboard woonkamer maken
Moodboard woonkamer

Kleuren kiezen woonkamer

Het kiezen van kleuren is natuurlijk de basis van je interieur. Wanneer je goede kleuren kiest, krijg je een sfeervolle basis.

Kleuren kiezen kan lastig zijn! Het is namelijk handig om rekening te houden met lichtinval, het gebruik van koele of warme kleuren, licht vanuit zuiden of noorden en nog veel meer.

De kleuren in onze woonkamer

Ik koos voor grijstinten op de muren. Onze hele woonkamer en keuken hebben als basis deze zachtgrijze kleur. Geen witte muren voor mij hier! Voor de make over combineerde ik dit met een oudgroene kleur. Na de make over koos ik een greige kleur en als detailkleur een oudroze kleur. De oudroze kleur verfde ik in een kleurvlak. Een kleurvlak verven is een makkelijke en goedkope manier om een sfeervol accent in de woonkamer aan te brengen.

Meer kleurvlak inspiratie vind je in de blog over kleurvlakken in je woonkamer.

woonkamer make over, kleurvlak
foto voor de make over

Accessoires voor in woonkamer

Voor de accessoires in onze woonkamer koos voor ik een aantal betonlook items, en verder voornamelijk wit, zwart en hout. Dit combineert makkelijk met wat andere natuurtinten of natuurlijk de oudroze. De zwarte details passen prachtig bij de zwarte deurklinken die we op alle deuren in ons huis bevestigden. Mooie deurklinken maken je huis zoveel sfeervoller en af!

woonkamer gezellig inrichten met kleurvlak en roze

Sfeervolle meubels kiezen

Meubels kiezen is best lastig. Wanneer je grote meubels gaat uitkiezen, let dan goed op de afmetingen. Een kleine woonkamer vraagt om een wat fijnere afwerking. In een grote woonkamer zou je eerder robuuste meubels plaatsen. Wanneer je meubels gaat uitkiezen is het handig om één en ander uit te tekenen en te meten. Zo weet je precies hoeveel plek je meubels zullen innemen.

woonkamer gezellig maken met roze kleurvlak en muurcirkel

Inrichten kleine woonkamer

Bij een kleine woonkamer zul wat kritischer moeten zijn wat betreft meubilair en accessoires. Het is niet persé sfeervol als elk hoekje benut is. Om een kleine woonkamer gezellig te krijgen, is het soms juist de kunst om te weten wat je moet weg laten. Het helpt hierbij om kleine groepjes van accessoires bij elkaar te zetten.

Grote woonkamer gezellig inrichten

In een grote woonkamer kun je kiezen voor enkele grote objecten als eye catcher. Een kleurvlak op de muur kan helpen om een sfeervol hoekje te creëren. Wij wisselden met de make over van onze woonkamer van kleur: de oudgroene kleur ging eruit, en er kwam een oudroze kleur met kleurvlak voor terug.

Sfeervol stylen woonkamer

Als de basis van je woonkamer goed is, kom je bij het laatste (en allerleukste!): het stylen. Nu kun je je woonkamer mooi gaan maken met accessoires. Zelf heb ik nooit zo heel veel accessoires in huis staan. Ik vind het fijn om de woonkamer enigszins rustig te houden, maar toch ook sfeervol en niet kaal te laten ogen.

Woonkamer inrichten industrieel

Het geeft eenheid en rust als je dezelfde kleuren en materialen terug laat komen in je kamer. Ik koos bijvoorbeeld voor zwarte deurklinken in combinatie met zwart deurbeslag op onze witte buffetkast, zwarte stalen tafelpoten en om het af te maken twee grote, staande kandelaars van het merk By-Boo. De kandelaars kun je makkelijk verplaatsen. Ze zijn prachtig en ook robuust en stevig. Je loopt ze niet zomaar omver. Met zwarte accessoires zet je makkelijk een stoere, industriële sfeer neer!

Door dit soort accessoires te gebruiken kun je heel makkelijk een nieuw sfeervol hoekje maken. Bijvoorbeeld door de kandelaars een ander plekje te geven, of door een andere kleur kaarsen te kiezen.

woonkamer inrichten online

Deze grote zwarte kandelaars laat ik in kleine bijpassende (tafelmodel) kandelaars terugkomen elders in de woonkamer. Zo kun je eenheid en rust creëren! Zie jij ze staan?

woonkamer gezellig inrichten met nieuwe kleuren en accessoires

Betonlook in je woonkamer

Als laatst koos ik voor een aantal betonlook items in onze woonkamer. In de keuken en toilet hebben wij betonlook tegels. Ook maakten we een betonnen aanrechtblad. Beton is ons ding! Door de grijstinten die we al in onze woonkamer gebruikten in combinatie met de betonlook tegels en het echte betonnen aanrechtblad, maken betonlook accessoires in onze woonkamer het echt één geheel. Ik koos voor een toffe betonlook muurcirkel (ook tof om een muurcirkel met je eigen foto te laten bedrukken! Ga je bestellen? Vergeet niet de code bijheleen10 in te voeren! Zo krijg je nog wat korting) en een prachtige voorraadpot van By-Boo. Ik koos het ‘kleine’ model. Deze is echt prachtig en al best groot zoals je kunt zien! Hier houd ik van: prachtige decoratie die ook nog eens praktisch is. De pot is ideaal om bijvoorbeeld je waxinelichtjes in op te bergen. Deze mooie pot kun je ook vinden in het assortiment van Sfeer.nl.

natuurlijke materialen in huis

Eerlijk? Onze woonkamer heeft een nieuwe make over gehad. We hebben ondertussen een nieuwe bank. Nu is onze woonkamer helemaal af. In onderstaand filmpje ‘loop’ je een rondje door onze woonkamer na de nieuwe make over:


Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze link een aankoop doet, ontvang ik daar een klein % over. Kost jou niks, zorgt ervoor dat mijn blog kan blijven bestaan zonder irritante reclames in beeld te moeten brengen. Dank daarvoor!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: