Misschien herken je het: je wilt een nieuwe keuken, maar ziet door de bomen het bos niet meer. Help! Zoveel kleuren, materialen en keukenindelingen: van l keuken tot kookeiland. Wat zijn nou eigenlijk de opties? In deze blog zie je een overzicht van welke keukenindelingen er zijn (de meest gangbare) en daarbij lees je handige tips.

I keuken

De i-keuken is ideaal wanneer je één wand hebt waar je een keuken aan kunt plaatsen. In veel oudere jaren 30 woningen zie je dit. De keuken bevindt zich in een aparte, smallere ruimte en daarachter ligt de badkamer. In deze woningen ben je eigenlijk gebonden aan de i-keuken. Het lijkt tegenwoordig een trend om een i keuken zonder bovenkastjes te doen, maar bedenk vooraf goed of je dan voldoende kastruimte hebt. Je zou aan één van de zijkanten een plafondhoge kast kunnen plaatsen. Je kunt ruimte besparen door een fornuis met afzuiging in het fornuis te kiezen, zodat dit geen extra ruimte kost boven het fornuis.

keukenindeling kiezen

Foto’s: eigendom van wooning.nl

L keuken

De l-keuken is misschien wel de meest gangbare optie. Een l keuken kun je in een hoek plaatsen, maar je kunt hem ook in de ruimte laten doorlopen waardoor je meer een soort barretje creëert. In de hoek kun je een kastje kiezen met een draaicarrousel of een kastje met vaste planken. Dit eerste is het meest praktisch. Bedenk goed waar je de diverse functies in een hoekkeuken plaatst (koelkast, vaatwasser, kraan, fornuis). Een vaatwasser naast het fornuis is misschien niet zo handig.

Kookeiland: keukentrend van de laatste jaren

Een kookeiland is dé keukentrend van de laatste jaren. Ideaal als je een grotere ruimte hebt. Je kunt op het eiland koken, je kunt er een barretje aan maken of ‘gewoon’ lekker de ruimte voor al je bak- / kookspullen. Bedenk wel goed of je echt voldoende loopruimte hebt tussen je kookeiland en het andere deel van je keuken (vaak een i keuken). Als de vaatwasser openstaat, moet je er nog langs kunnen lopen. Als je er met 1-2 personen aan het werk bent, moet je elkaar niet in de weg staan.

welke keukenindeling

U-keuken

Als laatste de u vormige keuken. Een u keuken leent zich goed om meerdere materialen en kleuren in terug te laten komen. Bijvoorbeeld op bovenstaande foto: deels houten blad, deels marmer. Deels witte kasten en deels grijze kasten. Wel is het belangrijk om de kleuren goed op elkaar af te stemmen, het zou namelijk ook wat onrustig kunnen worden. Eventueel kun je vragen of je een kleurstaaltje van je favoriete frontjes mee naar huis mag nemen zodat je kunt bekijken hoe de kleur op verschillende momenten op de dag uitkomt. Een optie is ook om te kiezen voor greeploze kasten. Een u vormige keuken kost natuurlijk veel ruimte. Het is dan ook, net als bij het kookeiland, belangrijk om goed vooraf te berekenen of er nog voldoende loopruimte over is.

Ga jij je oriënteren op een nieuwe keuken? Laat je vooraf goed informeren bij een goede keukenzaak!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: