Een waterpomp in je tuin, handig!.. Onlangs schreef ik een blog over het laten slaan van een waterput en deze blog is daar het vervolg op. Als je die hebt laten slaan of laat slaan, heb je natuurlijk nog een waterpomp in je tuin nodig. Wij zagen door de bomen het bos niet meer toen we een waterpomp gingen kiezen. Er zijn er zoveel, en het is voor ons iets nieuws wat we willen proberen. Wij hadden echt geen idee. Kijk hier maar eens voor een overzicht voor verschillende waterpompen. Dan heb je dus al zo’n 1200 zoekresultaten. Hóe kun je daar nou een van kiezen? Lees je mee?

waterpomp in tuin
Waterpomp tuin

Wat voor soorten waterpomp zijn er?

Na een hele zoektocht, kozen wij uiteindelijk een DAB waterpomp voor in onze tuin. Er zijn zoveel merken en types, en er zijn er natuurlijk altijd meerdere die goed zijn. Dit was best een zoektocht, zeker omdat het voor ons een ‘nieuw’ product was. Wij hadden verder geen ervaring met het aanschaffen van een waterpomp. Wij hebben vooral gekeken naar prijs-kwaliteit verhouding (en natuurlijk naar de benodigde diepte).

Welke waterpomp voor grondwater?

Wij kozen dus voor een DAB waterpomp. Als je de zoekresultaten filtert op DAB, besproeiingspomp, dan houd je een mooi aantal over om te kunnen kiezen. Je kijkt dan vooral nog naar het aantal meters dat de pomp de diepte in moet, en de capaciteit. Wij hebben uiteindelijk deze centrifugaalpomp besteld. Na heel wat research leek dit voor ons de beste, gezien prijs-kwaliteit verhouding. Wil je hem ook? Wacht niet te lang, ik zag dat hij nu in prijs is verlaagd!

Waar plaats je een waterpomp?

Wij hebben de waterput op een centrale plek laten plaatsen. Hij staat niet in de weg (we timmerden hem af met een ombouw) en we hij staat centraal tussen de verschillende stukken tuin die we ermee willen sproeien. Kijk dus vooral praktisch! In de winter staat hij in de garage.

Waterpomp bestellen

De waterpomp hierboven heeft aardig wat capaciteit, zodat we er twee slangen aan kunnen koppelen. Zo kunnen we dus de voortuin en achtertuin in 1x kunnen sproeien. We hebben een koppelstuk erbij gekocht om 2 slangen eraan te kunnen zetten. Als we nou ooit ons droomhuis kopen, kan deze pomp zelfs een koppelstuk voor 5 slangen hebben.

Hoe bevalt ons deze waterpomp? We hebben hem natuurlijk nog maar kort, maar we zijn er nu al erg blij mee! We kunnen in ieder geval onze tuin mooi in bloei houden, zonder meteen een enorme waterrekening. Dat is al fijn! De waterpomp maakt natuurlijk wat geluid door het pompen, maar ook dit valt ons erg mee!

Elektrische waterpomp tuin

Onze waterpomp is een elektrische waterpomp. En dat zijn eigenlijk bijna alle moderne waterpompen. Houdt er dus rekening mee dat je vlak bij de waterpomp een stopcontact hebt zitten, of kunt maken.

Grondwaterpomp tuin sproeien

Grondwater bevat ijzer, dat is de reden dat het iets gekleurd is (gelig). Bij ons laat dit geen roestsporen achter. Ik had gelezen dat dit zou kunnen, bij ons is dat zeker niet het geval. Het water is dus wel alleen bedoeld voor tuin en planten. Je kunt er geen zwembad mee vullen of auto’s mee gaan wassen.

waterpomp tuin
Kastje om de waterpomp

Grondwater voor tuin met waterpomp

Hoe bevalt ons het gebruik van de waterpomp voor de tuin? Heel goed dus! We kochten een dubbel koppelsysteem, dat wil zeggen: we kunnen er twee slangen op aansluiten en de voor en achtertuin tegelijk sproeien. Handig dus! Het is natuurlijk wel beter dat de pomp droog staat. Daarvoor hebben wij er een houten kastje omheen gemaakt van douglas planken. Deze hielden we over van de buitendeuren die we zelf maakten (schuurdeur, schuttingdeur en openslaande garagedeuren). Ik beitste het kastje met zwarte buitenbeits. In de wintermaanden staat de pomp in de garage.

Hoe tevreden zijn wij met onze waterpomp na 2 jaar

Wat een goede investering is dit geweest! We gebruiken het grondwater eigenlijk alleen om de tuin te sproeien. Je zwembad vullen met grondwater is echt geen goed idee. Maar hoe fijn is het dat je ‘gewoon’ je tuin een paar keer kunt sproeien zonder meteen een gigantische waterrekening op je deurmat te krijgen. Voorjaar 2022 is zoals je vast gemerkt hebt droog. We sproeien al een aantal weken een paar keer per week de tuin. Geen slechte start dit jaar voor onze planten en gras vanwege te weinig vocht! Ps. voor extra bescherming maak je een waterpomp huisje. Wij maakten een zwarte bak van douglas hout.

Ga jij deze grondwaterpomp ook bestellen?

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: