Bij een tuin onderhouden komt heel wat kijken. Tijd, kennis maar ook fysieke kracht. Droom jij van een nette, verzorgde tuin met mooie planten en bloemen zonder daar al teveel omkijken naar te hebben? Overweeg dan eens een tuinman in te huren. Wat doet een tuinman? In deze blog lees je alles over de werkzaamheden van een tuinman zodat je precies weet wat voor klussen een tuinman je uit handen kan nemen.

Je tuin laten onderhouden

Een tuin onderhouden. Dat is precies wat een tuinman doet. Je kunt ervoor kiezen om een tuinman één of twee keer per jaar te laten komen om je tuin een grote beurt te geven. Een tuinman kan onkruid voor je verwijderen. Ook kan hij helpen met het snoeien van bomen, struiken of planten. Heb je een vijver in je tuin? Deze heeft af en toe ook onderhoud nodig; hier kan een tuinman je bij helpen.

wat doet een tuinman
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Kortom: een tuinman inhuren is ideaal wanneer je een tuin hebt die je graag mooi en gezond houdt maar je het niet allemaal zelf kan of wil doen. De werkzaamheden van een tuinman zijn heel divers. Liggen er een paar tegels in je terras niet goed? De tuinman kan je ook hierbij helpen.

Wat doet een tuinman in het voorjaar?

Het voorjaar is een drukke tijd voor de tuinman. Na de winter komt de tuin weer letterlijk tot leven. Er moet het nodige gesnoeid worden. Er kunnen nieuwe bloembollen de grond in. Ook is het voorjaar de perfecte tijd om je gazon een onderhoudsbeurt te geven zodat je komend jaar een mooi, groen gazon hebt.

Werkzaamheden tuinman in het najaar

In het najaar maakt de tuinman je tuin winterklaar. Dit begint ongeveer in oktober. Het winterklaar maken van je tuin bestaat onder andere uit verwijderen van onkruid, gazon maaien, bladvrij maken en bemesten. Dode planten worden verwijderd en een deel van de planten wordt gesnoeid. Heb je een vijver? Het dode blad moet eruit gehaald worden. Ook kunnen voorjaarsbollen alvast geplant worden. Lees meer over je tuin winterklaar maken.

tuin winterklaar maken

Wat doet een tuinman in de winter?

In de winter zijn er doorgaans geen grote tuinklussen. De tuin is in de ruststand. In de winter verwijder je regelmatig blad van je gazon. Sommige bomen en heesters worden tussen november en maart gesnoeid. Dit is een perfecte klus voor je tuinman, hij zal precies weten wanneer en hoe jouw bomen of heesters gesnoeid moeten worden. Lees meer over tuinieren in de winter.

Tuinman of hovenier inhuren

Een tuinman of hovenier inhuren zodat je tuin er verzorgd bij ligt maar je daar zelf niet continue mee aan de slag wilt? Bekijk de link in de eerste alinea eens, als je dat al niet had gedaan. Daar vind je een overzicht van tuinmannen in België die jou wellicht kunnen helpen. Op naar een verzorgde tuin waar vlinders en vogels graag een huisje zoeken!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: