Een bloeiende tuin voor planten en gekleurde bloemen in de zomer is prachtig, maar: wanneer je tuin winterklaar maken? Winterklaar maken ja. Want zonder je tuin winterklaar te maken heb je volgende zomer niet weer zo’n mooie, bloeiende tuin. In dit artikel lees je alles over wanneer tuin winterklaar maken.

Welke maand tuin winterklaar te maken?

De beste maand om te beginnen met het winterklaar maken van je tuin is de maand oktober. In oktober is het over het algemeen nog niet zo koud én vriest het nog niet. De grond is dan nog niet hard. Dat maakt het werken in je tuin een stuk aangenamer. Probeer wel voor de eerste vorst je tuin winterklaar te hebben.

Hoe tuin winterklaar maken?

– onkruid verwijderen
– blad van gazon harken met bladhark
– grasmaaien
– gazon bemesten
– blad in tuin verdelen
– planten snoeien
– dode planten verwijderen
– koppel buitenkraan af
– verwijder dode planten en blad uit de vijver
– plant voorjaarsbollen
– bescherm je tuinmeubilair

Onkruid verwijderen

Verwijder het onkruid in je tuin. Zo ligt je winter er in de tuin netjes bij!

Blad in je tuin

Misschien ligt het eerste blad al in je tuin. Je kunt dit natuurlijk met een bladhark bij elkaar harken om in de kliko te doen. Echter wist je dat blad ook goed is om te verdelen in je borders? Hierover lees je alles in de blog wat te doen met blad in je tuin.

Maai het gras voor de winter

In oktober groeit gras nauwelijks meer. Daarvoor is het dan al te koud. Nadat je het blad verwijdert hebt van je gazon, kun je je gras voor de laatste keer dit jaar maaien. Maai het op zijn kortst 4 centimeter. Door je gras voor de winter te maaien ligt je gazon er in de winter netjes bij.

Wanneer gazon bemesten?

Wanneer bemest je je gazon? 3 keer per jaar, en de laatste keer is wanneer je je tuin winterklaar maakt. Nu dus, in oktober. Als je je gazon hebt gemaaid, kun je het bemesten met gazonmest.

Planten snoeien voor de winter

Controleer of planten in je tuin hebt die voor de winter gesnoeid moeten worden. Haal de dode bloemen weg. Daarnaast zou je planten of hagen extra kunnen bemesten voor de winter.

Koppel je buitenkraan af

Ja, dit is niet direct in je tuin werken maar hoort wel bij je tuin winterklaar maken. Je buitenkraan kan stukvriezen wanneer hij niet is afgekoppeld (tenzij je een speciale kraan hebt). Koppel hem dus af, nu je tuin winterklaar is, heb je hem ook niet meer nodig.

tuinieren in de winter

Vijver winterklaar maken

Heb je een vijver in je tuin? Deze heeft dan nu wat onderhoud nodig. Verwijder dode planten en bloemen uit het water. Dit doe je om rotten tegen te gaan.

Plant voorjaarsbollen

Wanneer je voorjaarsbollen hebt, kun je deze nu planten. Het voorjaar is een mooie tijd om voorjaarsbloeiers in je tuin te hebben. Verder is alles nog groen. Voorjaarsbloeiers komen echt tot hun recht. Denk aan prachtige tulpen of krokussen.

Bescherm je tuinmeubilair

Heb je tuinmeubels in je tuin staan? Bescherm deze voor de winter. Wanneer ze in weer en wind staan, gaan ze een stuk minder lang mee. Plaats ze onder een overkapping of doe er een zeil overheen. Wacht wel even tot ze goed droog zijn, anders heb je kans op schimmel.

Dus: wanneer tuin winterklaar maken? In oktober! Met de 11 stappen in dit stappenplan heb jij je tuin winterklaar voor de vorst.

tuin winterklaar maken

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: