Vochtige muren in huis – 5 tips
Vochtige muren in huis kunnen ongemak geven. Het is niet prettig, gaat muf ruiken en na verloop van tijd zal zich schimmel gaan vormen. Schimmel in huis is niet goed voor je gezondheid. Zeker in deze tijd (de energierekeningen zijn hoog) zien we steeds meer mensen die kritisch omgaan met het aanzetten van hun verwarming. Helaas soms met alle gevolgen van dien.
Hoe krijg je vochtige muren droog?
Nu de energierekeningen hoog zijn, zien we dat veel mensen hun huis minimaal gaan verwarmen. Vaak kon het ook wel een tandje minder. Echter, je hebt in de winter wel warmte nodig voor een gezond klimaat in huis.
Daarnaast is het belangrijk om elke ochtend even te ventileren en een aantal ramen open te zetten: tip 1!
Vocht in huis oorzaken
Stel: je hebt de kachel zo laag mogelijk. Je houdt de ramen en ventilatieroosters dicht om de kou buiten te houden. Je doet de wasdroger niet meer in de was om nog wat electra te besparen. Allereerst zul je merken dat het muf gaat ruiken in je huis. Dit is onder andere vocht. Je was zal moeilijk drogen, daar heb je immers warmte en droge lucht voor nodig. Het vocht van de was gaat ook nog eens in je huis zitten.
Als je dit een tijdje doet krijg je vanzelf veel vocht en wellicht ook schimmel in huis. Herken jij dit? Overweeg toch eens om de verwarming wat hoger te zetten (tip 2) en meer te ventileren.
Vocht binnenkant ramen
Vocht aan de binnenkant van je ramen.. We zien het veel in deze periode. Voornamelijk bij dubbel glas (of glas met een lagere isolatiewaarde). Wanneer je veel vocht in huis hebt, zit dit vaak ook ’s ochtends aan de binnenkant van je ramen. Met HR++ of HR+++ glas heb je hier veel minder last van. Vocht aan de binnenkant van je raam duidt op een hoge luchtvochtigheid. Met een luchtvochtigheidsmeter kun je de luchtvochtigheid meten; een gezonde luchtvochtigheid zit tussen de 40-60%.
Wat kun je doen tegen vochtige muren?
In de erker hadden wij een grote raampartij met dubbel glas. Afgelopen jaren zat daar bijna elke winterse dag vocht aan de binnenkant van de ramen. Uiteindelijk kregen we wat schimmel in het kitwerk en bleken de houten raamkozijnen de eerste rotte plekken te bevatten. We hebben alle kozijnen en ramen laten vervangen voor kunststof kozijnen met HR++ glas: tip 3! Gevolg: veel meer comfort. De erker is geen kil hoekje meer maar een hoek waar je comfortabel zit. Geen vocht meer aan de binnenkant van het raam.
Destijds gebruikten wij een vochtvreter. De vochtige plek was gelukkig niet zo groot, maar zat precies achter de bank. De bank zetten wij altijd een stukje van de muur af om te zorgen dat er lucht bij kon komen. Verder stond er een vochtvreter in de buurt. Deze nam heel wat vocht in zich op. Tip 4: gebruik een vochtvreter!
Wat kun je nog meer doen tegen vochtige muren? Zorg ervoor dat je bank een stukje van de muur af staat. Zo zorg je voor circulatie van lucht.
Vochtige muren in oude huizen
Oude huizen zijn vaak minder goed geïsoleerd. Hierdoor heb je sneller last van vocht aan de binnenkant van je huis. Heb je een oud huis met vochtige muren? Tip 5: ga aan de slag met isolatiemaatregelen (bijvoorbeeld spouwmuurisolatie) zodat jij je huis comfortabel kunt verwarmen en een gezond klimaat hebt in je huis.
Natte muren in huis
Vochtige (of zelfs natte) muren kun je ook krijgen doordat er elders een lekkage zit. Misschien zit er een beschadiging aan de buitenmuur waardoor vocht naar binnen slaat of is er bijvoorbeeld een probleem bij je dakgoot. Zoek goed uit waar het vocht vandaan komt! Hoe je kunt zien dat je vochtige muren in huis hebt? Je behang laat los, je ziet verkleuringen in je sauswerk of het pleisterwerk laat los.
Heb jij vocht in huis? Dan kan ik je een vochtvreter echt aanraden.
Schimmel in huis
Als vocht in huis te lang aanhoudt, krijg je op den duur last van schimmel. Wanneer er schimmel in je huis zit doe je er goed aan hier wel mee aan de slag te gaan. Schimmel in huis kan verschillende gezondheidsklachten geven.
Meer weten over je huis verduurzamen en véél meer comfort in huis? Lees het in de blog verduurzaam je huis met deze 7 bespaartips. Zoals je je kunt voorstellen als je deze blog hebt gelezen zijn we behoorlijk wat geld kwijt om ons huis te verduurzamen. Echter, het is elke euro waard geweest. Voor nu hebben we een comfortabel huis wat nog nooit zo warm is geweest. Daarnaast zijn onze woonlasten lager dan ooit. Win-win!