Een vlonder maken in je tuin? Dit kun je redelijk eenvoudig zelf doen. In een eerdere blog kon je ons terras van steenschot al zien. Deze maakten we zelf. Ook een vlonder van vlonderplanken kun je zelf maken. Het stappenplan om een vlonder in je tuin te maken vind je in deze blog. Door zelf een vlonder te maken, bespaar je meteen heel wat kosten. Met een goed stappenplan is het niet zo ingewikkeld om te doen.

Wat kost het maken van een vlonder?

De kosten voor het maken van een vlonder zijn een beetje afhankelijk van wat voor materialen je kiest. Als je kiest voor duurzame materialen, reken dan op zo’n 60-80 euro per m².

vlonder maken
DIY vlonder van steenschotten

Wat heb je nodig voor het maken van een vlonder in de tuin?

  • worteldoek
  • hardhouten balken voor onder de vlonder
  • eventueel tegels
  • vlonderplanken of steenschotten
  • vlonderschroeven
  • gereedschap

Hoe maak je een vlonder in de tuin?

Allereerst bekijk je waar de vlonder komt. Hoe is de ondergrond? Kun je een vlonder maken op deze ondergrond of moet je hier eerst nog aanpassingen doen? Is de ondergrond van (zand)grond, maak dan een stevige ondergrond zoals je in de blog over terras van steenschot maken kon lezen. Hier zie je ook de benodigde materialen voor het maken van een vlonder.

vlonder zelf maken
Houten planken onder vlonder

Bereken het aantal vierkante meters en ga aan de slag met het noteren van de benodigde materialen. Kies vlonderplanken uit, bestel hardhouten balken voor onder de vlonder en kies vlonderschroeven uit. Vind je het lastig om de juiste vlonderschroeven te kiezen? Hierover bekijk je alles in onderstaand filmpje:

Hoe lang blijft vlonder goed?

Een vlonder kan 20-25 jaar goed blijven. Dat is erg lang. Let op: kies voor goede materialen (hardhout bijvoorbeeld). Wanneer je voor goedkopere houtsoorten kiest is je vlonder vele malen eerder afgeschreven en vertoont hij binnen een relatief korte periode (jaren) al minder mooie plekken. Ga je een vlonder maken? Het beste kun je dus meteen investeren in kwaliteit zodat je hem alleen af en toe nog hoeft te onderhouden.

De belangrijkste tips wanneer je zelf een vlonder gaat maken zijn:

  • gebruik hardhout, dit staat erom bekend dat het tegen een stootje kan en heel lang goed blijft
  • zorg voor een egale, stevige ondergrond.
  • gebruik vlonderschroeven. Deze zijn speciaal gehard en geschikt voor gebruik buitenshuis voor vlonderplanken.

Ps. als je je vlonderschroeven besteld, kijk meteen eens rond voor andere handige materialen voor klussen in en rond huis. Bijvoorbeeld schuifdeurrails, EPDM dakbedekking, verf en meer!

welke vlonderschroeven gebruiken
Foto: wovar.nl

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: