Er is niets zo vervelend als een vieze vlek in jouw nieuwe bankbekleding of mooie trui. Sommige vlekken lijken zo hardnekkig dat je het idee hebt dat je jouw nieuwe kledingstuk net zo goed direct kan weggooien of verknippen tot poetsdoekjes. Gelukkig is er voor elke vlek wel een huis-tuin-en-keuken-manier om deze snel en effectief te verwijderen. Je hebt hier meestal helemaal geen dure speciale schoonmaakmiddelen voor nodig. In dit artikel helpen we je op weg met vier vervelende vlekken verwijderen.

Koffie vlekken verwijderen

Koffie lijkt heel hardnekkig, maar een koffievlek verwijderen is gelukkig niet heel ingewikkeld. Meng één deel lauwwarm water met drie delen schoonmaakazijn in een plantenspuit. Schud het geheel goed door en spray het over de koffievlek. Laat dit minimaal een uur intrekken en dep de vlek vervolgens droog met een theedoek. Is de vlek nog niet helemaal verdwenen? Herhaal de procedure dan totdat dat wel het geval is.

vlekken verwijderen van koffie

Tomatensaus vlek verwijderen

Tomatensaus is echt killing op je kleding! Het lijkt er maar niet uit te willen. Zul je net zien, wanneer je na het eten nog leuke plannen hebt. Doe wat afwasmiddel op je vinger en wrijf met snelle, draaiende bewegingen de tomatensaus-vlek goed in. Spoel het kledingstuk daarna goed af. Het ergste is waarschijnlijk verdwenen. eventuele restjes krijg je er dan in de wasmachine wel uit.

Olie of vet

Ook vetvlekken kunnen erg hardnekkig zijn. Afwasmiddel is wederom een ideaal middeltje. Dit is beter in staat om vet te verwijderen dan wasmiddel voor kleding (in de keuken werk je immers veel met vet). Smeer de vetvlek op jouw kleding in met een beetje afwasmiddel en was het kledingstuk vervolgens op 30 graden Celsius. Als het goed is is de vetvlek als sneeuw voor de zon verdwenen.

Bloedvlek verwijderen

Wanneer je in je vinger snijdt of een vervelend ongelukje hebt tijdens de menstruatie, kun je lelijke bloedvlekken krijgen in je kleding. Ook bloedvlekken zijn echt niet onmogelijk te verwijderen. Laat een teiltje of de badkuip vollopen met water en laat er een paar scheppen zuiveringszout in oplossen (als je dat niet hebt volstaat keukenzout ook gewoon). Laat het kledingstuk gedurende enkele uren weken in deze oplossing en was het vervolgens op 30 graden. Kortom: hoe hardnekkig de vlek in jouw kleding ook lijkt, er is geen reden tot paniek. Er is altijd een oplossing te vinden met middeltjes die je gewoon in  huis hebt liggen!

Sommige middeltjes zijn echt onmisbaar in het huishouden. Wat dacht je bijvoorbeeld van schoonmaakazijn? Bekijk de blog over 10x schoonmaken met azijn.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: