Je huis verduurzamen kan op verschillende manieren. Steeds meer mensen gaan hun huis verduurzamen. Met de huidige gasprijzen is dat ook een goede stap. Nog nooit eerder betaalden we zo’n prijs om onze huizen te verwarmen. Ik zette de beste manieren om je huis te verduurzamen en daarmee te besparen voor je op een rij.

Verduurzamen huis

Wat is de beste manier om je huis te verduurzamen?

Er bestaan heel veel maatregelen die je kunt nemen om je huis te verduurzamen. Er is niet één beste maatregel te noemen. Dat hangt echt af van bijvoorbeeld je woning. Waar te beginnen met het verduurzamen van je woning?

Huis verduurzamen door te isoleren

Door je huis te isoleren bespaar je meteen een heel stuk. Wanneer je je huis gaat verduurzamen kun je het beste beginnen met isoleren en energiebesparende maatregelen. Hier kun je zelfs nog subsidie voor aanvragen. Het beste kun je van tevoren goed berekenen wat voor jou het voordeligst is.

Als je je huis gaat verduurzamen met energiebesparende maatregelen, is het daarna tijd voor andere investeringen voor het verder verduurzamen van je huis. Ga op zoek naar de beste manieren om je woning te verduurzamen. Hierbij kun je kijken naar de investering en de mogelijkheid en hoogte van eventuele subsidies.

Spouwmuur isoleren

Je spouwmuur kun je in een dag laten isoleren. Het isoleren van je spouwmuur kan je een besparing van 400 euro per jaar opleveren (afhankelijk van je huis). Dit heb je in 3-4 jaar tijd terugverdiend. Ideaal: het isoleren van je spouwmuur gebeurt buiten je huis en je hebt er geen rommel van in huis.

Schuine daken isoleren

Zeker wanneer je veel schuine daken hebt, kan isoleren veel schelen. Door je schuine daken te isoleren, houd je de warmte beter binnen. Warmte stijgt immers naar boven toe. Bij oudere daken is vaak weinig tot geen isolatie te vinden.

Verduurzamen huis met HR++ glas

Door enkel of dubbel glas kan ook veel warmte verloren gaan. Zelf hebben we afgelopen jaar ons dubbel glas vervangen door HR++ glas en kunststof kozijnen. Wij kozen meteen voor het hele huis zodat we aan het minimum glas oppervlakte voor de subsidie in aanmerking kwamen. Gaan we echt van de winter vast en zeker merken! In de erker merken we het zitcomfort meteen, en dan is het nog geeneens winter. Het was altijd een tochtig hoekje, ondanks dat de radiator in de erker in onze woonkamer, waar de bank ook staat, onder de ramen zat. Hierdoor gaan we in de winter zoveel minder warmteverlies hebben! Bij deze regeling kun je gebruik maken van een voordelige duurzaamheidslening, mocht je het geld niet in één keer kunnen betalen.

HR++ glas laten plaatsen

Kunststof kozijnen voor hogere isolatiewaarde

Wist je dat kunststof kozijnen een hogere isolatiewaarde hebben dan houten kozijnen? Ze zijn ook een stukje dikker. De hogere isolatiewaarde in combinatie met HR++ glas maakt dat dit een goed verschil kan maken op je stookkosten. Je houdt de warmte veel beter binnen! In een eerdere blog kun je meer lezen over de voordelen van kunststof kozijnen.

Plaats een houtkachel

Zelf hadden we een houtkachel al héél lang op ons lijstje, echter was het door het verbouwen van ons huis er nooit van gekomen om er één te laten plaatsen. Door de steigende gasprijzen hebben we er toch voor gekozen om een houtkachel te laten plaatsen (in combinatie met zonnepanelen, een zonneboiler en HR++ glas). Een stuk meer wooncomfort voor ons, en met deze gasprijzen hebben wij deze investeringen nog sneller terugverdiend. Een houtkachel vind ik zo gezellig, ik ben er erg blij mee en kan wat dat betreft niet wachten op de winter! Wij kozen na wat research voor de Beaufort Advanced houtkachel.

houtkachel laten plaatsen

Een houtkachel is misschien niet de meest milieuvriendelijke optie, maar de kachel bespaart ons tot op heden honderden euro’s per maand. Alles beter dan gas zullen we maar zetten. Voor ons dus ideaal voor het verduurzamen van ons huis.

Schaf een boiler aan

Zoals je kon lezen kozen wij voor een zonneboiler voor het sanitairwater. Voor douchen en badderen en warm water uit de kraan hebben we dus straks geen gas meer nodig. Fijn! Sinds de oorlog letten we een beetje op warm water gebruik en douchen we iets korter. Straks hoeven we hier iets minder op te letten. Wij koken op inductie, dus gas hebben we alleen nog nodig als we de houtkachel niet aanhebben en dus de CV aanslingeren. Ik ben benieuwd hoeveel dit nog nodig is. Waarschijnlijk nog maar weinig, gezien we een houtkachel met best wat vermogen hebben aangeschaft! Ook voor deze regel kun je gebruik maken van een duurzaamheidslening én kun je een leuke subsidie terugkrijgen.

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn wat mij betreft een goede investering, hiermee verdwijnen meteen je electra kosten. Win win dus! Voor het laten plaatsen van zonnepanelen kun je een duurzaamheidslening en subsidie aanvragen. Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, kun je hiervan de BTW terugvragen. Via een bedrijf dat zonnepanelen plaatst kun je laten bekijken of jou woning geschikt is voor zonnepanelen. Ook kun je zelf op internet hier een berekening op loslaten.

Laat een warmtepomp installeren

Een warmtepomp is een uitstekende manier voor het verduurzamen van je huis, echter is dit vooral geschikt voor nieuwbouw of echt goed geïsoleerde huizen. Gezien ons huis 30 jaar oud is, kozen wij ervoor nog geen warmtepomp te plaatsen toen we onze CV 2 jaar geleden vervingen. Het warmtepomp systeem is nog vrij duur en in de beginfase. Wij gaan over een paar jaar opnieuw bekijken of een warmtepomp een goede investering zou zijn. Voor nu doet onze CV wat hij moet doen. Ook een warmtepomp komt in aanmerking voor een duurzaamheidslening én je kunt er een leuke subsidie op krijgen.

Meer lezen? Lees de blog van het gas af met je woning.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: