Ruim drie jaar geleden kochten wij ons huis. Een twee onder één kap met een garage naast het huis. Op de garage zat een uitbouw in de vorm van een punt. De afgelopen jaren hebben we heel wat geklust in en om huis. Als je me al langer volgt, heb je vast meegekregen dat we niet vaak stilzitten ;-). Een tijdje geleden zette ik verbouwblog deel 1 online, hierin zie je een kort overzicht van de klussen die we afgelopen jaren deden. De twee grootste projecten bewaren we voor het laatst, zodat de rest van het huis redelijk af is voor we hieraan beginnen. Nu zijn we dus begonnen met de eerste grote verbouwing! In deze blog neem ik je mee in het project ‘uitbouw op garage’.

Uitbouwen op garage

Deze punt / uitbouw had de vorige bewoonster al bij de bouw op het huis laten plaatsen. Die punt zat er echter letterlijk voor de sier. Er was één klein raam en een lamp, maar verder gewoon een kale houten vloer en je kijkt nog tegen de gemetselde muur aan. Superzonde dus, want er zit veel ruimte in deze uitbouw! In het plafond van de bijkeuken zat een luik, zodat je via een huishoudtrapje tóch boven kon komen:

grote verbouwing

Als je tóch geld uit wilt geven aan iets moois, kun je beter een mooie auto of een gouden sieraad kopen in plaats van een loze uitbouw op je huis te plaatsen ;). Voor ons was deze ruimte de afgelopen jaren ideaal om alle klusspullen neer te zetten. Nu is het tijd om hier aan de slag te gaan!

Uitbouw voorbereiden

Tjee, wat een klus dit, waar beginnen we? Dit project lag natuurlijk niet voor niks al jaren te wachten. We wilden de uitbouw boven de garage natuurlijk bij het huis betrekken. Onze huidige badkamer grenst aan de punt, en we wilden er één grote bovenverdieping van maken. Avonden hebben we zitten puzzelen en tekenen. Waar beginnen we? Wat moet er gebeuren, hoeveel gaat dat kosten? Wat kunnen we zelf, wat laten we doen? We hebben de afgelopen jaren van alles zelf gedaan, en wilden ook dit keer weer zoveel mogelijk zelf doen.

Hieronder zie je twee voor foto’s. In de uitbouw zie je het dak van ons huis (daar zit dus de badkamer) nog gewoon doorlopen.

Verbouwen voor foto

Op de foto hieronder zag je hoe onze badkamer eruit zag. Schuin dak dus. Op de foto zie je dat Douwe is begonnen met het slopen van de betegelde wand achter de toilet. Nu kun je je niet meer voorstellen dat ons huis hier stopte! Op de foto’s verderop in deze blog kun je dat zien.

Sloopwerkzaamheden verbouwing zelf doen

Uitbouw uittekenen

De nieuwe uitbouw is groot genoeg om er een extra slaapkamer en een nieuwe badkamer te realiseren. De huidige badkamer vervalt dan. Dit wordt een overloop waar we inbouwkasten gaan maken. Na jaren chaos en bende, hoop ik dat we over een jaar eindelijk een opgeruimd huis hebben. Daar ga ik toch het beste op. De grootste uitdaging van deze verbouwing was het doen van een doorbraak. Kom ik zo op terug!

Hoe plan je een verbouwing?

Ja, je las het goed. Ik reken op een jaar. We hebben geen planning. Hoeft ook niet, we doen veel zelf en hebben geen last van deze verbouwing. Onze huidige douche kunnen gewoon blijven gebruiken tot de nieuwe badkamer klaar is. Deur dicht, en je merkt weinig meer van de verbouwing. Op wat chaos in huis na dan.

Verdieping op garage plaatsen

Het eerste wat we aan deze ruimte deden, was het plaatsen van twee dakramen. We kozen dezelfde maat dakramen als de andere kamers op de eerste verdieping. De nieuwe slaapkamer die we maken heeft een raam aan de zijkant, en een dakraam. De nieuwe badkamer heeft een dakraam. Douwe plaatste de ramen zelf. Blij met een timmerman in huis! Als je héél goed kijkt, zie je dat de binnenkant nog moet worden afgewerkt, dat komt later.

We kozen ervoor de ramen aan de achterzijde te plaatsen. Hier hoef je geen vergunning voor aan te vragen, dat scheelt weer gedoe (en kosten).

Doorbraak daken

De grootste uitdaging van dit project was: het maken van een doorgang, zodat we via onze bovenverdieping eindelijk zo de kap in kunnen lopen. Dit heeft heel wat denkwerk gekost. Dit hadden we willen laten doen, maar: iedereen in de bouw is superdruk, daarom wordt het érg duur, en zou er eind van het jaar eens iemand tijd hebben. Dat duurde ons wat te lang. Wij zijn zomerklussers, in de winter zijn we niet zo actief. Ok, dan maar zelf doen.

uitbouw op garage maken

Superspannend, ik ga met zo’n klus het liefste de hele dag weg en kom weer terug als het klaar is. Om puin te ruimen en m’n huis weer enigszins clean te hebben. Het is met hulp van 2 top zwagers gelukt om de doorbraak in 1 dag te doen, en alles waterdicht te maken. Je kunt hiervan wat foto’s zien.

uitbouw op garage
Daken doorbreken

Oh, op bovenstaande foto zie je het item staan waar ik héél blij mee ben! Een super bouwstofzuiger! Niet eens zo duur, maar echt onmisbaar als je gaat verbouwen!

Daarna heeft Douwe zo snel mogelijk het dak en de zijkanten van de doorbraak geïsoleerd. Het idee van een buitendouche is weg. Achterin zie je tijdelijk wat lakens hangen, we douchen natuurlijk nog steeds in de huidige douche.

Dak doorbraak
Isolatie in het plafond
dak isoleren
Dak verlengen

Dit is het plaatje van buitenaf. Het zwarte ‘puntje’ er er dus bijgekomen. Bizar hoeveel extra ruimte dit stukje geeft! Voor nu even deze tijdelijke oplossing, binnenkort hopen we dit van de buitenkant af te werken.

uitbouw op garage zelf doen
Uitbouw garage

Muren plaatsen

Superleuk dat we nu zo de kap in kunnen lopen. Douwe is al bezig geweest met het plaatsen van muren, met de isolatie. De muren die we plaatsten bestaan uit isolatie, CLS, OSB platen (zodat je wel wat op kunt hangen) en gipsplaten. Wat er de komende tijd op ons to-do-lijstje staat?:

  • Elektriciteit aanleggen
  • Muren stucken en saus klaar maken
  • Plafond bewerken en saus klaar maken
  • Balken verven
  • Vloer leggen
  • Schuifdeur plaatsen. De schuifdeur hoop ik binnenkort uit te kiezen en te bestellen, als de ruimte wat meer af is. Het zal waarschijnlijk zoiets worden als deze schuifdeur!
Muur plaatsen verbouwen

Op de foto’s kun je zien dat we de lange muur verstevigden met dwarsbalken. We plaatsen een schuifdeur. Zo is het stevig genoeg om wat gewicht te dragen.

Muur isoleren

Beide kanten van de slaapkamer werken we af met knieschotten:

knieschotten maken

Oh, en zie je hoe prachtig hoog deze ruimte is? Verliefd op die hoogte!

Muur plaatsen

Indeling uitbouw

Als je onderstaande foto ziet, kun je de indeling van de uitbouw ongeveer zien. Je staat in onze huidige badkamer. Dit wordt een overloop met inbouwkasten. Aan de linkerkant zie je een deurkozijn. Via deze deur kom je straks in de nieuwe slaapkamer. Onderaan de blog vind je een filmpje waarin je de opbouw van deze uitbouw kunt zien.

Ernaast komt een deur naar de nieuwe badkamer. De wand tussen de badkamer en overloop moeten we nog plaatsen. Om wat badkamer inspiratie op te doen, schreef ik een blog over badkamertrends.

Wat kost een uitbouw op de garage?

Oh, en wat het andere grote project is wat we hierna nog gaan aanpakken? Een uitbouw beneden, zodat we onze keuken en eethoek vergroten! Hopelijk volgend jaar, of anders het jaar erna. Dat ligt er even aan hoe vlot deze verbouwing gaat (en hoeveel die uiteindelijk gaat kosten). Voor nu hebben we nog genoeg te doen. Wat betreft kosten van de uitbouw: ik heb werkelijk géén idee waar we op uit komen. Dat we bijna alles zelf doen, scheelt al heel veel natuurlijk. Wanneer je een dergelijk project wilt laten doen, is 60K zo weg. Omdat onze punt er al op stond, zijn wij dit natuurlijk lang niet kwijt. Alles bij elkaar (nieuwe badkamer etc) gaat deze uitbouw makkelijk tienduizend(en) euro’s kosten. Tip: vraag verschillende offertes aan, er zit best wat verschil tussen verschillende aannemers.

Verbouwing volgen

Ondertussen zijn we al een stukje verder. Via mijn Instagram kun je de verbouwing volgen.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: