Zoals we interieurtrends kennen, kennen we ook tuintrends. Ben je op zoek naar wat tuin inspiratie? Of vind je het leuk om te zien wat de tuintrends van 2021 worden? Lees en kijk even mee, ik zette de leukste trends voor je op een rijtje, inclusief inspiratieplaatjes!

Tuintrends & tuininspiratie 2021

Onderaan de blog vind je een leuk filmpje met doe het zelf idee voor in je tuin of huis!

Tuintrend 1: een veranda in je tuin

We zien de laatste jaren steeds meer veranda’s. Dit is één van de tuintrends die we al een paar jaar zien, maar die steeds meer opkomt. Overal lijken de overkappingen en blokhutten de grond uit te schieten. En eerlijk, ze zijn ook erg mooi, en natuurlijk handig. Het scheelt je het één en ander opruimen. De tuin wordt hiermee eigenlijk het verlengde van je woonkamer. Als je een overkapping hebt maak je het echt af door te zorgen dat je een match hebt met je woonkamer. Bijvoorbeeld een match in kleurgebruik, vormen, accessoires of materialen. Wil je weten wat de belangrijkste aandachtspunten zijn om op te letten als je een overkapping in je tuin wilt (laten) plaatsen? Hierover schreef ik al eerder een blog: een tuinoverkapping, tips & tricks.

De HoutPlaza Pinksteshow! Hoge kortingen, live muziek en nog veel meer!

Zelf hebben we er overigens voor gekozen geen overkapping in onze tuin te plaatsen. De plek van waar wij ons terras wilden, was geen goede plek om een overkapping te plaatsen wat betreft zonlicht en zicht vanuit huis.

Tuintrend 2: zwart hout in je tuin

Zwarte schuttingen zagen we ook al in 2020 steeds vaker voorbij komen. Dit is ook één van de tuintrends die we in 2021 zullen gaan zien. Dit zie je overigens ook terugkomen in overkappingen en andere houten elementen in de tuin. Ook hier zie je veel zwart terug komen. Zelf hebben we ook zwart hout gebruikt in onze tuin, bijvoorbeeld voor de pergola die we rond ons terras maakten.

Schuttingtrend 2021

Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een zwarte schutting (voorbeeld van een zwarte schutting vind je hier). Een zwarte schutting is echt een trend die we in 2021 zien!

Tuintrends 2021 zwarte pergola in je tuin
Via de Pinterest button kun je afbeeldingen in deze blog opslaan en terug vinden op je eigen Pinterest account

Zwart hout kun je ook wat subtieler laten terugkomen in je tuin. Kijk maar eens naar de laatste foto in deze blog. Hier zie je zwarte, houten paaltjes die ik in de border heb geplaatst. Hierdoor creëer je op een simpele manier wat hoogte in de tuin. Dit is tevens de afscheiding tussen onze twee terrassen. Het leuke is dat dit een kleine aanpassing is, die je zo gedaan hebt. De houten paaltjes zijn ook niet zo’n grote investering, maar geven een leuk effect. Net als het hout van de pergola beitste ik ze zelf zwart met deze zwarte buitenbeits.

Tuintrend 3: muurdecoratie in je tuin

Steeds vaker zien we mooie muurdecoratie voor in de tuin. Denk aan prachtige buitencirkels of tuinposters. Zelf hebben we een prachtige grote wandcirkel van het materiaal Dibond in de tuin hangen. Dit is weersbestendig. We kunnen hem vanuit ons huis mooi zien hangen. En echt, met deze blikvanger ben ik zó blij!

Mooie muurdecoratie is iets wat we steeds meer gaan zien in tuinen. Ook hiermee is de tuin eigenlijk het verlengde van onze huiskamer.

tuintrends 2021 Muurdecoratie tuin

Tuintrend 4: rotan en bamboe tuinmeubelen

In huis zien we steeds meer riet en rotan voorbij komen. In 2020 zagen we deze trend al steeds meer voorbij komen. Dit zien we ook terug in de tuintrends. Er zijn prachtige rotan stoelen en zelfs bankjes te verkrijgen voor buiten. We zien dus steeds meer natuurlijke materialen terug in tuinen. Dit past bij de duurzame trend van 2020/2021! Ik vind rotan persoonlijk erg mooi, maar heb het zelf niet. Wij kozen voor een douglas loungebank. Je kunt niet alles hebben ;-).

Wij lieten rotan ook terugkomen in een toffe Solar verlichting. In de blog over Solar verlichting kun je dit bekijken, tref je een kortingscode aan voor als je nog verlichting nodig hebt én zie je een súpertoffe gadget voor in je tuin waarmee je heerlijke lange avonden op je terras kunt doorbrengen!

Tuintrend 5: urban jungle in je tuin!

Deze trend zien we ook in interieurs. Steeds meer en grotere planten zien we voorbij komen. Ik doe zelf ook mee aan deze trend, planten zijn ook nog eens goed voor het klimaat in je huis. Dit is één van de interieurtrends die zich voortzet in de tuintrends. Eigenlijk kan het niet te groen en te groot. Planten zijn weer helemaal terug. Palmen, maar ook weelderige planten. Ook haagplanten komen weer helemaal terug. Haagplanten kun je planten als tuinafscheiding. Bijvoorbeeld om een hoekje in je tuin te creëren, of als tuinafscheiding.

Verder passen weelderige tuinen helemaal in de tuintrend van 2021. De strakke lijnen en onderhoudsarme tuinen die we afgelopen jaren zagen, zijn hiermee alweer op z’n retour.

urban jungle 2
Pexels. Garden terrace and wooden staircase Rope stair railing Garden of the house

Tuintrend 6: buitendouche

Buitendouches! Ze komen helemaal in. Wij hebben er zelf overigens geen één. Het geeft een soort welness gevoel aan je tuin, als je er zo’n mooie douche in ziet staan. Zeker met mooie planten en wat decoratie op de achtergrond. Dan waan je je bijna op vakantie in de tropen ;-). Nu maar hopen op een mooie zomer!

buitendouche
Pexels

Tuintrend 7: duurzaamheid

De laatste tuintrend van de tuintrends van 2021 is duurzaamheid. Kies voor duurzame materialen! Ze zijn vaak wat duurder in aanschaf, maar gaan ook een stuk langer mee dan goedkope materialen. Zeker als je het hebt over hout. Wij kozen in onze tuin voor douglas hout. We maakten van douglas balken een pergola en kozen voor een loungebank op maat van douglas planken. Op het andere terras in onze tuin vind je een vlonder van hardhouten steenschotten en een robuuste picknicktafel van douglas. Een vlonder van steenschot kun je heel makkelijk zelf maken met het stappenplan wat ik in de blog ‘steenschot vlonder maken‘ online zette.

De mooiste plaatjes van ons huis & onze tuin in een korte reels. Welke trends zie jij terug?:

Ik ben benieuwd of jij één of meerdere van deze tuintrends volgt! Hoe dan ook, het is fijn als je tuin een fijne plek is. Dat geeft je het gehele jaar een mooi uitzicht vanuit je huis. Daarnaast kan het je in de zomer een vakantiegevoel geven als je tuin mooi en af is. Je tuin kan dan een plek zijn om tot rust te komen! In onze tuin kun je verschillende toffe DIY’s vinden. Superleuk, want dat maakt je plek uniek!


Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze link een aankoop doet, ontvang ik daar een klein % over. Kost jou niks, zorgt ervoor dat mijn blog kan blijven bestaan en ik je kan blijven inspireren zonder daarvoor irritante reclames te moeten plaatsen. Dank daarvoor!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: