Tuinieren in de winter; af en toe zul je er toch aan moeten geloven. Voor de meeste mensen niet het favoriete seizoen om in de tuin te werken. Toch zal er af en toe wat moeten gebeuren. In deze blog lees je tips over het tuinieren in de winter. Ook vind je een aantal producten die het tuinieren in de winter plezieriger maken.

Hoe kan ik mijn tuin winterklaar maken?

Wat doe je eigenlijk om je tuin winterklaar te maken? Na het lezen van deze blog weet je wat je moet doen om je tuin winterklaar te maken.

Tuinieren: verwijderen van bladeren

Af en toe zul je de tuin in moeten om herfstbladeren te verwijderen. Al eerder schreef ik een blog over herfstbladeren in je tuin: plekken waar je blad beter weg kunt halen, en waar je het beter kunt laten liggen. Herfstbladeren hark je bij elkaar met een speciale bladhark.

Door een bladhark te gebruiken voorkom je dat je gazon kapot gaat.

Heesters en bomen snoeien

Heesters en bomen worden gesnoeid in de periode van november tot maart. Wanneer dit precies moet, kun je het best even opzoeken voor jou soort. Door de struiken in de winter te snoeien, bloeit hij in de zomer en lente mooier.

tuinieren in de winter
Winter

Onkruid wieden in de winter

Huh, onkruid in de winter? Ja, zeker nu de winters steeds warmer worden, groeit het onkruid in de winter ook gewoon door. Door elke week een rondje door je tuin te lopen en onkruid te wieden, voorkom je dat je in het voorjaar gelijk flink aan de bak moet. Dit is natuurlijk wel een klusje waar je koude handen van krijgt (net als de andere klusjes overigens). Als je in de winter in de tuin aan de slag gaat, zijn deze tuin goede tuinhandschoenen een echte musthave:

Hoef je tenminste niet meer te stoppen met tuinieren omdat je bevroren vingers hebt ;-).

Voorjaarsbollen planten vlak voor de winter

Voorjaarsbollen kun je planten in de herfst, vlak voor de winter begint. Zo heb je in het vroege voorjaar gelijk al wat kleur in de tuin. Je kunt voorjaarsbloeiers, bijvoorbeeld narcissen of blauwe druifjes, ook prima in je gazon plaatsen.

Een knielkussen is ideaal om je knieën te sparen (niet alleen in de winter overigens). Een knielkussen is een kleine uitgave waar je gegarandeerd lang plezier van zult hebben!

Winterbloeiers

Je kunt ervoor kiezen een paar winterbloeiers in je tuin te zetten. Deze bloeien in de winter, zodat je ook dan wat kleur in je tuin hebt! Denk bijvoorbeeld aan winterharde violen of kerstrozen.

Vogels voeren in de winter

In de winter kun je vogels naar je tuin lokken door te zorgen dat er voedsel voor vogels in je tuin te vinden is. Hiervoor kun je regelmatig wat vetbollen ophangen, of eten in het vogelhuisje leggen. Als je vogelhuisjes hebt hangen, zou je kunnen zoeken naar welk voer deze soort vogels graag eten. Als je deze vlakbij je vogelhuisje hangt, heb je wat meer kans dat je vogelhuisje gebruikt gaat worden! Je zou bijvoorbeeld voor deze combinatie kunnen gaan:

Wil je meer weten over tuinieren in de winter? Dat kan! In dit boek lees je er alles over!:

Kijk hoe mooi onze wintertuin is!:


Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze link een aankoop doet, ontvang ik daar een klein % over. Kost jou niks, helpt mij mijn blog te laten bestaan zónder daarvoor irritante reclames te moeten plaatsen. Dus dank daarvoor!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: