Bij het opknappen van je tuin komt heel wat kijken. Tuinbeplanting kiezen is een lastig iets, maar met deze tuinbeplanting tips ziet jouw tuin eruit als die van een prof! Van het kiezen van een juiste tuinafscheiding, het maken van een plan voor de perfecte tuinindeling, het kiezen van de perfecte tuinbeplanting, de plek van je moestuin en fruitbomen en nog veel meer! Wanneer je op zoek bent naar tips voor de perfecte tuinbeplanting zit je hier goed.

Plaats van tuinbeplanting: zon, schaduw, halfschaduw

Allereerst is het erg belangrijk om te bekijken waar je tuinbeplanting komt. Is hier volle zon, schaduw of halfschaduw? Dit is belangrijk voor de keuze tuinbeplanting. Niet alle planten doen het goed in de volle zon. Wanneer je tuinbeplanting in de schaduw zal komen te staan, zul je op zoek moeten naar schaduwplanten. Eventueel kan een hovenier of tuinman je helpen bij de indeling van je tuin wanneer je hier zelf geen kijk op hebt.

tuinbeplanting kiezen
Photo by Nathan Cowley on Pexels.com

Hoge of lage tuinbeplanting kiezen?

Ga jij voor hoge of lage tuinbeplanting? Of ga je dit variëren? Er zijn zoveel dingen waarop jij je planten uit kunt kiezen. Kijk naar formaat, kleur. Of ga je juist voor planten die vlinders of bijen aantrekken? Misschien wil je graag een moestuin of een aantal bomen die je in de zomer ook nog eens heerlijke vruchten geven. Je geeft je tuin een spannend en speels effect door met hoogtes te spelen. Bomen of fruitbomen zijn hiervoor heel geschikt. Één van de meest genoemde tuinbeplanting tips is het variëren van hoogtes.

Eenheid in je tuin

Wil je eenheid en rust in je tuin? Een wat meer strakkere tuin? Plant dan een beperkt aantal bloemen en planten en plaats deze in vakken. Je laat dus dezelfde bloemen en planten meerdere keren terugkomen. Ook kun je tuinbeplanting kiezen in een bepaald kleurthema. De perfecte tuinbeplanting? Een gevarieerde tuin met voldoende voeding voor de diertjes (vlinders, bijen, vogels). Een diervriendelijke tuin dus.

Bloeitijd tuinbeplanting

Kijk ook eens naar de bloeitijd van de planten en bloemen die jouw favorieten zijn. Het is wel mooi als je het hele jaar door wat kleur in de tuin hebt. Plaats ook een paar voorjaarsbloeiers of winterbloeiers. Zo heb je een tuin die er het hele jaar door mooi uitziet.

tuinbeplanting tips
Photo by Kaboompics .com on Pexels.com

Fruitbomen in je tuin

Een fruitboom in je tuin is handig, en mooi! Een boom kan extra diepte aan je tuin geven. Wil je niet zo’n grote boom? Overweeg dan eens een leifruitboom. Die zijn compacter. Naast dat een boom in je tuin erg mooi kan zijn, heb je er natuurlijk profijt van. Het fruit of de noten die aan je eigen boom groeien zijn natuurlijk het aller lekkerst. Plant een fruitboom en pluk er zelf de vruchten van!

Waar plaats je een boom?

Houd er rekening mee dat een boom de komende jaren nog wat groter wordt. Plant hem dus op een plaats waar dit geen probleem is en waar hij wat groeiruimte heeft. Houd ook rekening het het schaduwvlak wat de boom geeft. Zo is het niet verstandig om in de schaduw van de boom planten neer te zetten die veel zon nodig hebben.

Heb jij nog tips voor het kiezen van tuinbeplanting? Laat een reactie achter!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: