Als je een grind in je tuin hebt, zul je af en toe moeten grind schoonmaken. Grind wordt op een gegeven moment vies. Als je een pad van grind hebt, komt er zand en rommel in het grind terecht doordat erop gelopen wordt. Ook kunnen er blaadjes of andere rommeltjes in je grind terecht komen. In deze blog laat ik je zien hoe je grind kunt schoonmaken.

Hoe krijg ik grind weer wit?

Wit grind is echt prachtig, ik houd ervan. Maar wit grind is natuurlijk wel gevoelig voor verkleuringen en vies worden. Er zijn een aantal manieren om grind wit te houden en verkleuring te voorkomen.

Zorg dat je grind altijd een moment van de dag zon heeft

Bij het ontwerp van je tuin zou je er al op kunnen letten dat je zorgt dat je wit grind doet op een plek waar wel zonlicht komt. Zonlicht voorkomt algengroei. Verderop in deze blog kom je nog een tip tegen om algengroei tegen te gaan met een huismiddeltje.

Hark grind regelmatig door

Ook kun je het regelmatig even met een hark door het grind gaan, zodat andere steentjes boven komen te liggen en zonlicht vangen. Gebruik een ‘gewone’ hark voor het harken van grind. Dit kan niet met de bladhark, die hark je binnen de kortste keren kapot.

kabouter in tuin met grind

Spoel grind uit

Heb je een strook grind wat je graag grondig wilt reinigen? Hiervoor heb je een speciekuip, schep, boormachine en hogedrukreiniger nodig. Je pakt een grote speciekuip. Onderin de speciekuip boor je gaatjes met een boormachine. Nu schep je het grond uit de border in de speciekuip. Met de hogedrukreiniger spuit je op het grind. Ideaal, want zand en modder verlaat de speciekuip via de geboorde gaatjes. Wanneer het grind schoon genoeg is, doe je het weer in de border. Eventueel kun je het nog even laten drogen op een kleed in de zon.

Spray met azijn

Zelf spray ik nog weleens met schoonmaakazijn over het grind. Azijn is een effectief middel om groene aanslag mee te verwijderen. Azijn is overigens voor veel meer huishoudelijke klusjes erg handig. Lees meer in de blog over 10x schoonmaken met azijn.

Wanneer je een border of pad van grind aanlegt, bedek dan altijd de bodem met een speciale grindmat of een worteldoek. Dit voorkomt onkruid in je grind én het blijft natuurlijk veel schoner. Wanneer je je grind op zand hebt liggen, heeft het uiteraard niet zoveel zin om het bijvoorbeeld door te harken om het schoon te houden.

Pimp ook een tuinkabouter:

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: