Tuin opknappen

Drie jaar geleden kochten wij huis het huis waar we nu in wonen: een tweekapper van ca. 25 jaar oud. Zowel in het huis als in de tuin moest het nodige gebeuren. Wij gingen eerst in huis een aantal dingen doen. De afgelopen twee jaar hebben we onze tuin aangepakt. We gingen zelf onze tuin opknappen.

Tuin opknappen

Er zitten heel wat uurtjes werk in onze tuin. Het meeste hebben we zelf gedaan. Lees je mee over wat wij in onze tuin deden om hem op te knappen?

Tuinplan maken

Allereerst begin je natuurlijk met een tuinplan. Wat moet er in je tuin komen? Een terras? Meerdere terrassen? Een overkapping, speelplekje, grasveld, moestuin? Ook superleuk om je kind een eigen moestuintje te geven! Met een mandarijnen kistje kun je heel makkelijk samen een kruidentuintje maken. Waar wil je verlichting of stroompunten in je tuin? Vervolgens ga je meten en tekenen waar je alles een plekje gaat geven.

muurdecoratie tuin

Tuin opknappen ideeën

Onze tuin was een soort wildernis. Hij bestond vooral uit een grasveld vol mos, veel struiken, een paar planten en wat grindtegels. Wij hebben álles uit de tuin verwijderd. Het meeste is weggegaan. De tuin stond vol met prikkelbossen. Dit was tevens een soort tuinafscheiding met de achterburen. Aan één zijde van de tuin stond een goede schutting. Aan de andere zijde van de tuin stond een schutting die aan vervanging toe was.

Oude tuin opknappen

Toen de hele tuin leeg was, hebben wij de tuin eerst opgehoogd. De tuin liep naar achteren toe af, het verschil in hoogte met het voorste deel van de tuin was zo’n 60 cm. We hebben dus eerst grond besteld om de tuin op te hogen.

Schutting plaatsen

Daarna gingen we een schutting plaatsen. Zo snel mogelijk privacy voor ons! We kozen voor een schutting met betonpalen. Dit vinden we mooi. De linkerzijde van de tuin bestond al uit een zo goed als nieuwe schutting met betonpalen. Dit hebben we doorgetrokken naar de achterkant en de rechterzijde van de tuin. De schutting hebben we zelf geplaatst. Een deel van de palen hebben we in beton gestort om meer stevigheid te geven. Dit omdat de tuin van de achterburen een stukje lager ligt.

Een heel groot voordeel van een hout beton schutting, is dat betonnen palen niet gaan rotten. Dit zal dus veel langer meegaan dan een schutting met houten palen!

Dit was ook het moment dat we de kabels voor verlichting door de tuin hebben getrokken. We hebben dit het jaar erop aangesloten.

Tuintrends 2021 duurzaamheid
De toffe bloemencirkel is dé eyecatcher in onze tuin

Tuin opknappen low budget

Met betonbielzen maakten we borders in de tuin. De border tussen onze twee terrassen is twee ‘lagen’ hoog. Hiermee maakten we met stoere, zwarte paaltjes een mooie tuinafscheiding. De andere borders zijn laag met één rij betonbielzen. We hebben meteen planten en bollen in de borders gezet. Tips over het inrichten van borders of plantenbakken lees je in de blog ‘stylingtips met plantenbakken‘. De borders zijn low budget, we kozen voor wat smallere betonbielzen, de zwarte houten paaltjes zijn goedkope paaltjes die ik zelf beitste met zwarte tuinbeits.

Tuin opknappen goedkoop

Wij kozen ervoor om op het achterste terras in onze tuin, waar de loungebank staat, een pergola van douglas balken te plaatsen. Op de plek waar wij ons terras wilden, is een overkapping niet zo handig. Voor een overkapping houd je rekening met de zonzijdes. Een overkapping zou perfect zijn linksachter in onze tuin. Wij wilden ons terras rechtsachter in de tuin. Voor ons dus geen overkapping maar een pergola. Een pergola is een prima manier om wat hoogte te creëren in je tuin! Ik bewerkte de douglas palen van de pergola met zwarte tuinbeits. Aan de pergola hingen we zwarte kubus lampen. Overdag zie je ze eigenlijk niet, dan vallen ze weg in de zwarte balken. ‘s Avonds geven ze een heel sfeervol licht op het terras.

De pergola plaatsten we ook weer zelf om de kosten te drukken.

steenschot vlonder met border van linea blokken
Deze foto is halverwege het opknappen van de tuin.
schuurdeur maken
DIY waslijn

Tuin opknappen voor weinig geld

We maakten zelf een schommel van douglas balken. We gebruikten dezelfde douglas balken als die we voor de pergola gebruikten. Óók maakten we een waslijn-krijtbord in één van douglas. Superleuke eyecatcher geworden. Je kunt hem bekijken in de blog over onze leukste doe het zelf projecten in huis & tuin of via deze korte reels die ik maakte:

Tuin betegelen

Tijd om de tuin te betegelen en het gras in te zaaien! Dit was zó fijn! Na een jaar waren we éindelijk uit de zwarte aarde en het zand. Dit scheelde natuurlijk gelijk ook veel viezigheid in huis. Dit is het enige in onze tuin wat we hebben laten doen. Wij kozen voor gebakken waaltjes. Ik vind dit zelf een prachtige combi met het strakke beton en zwarte hout in onze tuin.

Vlonder maken

Het laatste project wat we deden, was het maken van een vlonder. We maakten een vlonder van steenschotten. Hij is echt prachtig geworden. Ik schreef hierover een doe het zelf blog, zodat jij ook aan de gang kunt: vlonder van steenschot maken.

Tuin opknappen kosten
Vlonder van steenschotten

Tuin stylen

Het laatste onderdeel was natuurlijk het allerleukste: het stylen van de tuin! Wij kozen voor een douglas picknickbank en een op maat gemaakte douglas loungebank. Ik vind het zelf prachtig dat bijna al het houtwerk in onze tuin douglas is. Dit geeft eenheid en rust! Verder kun je in onze tuin een paar tuincirkels en een tuinposter terug vinden.

Kussens impregneren, textielspray
Set van drie ronde muurcirkels voor buiten: Hip Stekkie
tuin opknappen en stylen
Grote muurcirkel bij het loungeterras

Tuin opknappen kosten

Zoals je leest, zijn wij echte doe-het-zelvers. Als het even kan, doen we iets zelf. Komend jaar gaan we verder met verbouwen, we gaan een badkamer en slaapkamer boven onze garage uitbouwen. Hier gaan we ook weer veel dingen zelf doen. Tijdens het klussen geef ik veel kijkjes achter de schermen. Alle tuinklussen heb je daar kunnen volgen, en ook komend jaar zul je weer genoeg voorbij zien komen. Door veel zelf te doen, druk je de kosten wat. Wij kozen ervoor veel zelf te doen, maar niet te bezuinigen op goede materialen en goed gereedschap.

Ook zomer 2021 heb ik toffe items toegevoegd aan onze tuin, zoals een mooie witte plantenbak en de rotan lantaarn en led wijnkoeler die je op onderstaande foto’s ziet. Meer plaatjes en inspiratie zien? Dat kan op mijn Instagram:


Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze link een aankoop doet, ontvang ik daar een klein % over. Kost jou niks, helpt mij mijn blog te laten bestaan zonder daarvoor irritante reclames te moeten plaatsen. Zo kan ik je blijven inspireren. Dank daarvoor!

Hallo! 👋

Schrijf je in & ontvang elke maand gratis het BlogAlert

Ontvang de BijHeleen nieuwsbrief met de nieuwste blogs, gratis printables, handige tips en kortingscodes!