Drie jaar geleden kochten wij huis het huis waar we nu in wonen: een tweekapper van ca. 25 jaar oud. Zowel in het huis als in de tuin moest het nodige gebeuren. Wij gingen eerst in huis een aantal dingen doen. De afgelopen twee jaar hebben we onze tuin aangepakt. We gingen zelf onze tuin opknappen en in deze blog vind je tips waar jij je voordeel mee kunt doen.

Tuinplan maken

Allereerst begin je natuurlijk met een tuinplan. Wat moet er in je tuin komen? Een terras? Meerdere terrassen? Een overkapping, speelplekje, grasveld, moestuin? Ook superleuk om je kind een eigen moestuintje te geven! Met een mandarijnen kistje kun je heel makkelijk samen een kruidentuintje maken. Waar wil je verlichting of stroompunten in je tuin? Vervolgens ga je meten en tekenen waar je alles een plekje gaat geven.

muurdecoratie tuin

Ga je aan de slag met je tuinbeplanting? Lees de blog over tuinbeplanting tips. Hierin vind je handige tips voor het kiezen van de juiste planten in je tuin. Lees hem goed door & pluk er letterlijk de vruchten van!

Tuin opknappen ideeën

Onze tuin was een soort wildernis. Hij bestond vooral uit een grasveld vol mos, veel struiken, een paar planten en wat grindtegels. Wij hebben álles uit de tuin verwijderd. Het meeste is weggegaan. De tuin stond vol met prikkelbossen. Dit was tevens een soort tuinafscheiding met de achterburen. Aan één zijde van de tuin stond een goede schutting. Aan de andere zijde van de tuin stond een schutting die aan vervanging toe was.

Waar terras in de tuin?

Als je je tuin gaat opknappen, kun je het best eerst eens goed bekijken hoe de zonstand in je tuin is. Vanuit daar ga je kijken hoe je je tuin gaat inrichten. Wil je een terras in de zon? Of wil je juist een terras in de schaduw? Wil je een vlonderterras, of een terras met tegels? Misschien heb je wel ruimte voor allebei! Lees ook de blog over een vlonder maken voor meer tips. Bekijk ook de blog over je terras inrichten eens voor meer inspiratie!

Tuinhuis of overkapping in je tuin

Tuinoverkappingen of een tuinhuis met overkapping eraan zijn helemaal van deze tijd. Wil jij dit ook een plekje geven in je nieuwe tuinontwerp? Lees de blog over tuinhuis met overkapping plaatsen eens. Hier vind je tips om mee aan de slag te gaan!

Oude tuin opknappen

Toen de hele tuin leeg was, hebben wij de tuin eerst opgehoogd. De tuin liep naar achteren toe af, het verschil in hoogte met het voorste deel van de tuin was zo’n 60 cm. We hebben dus eerst grond besteld om de tuin op te hogen.

Schutting plaatsen

Daarna gingen we een schutting plaatsen. Zo snel mogelijk privacy voor ons! We kozen voor een schutting met betonpalen. Dit vinden we mooi. De linkerzijde van de tuin bestond al uit een zo goed als nieuwe schutting met betonpalen. Dit hebben we doorgetrokken naar de achterkant en de rechterzijde van de tuin. De schutting hebben we zelf geplaatst. Een deel van de palen hebben we in beton gestort om meer stevigheid te geven. Dit omdat de tuin van de achterburen een stukje lager ligt.

Een heel groot voordeel van een hout beton schutting, is dat betonnen palen niet gaan rotten. Dit zal dus veel langer meegaan dan een schutting met houten palen! Wil je echt onderhoudsarm? Overweeg dan het plaatsen van een composiet hekwerk. Dit kun je met het stappenplan in de blog heel makkelijk zelf doen. Wist je dat dit tot 20 jaar meegaat?

Dit was ook het moment dat we de kabels voor verlichting door de tuin hebben getrokken. We hebben dit het jaar erop aangesloten.

Tuintrends 2021 duurzaamheid
De toffe bloemencirkel is dé eyecatcher in onze tuin

Wil je geen houten schutting in je tuin? Overweeg dan eens een tuinafscheiding door middel van haagplanten. Een laurierhaag is hier geschikt voor. Bekijk ook eens de blog over het planten van een laurierhaag. Dit kun je namelijk perfect zelf!

Tuintrends bekijken

Misschien haal je voor je tuinontwerp wel leuke inspiratie uit de tuintrends van de afgelopen jaren. Bekijk de tuintrends van 2022 en de tuintrends van 2021 eens! Scroll ook eens over Pinterest. Hier staan ook veel mooie tuinen op. Zo krijg je een idee van de combinatie van verschillende materialen.

Borders maken in tuin

Met betonbielzen maakten we borders in de tuin. De border tussen onze twee terrassen is twee ‘lagen’ hoog. Hiermee maakten we met stoere, zwarte paaltjes een mooie tuinafscheiding. De andere borders zijn laag met één rij betonbielzen. We hebben meteen planten en bollen in de borders gezet. Tips over het inrichten van borders of plantenbakken lees je in de blog ‘stylingtips met plantenbakken‘. De borders die wij plaatsten zijn low budget, we kozen voor wat smallere betonbielzen.

Cortenstaal plantenbak plaatsen

In plaats van een border maken kun je ook kiezen voor kant en klare plantenbakken. Een plantenbak van cortenstaal is helemaal volgens de laatste trends en ook nog eens duurzaam. Ga of heb jij een cortenstaal plantenbak? Lees de blog over cortenstaal plantenbak vullen en ga aan de slag met het stappenplan om je plantenbak van cortenstaal te vullen.

Borders inrichten

Vind je het lastig om je border in te richten? Dat is ook best lastig. Heb je eindelijk die border af, en dan? Wat moet je erin zetten? Als je er echt niet uitkomt, bekijk dan de blog eens over border inrichten. Met kant en klare borderpakketten kun je je border heel makkelijk zelf inrichten.

Hulp bij het onderhoud van je tuin

Kun jij een helpende hand gebruiken voor het onderhoud van je tuin? Een tuin aanleggen is veel werk, maar het onderhoud van een tuin is ook niet mis. Wil jij een mooi verzorgde tuin maar heb je hier de feeling, tijd of kracht niet voor? Overweeg eens om een tuinman in te huren. Lees eens meer over de werkzaamheden van een tuinman door het jaar heen.

Tuin opknappen goedkoop

Wij kozen ervoor om op het achterste terras in onze tuin, waar de loungebank staat, een pergola van douglas palen te plaatsen. Op de plek waar wij ons terras wilden, is een overkapping niet zo handig. Voor een overkapping houd je rekening met de zonzijdes. Een overkapping zou perfect zijn linksachter in onze tuin. Wij wilden ons terras rechtsachter in de tuin. Voor ons dus geen overkapping maar een pergola.

Een pergola is een prima manier om wat hoogte te creëren in je tuin! Ik bewerkte de douglas palen van de pergola met zwarte tuinbeits. Aan de pergola hingen we zwarte kubus lampen. Overdag zie je ze eigenlijk niet, dan vallen ze weg in de zwarte balken. ’s Avonds geven ze een heel sfeervol licht op het terras.

De pergola plaatsten we ook weer zelf om de kosten te drukken.

steenschot vlonder met border van linea blokken
Deze foto is halverwege het opknappen van de tuin.

Plaats jij wel een overkapping in je tuin? Lees dan de blog met tips over het plaatsen van een overkapping. Een overkapping is een perfecte plek om los te gaan met styling. Vind je het lastig om je overkapping in te richten? Bekijk de tips voor het inrichten van de veranda.

schuurdeur maken
DIY waslijn

Zelfmaakideetjes voor in de tuin

We maakten zelf een schommel van douglas balken. We gebruikten dezelfde douglas balken als die we voor de pergola gebruikten. Óók maakten we een waslijn-krijtbord in één van douglas. Superleuke eyecatcher geworden. Je kunt hem bekijken in de blog over onze leukste doe het zelf projecten in huis & tuin.

Zen tuin

Wil jij kunnen ontspannen in je tuin? Zorg dan voor elementen die jouw tuin een rustgevende plek maken. Alles hierover lees je in de blog over de beste tips om te ontspannen in je eigen tuin.

Moestuin maken

Ga jij een deel moestuin maken? Zorg ervoor dat dit een zonnig stuk tuin is! Lees alvast de blog over de makkelijkste manier om een tomatenplant te stekken. Door zelf planten te stekken bespaar je kosten.

Houten deuren zelf maken

We bestelden een stapel douglas planken extra. Hiervan maakten we de garagedeur op de foto hierboven, een schuttingdeur en openslaande garagedeuren. Zo blij met de handyman in huis! Meer over het maken van deze deuren kun je zien en lezen in de blog zelf deuren maken.

Tuin betegelen

Tijd om de tuin te betegelen en het gras in te zaaien! Dit was zó fijn! Na een jaar waren we éindelijk uit de zwarte aarde en het zand. Dit scheelde natuurlijk gelijk ook veel viezigheid in huis. Dit is het enige in onze tuin wat we hebben laten doen. Wij kozen voor gebakken waaltjes. Ik vind dit zelf een prachtige combi met het strakke beton en zwarte hout in onze tuin. Je kunt er zelfs voor kiezen om je tuin te voegen. Zo voorkom je onkruid tussen je tegels.

Vlonder maken

Het laatste grote project wat we deden in de tuin, was het maken van een vlonder. We maakten een vlonder van steenschotten. Hij is echt prachtig geworden. Ik schreef hierover een doe het zelf blog, zodat jij ook aan de gang kunt: vlonder van steenschot maken.

Tuin opknappen kosten
Vlonder van steenschotten

Kies het juiste tuinmeubilair

Een mooie (en handige tuin) staat of valt met het juiste tuinmeubilair. In de blog over tuinmeubilair kiezen lees je de handigste tips voor de perfecte keuze. Goed tuinmeubilair is best een investering, dus zorg dat je goed ingelezen bent om de juiste keuze te maken!

Tuin stylen

Het laatste onderdeel van de tuin opknappen was natuurlijk het allerleukste: het stylen van de tuin! Wij kozen voor een douglas picknickbank en een op maat gemaakte douglas loungebank. Ik vind het zelf prachtig dat bijna al het houtwerk in onze tuin douglas is. Dit geeft eenheid en rust! Verder kun je in onze tuin een paar tuincirkels en een tuinposter terug vinden. Hoe style je een tuin? Best lastig! Lees eens de blog met tips voor het stylen van je tuin en maak van je tuin een sfeervolle plek die matcht met je huis! Voeg ook een mooie muurdecoratie in je tuin toe. Zo haal je binnen naar buiten én heb je iets moois om naar te kijken!

Kussens impregneren, textielspray

Daarnaast kun je je tuin heel makkelijk en goedkoop opleuken met een tuin vloerkleed. Met een tuin vloerkleed geef je je tuin direct een andere sfeer. Daarnaast is het stylen van je tuin met een tuin vloerkleed een relatief kleine investering. Ook echt ideaal als je je tegels stiekem niet zo mooi meer vindt, maar niet je hele tuin opnieuw wilt laten betegelen.

tuin opknappen en stylen
Grote muurcirkel bij het loungeterras

Hoeveel kost het opknappen van je tuin?

Zoals je leest, zijn wij echte doe-het-zelvers. Als het even kan, doen we iets zelf. De tuin opknappen hebben we grotendeels zelf gedaan.Komend jaar gaan we verder met verbouwen, we gaan een badkamer en slaapkamer boven onze garage uitbouwen. Hier gaan we ook weer veel dingen zelf doen. Tijdens het klussen geef ik veel kijkjes achter de schermen. Alle tuinklussen heb je daar kunnen volgen, en ook komend jaar zul je weer genoeg voorbij zien komen.

Door veel zelf te doen, druk je de kosten behoorlijk. Wij kozen ervoor veel zelf te doen, maar niet te bezuinigen op goede materialen en goed gereedschap. Hoeveel het opknappen van de tuin ongeveer heeft gekost? Een paar duizend euro voor de schutting, een paar duizend euro voor de tegels, een paar duizend euro voor het douglas hout en ruim 1000 euro voor de vlonder.

Tuinieren in de herfst

Ook in de herfst kan er genoeg gedaan worden in de tuin. Meer over tuineren in de herfst lees je in de blog over een groen grasveld de herfst.

Tuin winterklaar maken

Wil je volgend jaar genieten van een mooie tuin vol bloemen, dan is het verstandig om je tuin winterklaar te maken. Maar wanneer begin je, en wat doe je? Lees alles in de blog over je tuin winterklaar maken.

Ook zomer 2021 heb ik toffe items toegevoegd aan onze tuin, zoals een mooie witte plantenbak en de rotan lantaarn en led wijnkoeler die je op onderstaande foto’s ziet. Meer plaatjes en inspiratie zien? Dat kan op mijn Instagram:


Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: