Een tomatenplant stekken? Dat kan, maar is met sommige methoden nog best een werkje! Hoe je het aller makkelijkst tomaten kunt stekken, lees je in deze blog.

Makkelijk tomaten stekken

De aller makkelijkste manier om een tomatenplant te stekken? Stop een overrijpe tomaat in de grond. Door de zaadjes gaat deze vanzelf wortelen. Het kost natuurlijk wel wat tijd. Dit doe je bij voorkeur in het voorjaar.

In een tomaat zitten zaadjes. Dit zijn de beginnetjes van nieuwe planten als je ze in de grond stopt. Je snijdt de tomaat in een paar plakken. Je vult een pot voor ongeveer driekwart met potgrond. Wil je de natuur een handje helpen? Gebruik dan stekgrond. Je snijd de tomaat in ongeveer 4-5 plakken. Beetje afhankelijk van de grootte van de tomaat. Het hoeven dus niet hele dikke plakken tomaat te zijn. Je legt de plakjes op de potgrond en doet een nieuwe laag potgrond van ca 3 centimeter over de tomatenplakjes.

tomaten stekken

Tomatenplant stekken: houd de grond vochtig

Je geeft de pot met plakjes tomaten regelmatig water. Om de tomatenplant te stekken is het belangrijk om de grond goed vochtig te houden. Wanneer de grond uitdroogt, gaat het je niet lukken om op deze manier tomaten te stekken. Na ongeveer een dag of 10 kun je je eerste gestekte tomatenplantje boven de grond zien komen.

Survival the fittest

Uit deze pot zou je vier tomatenplant stekjes kunnen halen. Vaak zie je verschil. Een tomatenstek die sterker is en harder groeit, en één of meerdere die wat achterblijven. De tomatenplant stekken die achter blijven, doe je weg. Degene die het hardst groeien, daar die plant je na een tijdje in je (moes)tuin. Na een paar maanden zullen de eerste tomaten aan je tomatenplant gaan groeien!

Tip: heb jij best veel planten en groen in je tuin en wil je het goed verzorgen? Lees eens de blog over het laten plaatsen van een waterpomp!

Andere planten om zelf te stekken:

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: