Een woning met sfeer: wie wil dat niet? Wat is er fijner dan na een werkdag thuiskomen in een huis dat klopt? Het creëren van sfeer in je woning kan soms best een hele klus zijn. Een smaak of woonstijl is natuurlijk enorm persoonlijk. Echter, als een sfeervol interieur dat ‘klopt’ kun je ook mooi vinden zonder dat het je smaak is. In deze blog lees je tips hoe je je huis sfeervol in kunt richten. Van grote meubels tot vloerkleden en sierkussens.. we gaan het bij langs!

Tip 1: doe een opruimronde

Less is more. Dat geldt ook voor een huis met sfeer. Ga eens kritisch door je spullen. Misschien staat er decoratie of zelfs een meubelstuk waar je niet blij van wordt. Tijd om daarmee aan de slag te gaan. Een meubelstuk kun je soms een leuke upgrade geven door in een passende kleur te verven. Dit geldt overigens ook voor decoratie. Zorg er in ieder geval voor, dat rommeltjes weg zijn. Rommeltjes dragen natuurlijk niet bij aan sfeer in huis.

Tip 2: beken kleur voor sfeer in je woning

Ga op zoek naar een paar kleuren voor je woonkamer. Ga bijvoorbeeld eens naar de bouwmarkt en neem wat kleurstaaltjes mee. Het is altijd verstandig om te kijken hoe de kleuren in jou woonkamer staan bij verschillende weersomstandigheden en op verschillende momenten van de dag. De kleuren die je kiest laat je terugkomen. Misschien is dit een kleur die al op de muur zit. Kies bijvoorbeeld voor 2 of 3 hoofdkleuren. Deze kleuren komen terug in meubels, accessoires of muren. Kies je voor effen muren, of ga je voor een fotobehang in een toffe print? Kleur doet enorm veel met sfeer. Kies je bijvoorbeeld voor warme kleuren en materialen, of voor koude materialen of kleuren? Hier kun je ook een mooie mix in maken. Bijvoorbeeld: een strakke (ietwat kille) industriële deur kan in combinatie met een houten item juist een enorm warme sfeer geven.

Kleur en prints bepalen zijn echt enorm bepalend voor de sfeer in je woning. Besteed hier dus goed aandacht aan en vraag hulp als je hier niet echt uitkomt!

tips voor een sfeervol interieur
Foto’s: eigendom van Otto.nl

Tip 3: kies een paar basismeubels

Bepaal de indeling van je woonkamer en bekijk welke basismeubels jij nodig hebt. Zelf kies ik graag voor wat neutralere basismeubels. Op mijn Instagram kun je een kijkje nemen, maar ik ben bijvoorbeeld dolblij met onze zandkleur hoekbank. Deze kleur is met ontzettend veel te combineren. Ik kan hiermee dus heel makkelijk een andere sfeer neerzetten, als ik zou willen. Kijk bijvoorbeeld eens naar basis vitrinekasten, salontafels, banken. Wanneer je basis (grote meubelstukken en kleuren op de muur) matchen, ben je echt al een eind op weg naar een sfeervol interieur.

Tip 4: koop een vloerkleed

Een vloerkleed staat altijd sfeervol en zacht. Mis je sfeer? Dan kan een vloerkleed het item zijn wat andere items (bank, stoelen, salontafel) bij elkaar brengt en voor één geheel zorgt. Een vloerkleed kan ook helpen wanneer de ruimte wat hol klinkt. Een vloerkleed verbeterd de akoestiek. Ook houten wandpanelen kunnen helpen om de akoestiek te verbeteren. Bij Otto kun je, naast heel wat meubels, ook terecht voor vloerkleden en andere decoratie.

Tip 5: voeg decoratie toe

Nu is het tijd voor het leuke deel, het toevoegen van sfeervolle decoratie aan je interieur. Houdt je van een strak en opgeruimd huis? Kies dan vooral voor ‘praktische’ decoratie items om je interieur mee aan te kleden. Denk bijvoorbeeld aan mooie kussens voor in de bank, een bijzondere lamp of een grote plant. Ook kun je wat leuke decoratie neerzetten. Tip: groepeer decoratie. Maak groepjes van meerdere items, in plaats van veel losse spulletjes. Het groeperen van decoratie geeft een veel opgeruimder geheel.

Zelf ben ik altijd dol op wat houten items. Houten items geven direct sfeer én zijn makkelijk te combineren met verschillende stijlen.

tips sfeervolle woonkamer

Tip 6: ga voor een opgeruimd huis

Ben je klaar met deze tips? Zorg dan vooral dat je je huis opgeruimd houdt. Een opgeruimd huis oogt zoveel sfeervoller (en dan bedoel ik natuurlijk ‘gewoon’ opgeruimd en netjes, niet klinisch). Wist je dat een opgeruimd huis ook helpt om ruimte te krijgen in je hoofd? Lees de blog over tips voor een opgeruimd huis maar eens!

Deze blog ging vooral over een sfeervolle woonkamer, maar probeer dit door te trekken verder je woning in zodat ruimtes bij elkaar passen en er eenheid in je huis is!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: