De zomer komt er weer aan. Met een paar warme dagen kan je huis snel opwarmen. Vooral oude huizen, of huizen met veel glas warmen snel op. Wanneer er meerdere warme dagen zijn, of zelfs een hittegolf wil je toch je huis zo koel mogelijk houden. Ik geef je in deze blog een aantal tips voor een koel huis.

Gouden tips om je huis koel te houden

Er zijn verschillende manieren om je huis koel te houden zonder meteen een airco te laten installeren. Wanneer je geen airco wilt aanschaffen, geld vooral: zorg dat je de warmte buiten houdt!

Gordijnen dicht om de warmte buiten te houden

Zorg dat je gordijnen hebt die zon weren, en die dicht kunnen wanneer de zon op de ramen schijnt. Zo houdt je de ergste warmte al buiten.

Haal koele lucht naar binnen

’s Avonds na 22.00 koelt het af. Tussen ongeveer 22.00 en 7.00 is de temperatuur buiten op zijn laagst. Probeer op die momenten zoveel mogelijk koele lucht binnen te laten. Bijvoorbeeld door een paar ramen een stukje open te zetten, of ’s ochtends de deur even open te zetten. Het beste kun je dan zorgen dat er voor die ramen een hor zit. Kijk wel uit met het wagenwijd openzetten van ramen ’s nachts. Je wilt het inbrekers niet te makkelijk maken.

Houd de temperaturen in de gaten! Is het een nacht of dag wat kouder? Zorg dat je een extra raam open zet.

Plaats screens om de warmte te weren

Screens kunnen veel warmte tegen houden! Het voordeel is, dat het niet pikdonker wordt. Dat kan een perfecte oplossing zijn voor ramen in de woonkamer. Wist je ook dat er ook buitenzonwering voor dakramen bestaat? Dit scheelt echt superveel warmte wanneer je een dakraam hebt. Wij hebben deze buitenzonwering voor het dakraam op zolder, op Julian zijn toffe dinokamer. Dit scheelt erg veel warmte!

Lees meer over je huis koel houden met zonbescherming.

Plaats rolluiken om de warmte buiten te houden

Rolluiken houden een stuk meer warmte tegen dan screens. Zeker witte rolluiken. Daarnaast geven ze ook wat bescherming van het verfwerk van je kozijnen. Dat is mooi meegenomen. Voordeel van rolluiken voor slaapkamer ramen is dat ze maximaal licht tegenhouden. Een donkere slaapkamer is onder andere belangrijk voor een goede slaap.

Gebruik een ventilator

Een ventilator zorgt niet persé dat de lucht koeler wordt. Door de verplaatsing van lucht kan het echter wél koeler aanvoelen. Op de slaapkamer is een geruisloze ventilator handig. Eventueel kun je een fles bevroren water voor de ventilator zetten.

Koel douchen

Neem met warmte dagen een lauwe douche. Een lange, hete douche; dat geeft onnodig warmte in huis. Daarnaast moet je lijf na een hete douche hard werken om de warmte kwijt te kunnen.

Kook buiten

Een buitenkeuken is ideaal met warme dagen! Als je niet in huis hoeft te koken, voorkom je de warmte daarvan al in je huis. Vermijd ook het gebruik van een oven zoveel mogelijk.

tips koel huis

Schaf een airco

Het meest milieu vriendelijke opties om warmte buiten te houden heb je kunnen lezen. Als laatste zou je een airco aan kunnen schaffen. Hiermee houd je het natuurlijk heerlijk koel in huis. Je kunt ook voor een mobiele airco gaan; hiermee koel je één ruimte in je huis.

Tips om je huis koel te houden

Dit waren de tips om je huis koel te houden tijdens warme dagen.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: