Wellicht lees je deze blog omdat je een nieuw huis gaat kopen, en op zoek bent naar handige tips. Superleuk, een nieuw huis kopen en inrichten! Maar ook spannend. Het gaat om een heel bedrag. Dat wil je dus graag goed doen. Ik geef je wat tips die handig zijn om te weten voordat je een nieuw huis gaat kopen.

Tips nieuw huis kopen

Bepaal je budget voor je nieuwe woning

Bepaal als eerst je budget. Maak een afspraak bij een hypotheker, of ga zelf alvast wat hypotheekrentes vergelijken. Zorg dat je als eerst je budget helder hebt, voor je verdere plannen maakt of aankopen doet. Afhankelijk van je budget kun je je gaan oriënteren op een nieuw huis en andere kosten die daarbij komen kijken. Houd rekening met kosten als makelaarskosten, verbouwkosten, verhuiskosten en kosten koper.

Oriënteren op een nieuw huis

Nu je weet wat je budget is, kun je gaan kijken wat er allemaal mogelijk is voor dit geld. Wil je een huis nieuw laten bouwen, een bestaande woning in redelijke staat zodat je er zo in kunt, of wil je een huis verbouwen? Bedenk in ieder geval wat je eisen zijn. Hierbij kun je denken aan:

  • nieuwbouw of bestaande bouw
  • woning opknappen of een woning waar je direct in kunt trekken
  • type woning (appartement, rijtjeswoning, twee onder één kap, hoekwoning, vrijstaand)
  • woonoppervlakte
  • aantal kamers
  • totale oppervlakte van de kavel.
handige tips bij het kopen van een nieuw huis

Specifieke woonwensen nieuw huis

Daarnaast kun je nog wat specifieke woonwensen hebben. Misschien wil je graag een eigen oprit, zodat je je auto altijd naast de deur kwijt kunt. Of wil je een garage omdat je graag wat hobbyruimte hebt. Wil je je tuin aan een bepaalde kant van de woning? Of wil je een huis wat onderhoudsarm is? Misschien heb je bepaalde wensen wat betreft isolatie. Wil je in een bepaalde wijk wonen? Een huis in een kindvriendelijke buurt? Zo kun je een heel rijtje wensen hebben. Zorg dat je dit goed duidelijk hebt voor jezelf voor je daadwerkelijk bij huizen gaat kijken. Als je goed weet wat je wensen zijn, kun je gerichter zoeken.

Woning zoeken

Nu kun je beginnen met het zoeken naar een nieuwe woning. Je kunt zelf op zoek gaan of je vraagt een aankoopmakelaar om hulp. Op Funda vind je een actueel aanbod van woningen.

Huis kopen tips

Woningen bezichtigen

Wanneer je woningen hebt gevonden die passen bij je wensenlijstje, kun je woningen gaan bezichtigen. Wees er snel bij met de huidige huizenmarkt! Een huis kopen is tegenwoordig een hele klus.

Hypotheek regelen voor je nieuwe woning

Als je zover bent dat je een bod hebt uitgebracht wat geaccepteerd is, komt daar het moment dat je je hypotheek moet gaan regelen. Dit kun je zelf doen of laten doen. Waarschijnlijk heb je je hier al in verdiept. Naast het regelen van de hypotheek, moet je ook verschillende verzekeringen afsluiten (of misschien aanpassen) voor je nieuwe woning. Denk aan een woonverzekering, een inboedelverzekering of een opstalverzekering. Een verzekering vergelijken kan je een leuk bedrag per maand besparen. De moeite waard om hier eens naar te kijken!

Verhuizing voorbereiden

Als je alle voorbereidingen gedaan hebt, kun je beginnen met het voorbereiden van de verhuizing. Van inpakken, tot het nadenken over de inrichting van je nieuwe huis, tot plannen van de verhuizing. Hierover in een later blog meer.

Huis kopen zonder makelaar tips

Een hele tijd waren aankoopmakelaars ‘iets’ wat je vooral gebruikte wanneer je een nieuw huis kocht in een grote stad. Dat is nu wel echt voorbij. Een huis kopen zonder makelaar is met de huidige woningmarkt op veel plekken erg lastig. Je bent er snel te laat bij!

Samen een huis kopen tips

Alsof het warme broodjes zijn; zo snel gaan huizen over de toonbank. Wanneer je samen een huis gaat kopen, zorg dan dat je echt een tijdje de huizenmarkt in de gaten hebt gehouden. Welke woningen komen er te koop, wat is de vraagprijs hiervan, etc. Ga ook eens wat huizen bezichtigen, zodat je zeker weet dat dit is wat je zoekt.

Huis kopen tips bieden

Met de huidige woningmarkt is het lastig te bepalen wat je gaat bieden op een. Het ‘beneden de vraagprijs bieden’ gebeurt al bijna niet meer. Sterker nog, op veel plekken gaan huizen ver boven de vraagprijs weg. Verdiep je daarom goed in reële biedingen; bij te weinig bieden maak je geen schijn van kans, maar tegelijk wil je je vaste lasten ook beheersbaar houden. Wellicht zakt de huizenmarkt op een gegeven moment weer in, dan is het niet zo fijn als je huis ver onder water staat.

Vind je bestaande woningen lastig? Overweeg eens een eigen huis te bouwen met het stappenplan in de blog.

Zelf hebben we er gekozen een goedkoper huis te kopen, en dit te gaan verbouwen. Budgettips en verbouwtips deel ik op Instagram!:

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: