Een terras van steenschot maken.. Wij maakten onlangs zelf een steenschot terras achter ons huis. Wij kozen ervoor om de vlonder te maken van steenschotten. Lees hier stap voor stap hoe wij dit gedaan hebben, wat je nodig hebt om zelf een terras van steenschot (of andere planken) te maken, en waar je op moet letten! We bestelden 1 steenschot extra, en maakten daar een tafel van voor bij de loungebank op ons andere terras. Het maken van een vlonder van steenschotten was een onderdeel van het opknappen van de tuin. In de blog die ik daarover schreef lees je wat we nog meer voor moois maakten in onze tuin.

terras van steenschot maken
Deze blog makkelijk terugvinden? Sla hem op via de Pinterest button op de foto!

Hoe maak ik een terras van steenschotten?

  1. meet de oppervlakte van je terras
  2. maak een werktekening en bekijk hoe je de steenschotten legt en verdeelt
  3. bestel steenschotten
  4. zorg voor de juiste ondergrond met het stappenplan
  5. bevestig de steenschotten
  6. werk de vlonder af.

Ben jij dol op DIY’s? Bekijk de blog 101 zelfmaakideetjes en vindt álle doe het zelf voor in en om huis blogs gebundeld, uiteraard vrij van reclame!

Ps. deze blog staat in het lijstje van de vijf populairste blogs in 2021 én in de vijf populairste blogs van 2022. Populair artikel dus!

Kunnen steenschotten buiten?

Wij kozen voor een steenschot terras. Waarom juist een terras van steenschot maken? Omdat ik het graag net wat anders heb dan anderen, omdat het praktisch is (grote platen, snel leggen) en omdat het me een strand gevoel geeft. En van strand, daar hou ik van! Alleen… Om een vlonder van steenschotten te maken, is het wel handig om te weten waar je op moet letten, anders krijg je een terras wat met 1 of 2 jaar niet meer mooi is, en / of enorm gaat splinteren. Als je hierop let, kan een steenschot terras dus prima buiten.

Toen wij aan de slag gingen, mistte ik een blog als dit. Avonden heb ik lopen googelen. Hoe pak je dit aan?

TIP: in het voorjaar kun je je vlonder schoonmaken met azijn. Wanneer zich in de winter wat aanslag heeft gevormd op je terras, is verdwijnt dat met de azijn. Helemaal klaar voor een heerlijke zomer!

Welke ondergrond voor een vlonder?

Allereerst bedenk je natuurlijk waar de vlonder komt. Zorg dat de ondergrond goed glad is, en bestel de materialen die je hier boven ziet. Nu kun je aan de slag en een terras van steenschot maken binnen 1 dag!

Worteldoek onder vlonder

Wij legden de vlonder op grasveld. Hierop legden we eerst worteldoek. Je kunt het worteldoek en de schroeven beiden makkelijk online bestellen. Je kunt het worteldoek prima zelf op maat knippen. Het hoeft niet één geheel te zijn! Je zorgt dan dat er voldoende overlap zit tussen de naden, zodat het niet gaat kieren. Bij de foto’s ‘voorbereidingen vlonder steenschot’ zie je dat we het worteldoek op het gras leggen, en de tegels op het worteldoek. Het is belangrijk dat een worteldoek echt kunststof is. Er bestaat ook worteldoek wat meer viltachtig is en daarom snel scheurt. Die moet je dus niet hebben. Dit worteldoek is geschikt voor het maken van een vlonder.

Stoeptegels onder vlonder

Op het worteldoek legden we stoeptegels, op de hoeken en ‘kruisingen’ van de steenschotten. We gebruikten 30×30 stoeptegels. Die worden genoeg gratis aangeboden op marktplaats. We gebruikten er 30, maar iets minder was ook goed geweest. Je rekent uit waar de hoeken en kruisingen van de steenschotten komen, en legt de stoeptegels op de goede plek.

Je zorgt nu al dat alles goed waterpas ligt. Anders krijg je een hobbeldebobbel terras, dat wil je niet 😉 . Aan een kleine waterpas heb je in dit geval niet zoveel. Dit kun je het beste ‘uitmeten’ met een extra lange waterpas. Goede aankoop overigens, die je voor heel veel andere klusprojecten ook goed kunt gebruiken.

ondergrond voor een terras van steenschot maken
Houten planken onder vlonder

Zorg voor een sterke fundering voor je steenschot terras

Onder de vlonder liggen douglas planken. We kozen voor douglas omdat dat duurzaam is. Wel wat duurder, maar het het blijft natuurlijk veel langer goed dan de goedkopere varianten houten planken. Het zou zonde zijn als je ondergrond binnen een paar jaar verzakt en de planken beginnen te rotten. We legden de houten planken over de stoeptegels. Op de foto kun je dit zien. We gebruikten de houten planken om de steenschotten aan elkaar te verbinden, en dus te zorgen dat het geheel geen kant op kan. In de hoek van de vlonder zie je een afvoerputje, zodat het zwembad in de zomer op de vlonder kan staan en we hem hierin leeg kunnen laten lopen.

Vlonderschroeven gebruiken

Gebruik altijd speciale vlonderschroeven (je vindt ze in het bestellijstje bovenaan de blog) om een vlonder te maken. We boorden de vlonderschroeven met deze boor vast aan de planken.

Vlonder van steenschot zelf maken met dit stappenplan
vlonder maken

Steenschot terras maken

Steenschotten zijn er in verschillende soorten en maten. De steenschotten die bij de bouwmarkt te koop zijn, zijn níet geschikt om een vlonder van te maken, of om te gebruiken voor buiten. Wat voor de vlonder belangrijk is, is dat het een hardhouten steenschot is, en dat hij geschuurd is. Ongeschuurd zijn ze echt te splinterig voor een vlonder. Het beste kun je geschuurde steenschotten kopen. Je kunt ze ook zelf schuren, maar hiervoor heb je een speciale parketschuurmachine nodig. Die hebben wij niet. Huren kost best wat geld, en het geeft natuurlijk veel stof en bende, en kost onnodig tijd. Aangezien wij genoeg te doen hebben, kozen wij voor kant en klaar geschuurde steenschotten.

Ga je geen terras van steenschot maken maar een ‘gewone’ vlonder van vlonderplanken? Dan kun je hetzelfde systeem aanhouden en vlonderplanken bestellen.

Wij bestelden een steenschot extra om een tafel te maken op ons andere terras. Die staat daar prachtig!

Steenschotten voor buiten voor de vlonder

Belangrijk is dus dat je hardhouten, geschuurde steenschotten hebt. De naaldhout / zachthout variant is goedkoper, maar zal met 1-2 jaar af zijn. Die zijn alleen geschikt voor gebruik binnenshuis. Het beste kun je zelf online even zoeken waar je deze kunt bestellen, het aanbod varieert nog weleens. Kan ik steenschotten uit de bouwmarkt gebruiken voor mijn vlonder? Nee, de steenschotten van hornbach bijvoorbeeld zijn echt niet geschikt om vlonders van te maken.

Je legt de steenschotten op de planken. Wij legden een schot, en als hij goed lag, schroefden we hem meteen vast aan de planken. Zo boorden we schot voor schot vast. Voor het vastschroeven is het belangrijk speciale vlonderschroeven te gebruiken. Wij hadden voor onze vlonder aan 100 vlonderschroeven genoeg. Let op de lengte van de schroeven, ze moeten natuurlijk goed door de steenschot heen komen. Wij gebruikten deze vlonderschroeven:

vlonder van steenschotten afwerken
Afwerking vlonder

Zoals je ziet hebben we van 1 steenschot een stuk af moeten zagen. Verder heeft het steenschot op de hoek een houten ‘luikje’ wat je eruit kunt halen. Dit zaagden we eruit met deze zaag. Hier zit het afvoerputje onder voor het zwembad water. Tip: lees de blog over gratis je zwembadwater verwarmen.

Vlonder steenschot in een tuin
steenschot terras met afvoerputje voor zwembad

Afwerken steenschot terras

Als afwerking van het terras maakten we langs de zijkanten zwarte douglas planken op maat. Ook weer gewoon vastgeschroefd. De planken hadden we nog over van de pergola die we vorig jaar maakten, en komen zo mooi terug in de tuin. Het zwarte steekt mooi af bij de steenschotten.

Je kunt douglas planken heel makkelijk en snel beitsen met zwarte buitenbeits. Goede kwaliteit, zo heb je er de komende jaren geen omkijken meer naar! Je blijft hiermee de houtstructuur zien. Hiermee hebben wij de pergola die je bij ons andere terras in de tuin ziet, ook behandeld.

Vlonder van steenschotten

En klaar is je vlonder / terras! Een steenschot terras maken kun je binnen een dag doen wanneer je je gereedschap op orde hebt. Je hebt er weinig rommel van, en doordat het grote platen zijn, legt het best snel. Met z’n tweeën zijn de platen ook prima te tillen.

Stappenplan om zelf een vlonder van steenschot te maken
vlonder terras

Wat zijn nadelen van een steenschot terras?

Een nadeel van een steenschot terras kan zijn dat de steenschotten na zo’n twee jaar gaan rotten of splinteren. Maar, let op! Dit gebeurt alleen als je goedkope steenschotten gebruikt. Het is namelijk écht belangrijk om hardhouten steenschotten, geschikt voor terrassen, te gebruiken.

TIP: gratis je zwembadwater verwarmen:

Border van linea blokken

Zoals je ziet, hebben we naast de vlonder een bloembak gemaakt van linea stapelblokken. We maakten de bloembak iets groter, zodat we minder in de steenschotten hoefden zagen. Er zitten schroeven in de steenschotten, het is dus altijd even puzzelen hoe en waar je ze doorzaagt.

steenschot vlonder
Op de vlonder staat een prachtige witte plantenbak, die komt hier mooi uit!

Tips bij het opknappen van je tuin

Ga jij je tuin opknappen en kun je nog wat tips gebruiken? Lees de blog over je tuin opknappen en ga goed voorbereid aan de slag!

Vlonder terras maken

Ga jij ook aan de slag en maak je een vlonder van steenschotten? Succes! Struin marktplaats af voor tegels (of misschien heb je nog wat liggen). Bestel vast je worteldoek en vlonderschroeven, de steenschotten, douglas planken (voor de ondergrond, maar denk ook aan de afwerking!), zorg dat je het juiste materiaal bij de hand hebt, en je kunt aan de slag!:


Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: