Steenschot terras maken

Een steenschot terras maken.. Wij maakten onlangs zelf een steenschot terras achter ons huis. Wij kozen ervoor om de vlonder te maken van steenschotten. Lees hier stap voor stap hoe wij dit gedaan hebben, wat je nodig hebt om zelf een terras van steenschot (of andere planken) te maken, en waar je op moet letten! We bestelden 1 steenschot extra, en maakten daar een tafel van voor bij de loungebank op ons andere terras. Het maken van een vlonder van steenschotten was een onderdeel van het opknappen van de tuin. In de blog die ik daarover schreef lees je wat we nog meer voor moois maakten in onze tuin.

Vlonder van steenschotten maken
Deze blog makkelijk terugvinden? Sla hem op via de Pinterest button op de foto!

Ps. deze blog staat in het lijstje van de vijf populairste blogs in 2021!

Steenschot terras zelf maken

Wij kozen voor een steenschot terras. Waarom? Omdat ik het graag net wat anders heb dan anderen, omdat het praktisch is (grote platen, snel leggen) en omdat het me een strand gevoel geeft. En van strand, daar hou ik van! Alleen… Om een vlonder van steenschotten te maken, is het wel handig om te weten waar je op moet letten, anders krijg je een terras wat met 1 of 2 jaar niet meer mooi is, en / of enorm gaat splinteren.

Toen wij aan de slag gingen, mistte ik een blog als dit. Avonden heb ik lopen googelen. Hoe pak je dit aan?

Benodigdheden steenschotten terras maken

Je bestellijstje voor deze vlonder:

Hoe maak je een terras van steenschotten?

Allereerst bedenk je natuurlijk waar de vlonder komt, zorg je dat de oppervlakte goed glad is, en bestel je de materialen die je hier boven ziet.

Worteldoek onder vlonder

Wij legden de vlonder op grasveld. Hierop legden we eerst worteldoek. Je kunt het worteldoek en de schroeven beiden makkelijk online bestellen. Je kunt het worteldoek prima zelf op maat knippen. Het hoeft niet één geheel te zijn! Je zorgt dan dat er voldoende overlap zit tussen de naden, zodat het niet gaat kieren. Bij de foto’s ‘voorbereidingen vlonder steenschot’ zie je dat we het worteldoek op het gras leggen, en de tegels op het worteldoek. Het is belangrijk dat een worteldoek echt kunststof is. Er bestaat ook worteldoek wat meer viltachtig is en daarom snel scheurt. Die moet je dus niet hebben. Dit worteldoek is geschikt voor het maken van een vlonder.

Stoeptegels onder vlonder

Op het worteldoek legden we stoeptegels, op de hoeken en ‘kruisingen’ van de steenschotten. We gebruikten 30×30 stoeptegels. Die worden genoeg gratis aangeboden op marktplaats. We gebruikten er 30, maar iets minder was ook goed geweest. Je rekent uit waar de hoeken en kruisingen van de steenschotten komen, en legt de stoeptegels op de goede plek.

Je zorgt nu al dat alles goed waterpas ligt. Anders krijg je een hobbeldebobbel terras, dat wil je niet 😉 . Aan een kleine waterpas heb je in dit geval niet zoveel. Dit kun je het beste ‘uitmeten’ met een extra lange waterpas. Goede aankoop overigens, die je voor heel veel andere klusprojecten ook goed kunt gebruiken.

Houten planken onder vlonder
Houten planken onder vlonder

Planken onder vlonder

Onder de vlonder liggen douglas planken. We kozen voor douglas omdat dat duurzaam is. Wel wat duurder, maar het het blijft natuurlijk veel langer goed dan de goedkopere varianten houten planken. Het zou zonde zijn als je ondergrond binnen een paar jaar verzakt en de planken beginnen te rotten. We legden de houten planken over de stoeptegels. Op de foto kun je dit zien. We gebruikten de houten planken om de steenschotten aan elkaar te verbinden, en dus te zorgen dat het geheel geen kant op kan. In de hoek van de vlonder zie je een afvoerputje, zodat het zwembad in de zomer op de vlonder kan staan en we hem hierin leeg kunnen laten lopen.

Vlonderschroeven gebruiken

Gebruik altijd speciale vlonderschroeven om een vlonder te maken. We boorden de vlonderschroeven met deze boor vast aan de planken.

Vlonder van steenschot
vlonder maken

Steenschot terras maken

Steenschotten zijn er in verschillende soorten en maten. De steenschotten die bij de bouwmarkt te koop zijn, zijn níet geschikt om een vlonder van te maken, of om te gebruiken voor buiten. Wat voor de vlonder belangrijk is, is dat het een hardhouten steenschot is, en dat hij geschuurd is. Ongeschuurd zijn ze echt te splinterig voor een vlonder. Het beste kun je geschuurde steenschotten kopen. Je kunt ze ook zelf schuren, maar hiervoor heb je een speciale parketschuurmachine nodig. Die hebben wij niet. Huren kost best wat geld, en het geeft natuurlijk veel stof en bende, en kost onnodig tijd. Aangezien wij genoeg te doen hebben, kozen wij voor kant en klaar geschuurde steenschotten.

Ga je voor een ‘gewone’ vlonder van vlonderplanken? Dan kun je hetzelfde systeem aanhouden en vlonderplanken bestellen.

Wij bestelden een steenschot extra om een tafel te maken op ons andere terras. Die staat daar prachtig!

Steenschotten voor vlonder

Belangrijk is dus dat je hardhouten, geschuurde steenschotten hebt. De naaldhout / zachthout variant is goedkoper, maar zal met 1-2 jaar af zijn. Die zijn alleen geschikt voor gebruik binnenshuis. Deze steenschotten zijn geschikt om te bestellen voor je terras!

Je legt de steenschotten op de planken. Wij legden een schot, en als hij goed lag, schroefden we hem meteen vast aan de planken. Zo boorden we schot voor schot vast. Voor het vastschroeven is het belangrijk speciale vlonderschroeven te gebruiken. Wij hadden voor onze vlonder aan 100 vlonderschroeven genoeg. Let op de lengte van de schroeven, ze moeten natuurlijk goed door de steenschot heen komen. Wij gebruikten deze vlonderschroeven:

Afwerking vlonder
Afwerking vlonder

Zoals je ziet hebben we van 1 steenschot een stuk af moeten zagen. Verder heeft het steenschot op de hoek een houten ‘luikje’ wat je eruit kunt halen. Dit zaagden we eruit met deze zaag. Hier zit het afvoerputje onder voor het zwembad water. Tip: lees de blog over gratis je zwembadwater verwarmen.

Vlonder steenschot
steenschot terras met afvoerputje voor zwembad

Afwerken steenschot terras

Als afwerking van het terras maakten we langs de zijkanten zwarte douglas planken op maat. Ook weer gewoon vastgeschroefd. De planken hadden we nog over van de pergola die we vorig jaar maakten, en komen zo mooi terug in de tuin. Het zwarte steekt mooi af bij de steenschotten. Wist je dat zwart hout tevens een tuintrend van 2021 is?

Je kunt douglas planken heel makkelijk en snel beitsen met zwarte buitenbeits. Goede kwaliteit, zo heb je er de komende jaren geen omkijken meer naar! Je blijft hiermee de houtstructuur zien. Hiermee hebben wij de pergola die je bij ons andere terras in de tuin ziet, ook behandeld.

Vlonder van steenschotten

En klaar is je vlonder / terras! Wij hebben dit binnen een dag gemaakt. Je hebt er weinig rommel van, en doordat het grote platen zijn, legt het best snel. Met z’n tweeën zijn de platen ook prima te tillen.

Steenschot terras nadelen

Een nadeel van een steenschot terras kan zijn dat de steenschotten na zo’n twee jaar gaan rotten of splinteren. Maar, let op! Dit gebeurt alleen als je goedkope steenschotten gebruikt. Het is namelijk écht belangrijk om hardhouten steenschotten, geschikt voor terrassen, te gebruiken.

Vlonder steenschot met douglas picknicktafel
vlonder terras

Border van linea blokken

Zoals je ziet, hebben we naast de vlonder een bloembak gemaakt van linea stapelblokken. We maakten de bloembak iets groter, zodat we minder in de steenschotten hoefden zagen. Er zitten schroeven in de steenschotten, het is dus altijd even puzzelen hoe en waar je ze doorzaagt.

steenschot vlonder
Op de vlonder staat een prachtige witte plantenbak, die komt hier mooi uit!

Vlonder terras maken

Ga jij ook aan de slag en maak je een vlonder van steenschotten? Succes! Struin marktplaats af voor tegels (of misschien heb je nog wat liggen). Bestel vast je worteldoek en vlonderschroeven, de steenschotten, douglas planken (voor de ondergrond, maar denk ook aan de afwerking!), zorg dat je het juiste materiaal bij de hand hebt, en je kunt aan de slag!:


Hallo! 👋

Schrijf je in & ontvang elke maand gratis het BlogAlert

Ontvang de BijHeleen nieuwsbrief met de nieuwste blogs, gratis printables, , leuke DIY's, handige tips & kortingscodes!