Je terras inrichten kan best lastig zijn. Met de tips in dit artikel kun je goed uit de voeten en maak je zelf een sfeervol terras. Het terras is een ideale plek om lange zomeravonden te vertoeven. Of om heerlijk te tafelen of barbecueën in de zomer. Of om heerlijk droog onder je overkapping te zitten terwijl het warm is maar wel miezert? Bij het schrijven van dit artikel ga ik ervan uit dat de plek van je terras al bepaald (en betegeld) is.

Hoe richt ik mijn terras in?

Tip 1: bekijk goed (zowel in de zomer als in de winter) hoe de stand van de zon is ten opzichte van het terras. De ligging van het terras zal grotendeels de functie bepalen. Een terras wat weinig zon pakt is handig om te tafelen. Wil je een loungeterras en echt genieten van de zon? Dan is de zijde van het terras wat de meeste zon pakt een uitstekende plek. De ligging van je terras is dus bepalend voor hoe je je terras inrichten gaat.

terras inrichten

Hoe privacy creëren op terras?

Wanneer je buiten zit en je woont in de bebouwde kom heb je natuurlijk wat minder privacy dan dat je binnen zit. Hoe kun je toch wat meer privacy creëren op je terras? Je komt dan bij oplossingen die ook meteen helpend zijn tegen de zon. Prima overigens, het is ook niet verstandig om teveel zonnestralen mee te pakken. Kom je meteen bij de volgende vraag: hoe creëer je schaduw op je terras? Tip 2: creëer privacy! Een manier om privacy te creëren is een parasol of schaduwdoek plaatsen. Ga je liever voor iets natuurlijks en heb je de ruimte? Plaats een boom! Een pergola leent zich goed voor klimplanten. Ook kun je een terrasoverkapping bestellen.

Kies bestrating voor je terras

Tip 3: Check of je de goede bestrating hebt liggen. Grind is bijvoorbeeld erg onhandig, stoelen staan hier wankel in. Een vlonder of sierbestrating is een prima ondergrond voor een terras.

Tip 4: kies beplanting op of rond je terras.

In het voorjaar kun je je terras schoonmaken met azijn. Zo ben je helemaal klaar voor de zomer!

Welke planten bij terras in de schaduw?

Planten maken een terras sfeervol. Wanneer je een schaduwterras hebt, heb je wat minder keuze in beplanting. Zoek goed uit dat je speciale schaduwplanten plaatst. Dit kan zowel in een aangelegde border als in losse plantenbakken. Wanneer je een terras overkapping hebt met een dak wat geen licht doorlaat, moet je hier ook op letten.

welke planten bij terras

Welke planten bij een terras in de zon?

Wanneer je terras zich in de zon bevindt, heb je veel meer keuze kwa beplanting. Ook éénjarige planten zijn vaak zonliefhebbers. Daarnaast zitten ze boordevol bloemen wat zorgt voor een fleurig terras.

Hoe privacy op terras

Zorg voor verlichting op je terras

Tip 5: bedenk een verlichtingsplan. Bij een terras inrichten hoort natuurlijk ook verlichting. Wanneer de avond valt en het is nog warm, wil je soms ook buiten kunnen zitten. Maar natuurlijk niet in het donker. Bedenk goed welke verlichting op je terras past en hoe je de elektra naar dit punt kunt brengen.

Succes met het inrichten van je terras! Met deze tips kun je er vast een mooi plekje van maken. Bij ForaVida webshop vind je alles voor je terrasoverkapping.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: