Vanwege de stijgende gasprijzen hebben wij een houtkachel laten plaatsen. Een houtkachel met prachtige tegels. Een houtkachel stond eigenlijk al op ons lijstje toen we deze woning kochten. Maarja, je kent het. Het is geen noodzaak. Er zijn zoveel dingen die moeten gebeuren (lees: klushuis). Het bleef dus bij een idee. Tot de gasprijzen door het plafond gingen. We hebben de knoop redelijk snel doorgehakt en lieten een houtkachel plaatsen. Dat betekent dus dat ik mooie tegels mocht gaan uitzoeken om achter de kachel te plaatsen. Tegels achter een houtkachel maken het plaatje echt helemaal af!

Via Instagram deel ik door het jaar heen regelmatig (meestal budget) DIY’s voor in en om huis! Kom je me volgen? Dan weet je zeker dat je niks mist!

Wand achter kachel afwerken

Ik had het al helemaal in mijn hoofd: een mooie houtkachel, knisperend vuurtje. Relaxte stoel ernaast, tafeltje met een kop koffie.. En om het af te maken horen er natuurlijk mooie tegels achter de houtkachel. In mijn hoofd had ik het plaatje al compleet. Je kunt de wand achter de kachel op verschillende manieren afwerken. Een veel gekozen manier is het bevestigen van tegels achter de houtkachel.

Wat heb je nodig om te tegelen?

  1. Een goede tegelsnijder: bezuinig hier niet op! Als je tegelsnijder niet goed is, zullen de tegels barsten of niet mooi recht gesneden zijn. Kost je dus uiteindelijk geld en gedoe.
  2. Een zelfnivellerende laser: zo weet je zeker dat jouw tegelwand helemaal strak wordt. Een laser is sowieso een musthave voor elke klusser.
  3. Tegels, natuurlijk. Met tegellijm en voegsel. Ik koos voor de Arabesque wandtegel met een terra kleurige voeg.
  4. Een avondje tijd.

Het laten plaatsen van een houtkachel was voor ons een manier om ons huis te verduurzamen (of: lagere lasten op gas / electra). In de blog over 7 manieren om je huis te verduurzamen lees je wat we nog meer hebben gedaan. Tip om deze blog te lezen, want hierdoor hebben we onze vaste lasten behoorlijk kunnen drukken!

Handgemaakte tegeltjes achter de houtkachel

Bij voorkeur een bijzondere vorm tegel, maar wel subtiel. Ik houd niet zo van uitgesproken kleuren. Hier ben ik altijd snel op uitgekeken. Wel houd ik van bijzondere, subtiele details. Hiervoor ging ik langs bij het Tegelhuys in Ommen. Hier vind je zóveel mooie, bijzondere tegels en tegeltjes.

Zeker wanneer je op zoek bent naar speciale vormen of kleuren tegels, kun je hier helemaal losgaan. Kijk maar eens online bij de handgemaakte tegels.

Welke tegels achter houtkachel?

Kleine, handgebakken tegeltjes zijn perfect om achter je kachel te plaatsen. Doordat ze handgebakken zijn, zijn ze niet perfect strak en is elk tegeltje anders. Dat maakt deze wandtegels perfect voor achter de houtkachel. Gegarandeerd een blikvanger. Wij hebben mooie Spaanse tegels achter de houtkachel. Ga je ook de wand achter kachel afwerken met tegels? Bezoek de showroom in Ommen eens.

Tegels achter houtkachel bevestigen

Eerlijk: het is even gepruts om de tegels achter de houtkachel te bevestigen. Je wilt de kachel niet beschadigen of versmeren maar je wilt de tegels er ook strak achter hebben. Wij hebben een zelfnivellerende kruislijnlaser gebruikt. Echte musthave voor klusprojecten als deze, zo zit je nooit scheef. We durfden de gok niet te nemen om eerst te gaan tegelen (voordat de kachel geplaatst zou gaan worden). De definitieve plaats voor de kachel hebben we pas bepaald bij het plaatsen.

houtkachel laten plaatsen

Wij kozen voor een redelijk strak model kachel. Juist daarom vind ik de tegels het plaatje zo mooi breken. Als ik deze foto’s zie voordat we de muur achter de houtkachel gingen betegelen, vind ik het echt erg kaal. De tegels achter de houtkachel maken het geheel zoveel sfeervoller. We stoken de kachel volgens de zwitserse methode: hiermee veroorzaak je zo min mogelijk overlast.

Tegels met gekleurde voegen

Ik koos voor gekleurde voegen! Je geloof me misschien als ik zeg dat dat best spannend was. Zeker toen het voegmiddel werd aangebracht. Een moment dacht ik: ojee, waar ben ik nu aan begonnen. Bij het Tegelhuys, waar de tegeltjes vandaan komen, kun je allerlei mooie voegkleuren bekijken. Ik koos voor een iets donkerdere voeg. Als je ook tegels plaatst achter je houtkachel, is dit wel echt een tip. Kies géén lichte voegen.

Voegen kun je niet makkelijk schoonmaken, zeker niet achter een kachel. Je hebt kans dat de voegen achter de kachel na verloop van tijd donkerder uitslaan. Dat zou zonde zijn. Door deze terra kleur, hoop ik dat dit natuurlijk niet zo op gaat vallen. Door gekleurde voegen te kiezen, springt de tegel er ook echt uit. Met een lichte voeg krijg je meteen een heel ander effect.

tegels met gekleurde voeg

Het stoken met een houtkachel kan een lage luchtvochtigheid in huis geven. Lees de blogs over lage luchtvochtigheid in huis om het te herkennen & lees de 5 beste tips om het aan te pakken!

Waarom tegels achter houtkachel?

De tegels maken het hoekje bij de kachel echt af. Onze kachel staat bij de lange muur in onze woonkamer. De tegels breken dit lange oppervlakte op een mooie manier.

Een houtkachel geeft altijd wat stof en roet. Tegeltjes zijn dan makkelijker schoon te houden dan een muur. Dat was voor mij al een reden om te kiezen voor een strook tegels achter de kachel. Naast dat ik de tegels echt prachtig vind, is het dus ook nog eens praktisch. De perfecte combi, als je het mij vraagt.

tegels achter houtkachel

Het tegelwandje werkten we af met aan beide zeiden twee houten latten. Zo kijken we niet tegen halve tegeltjes en voegen aan. Deze latjes verfde ik in een zandkleur.

Tegels op houten plaat

Zoals je ziet, hebben wij rechtsstreeks op de muur getegeld. Je kunt er ook voor kiezen om te tegelen op een multiplex plaat. Deze schroef je tegen de muur aan.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: