Wij hebben onze beide tafels zelf gemaakt.. Hier hoef je helemaal niet handig voor te zijn. Wél kan het je veel geld schelen! Ik ging aan de slag met een paar stoere meubelpoten en steigerhouten planken om zelf een salontafel te maken van steigerhout.

Zelf salontafel maken

We maakten dus zelf een salontafel van steigerhout. Onlangs heb ik de tafel wat opgeknapt. Er zaten houten balken / poten onder, die heb ik vervangen voor zwarte, stalen A poten. Ik laat je dus gelijk een aantal voor- en na foto’s zien. Hoe leuk, deze tafel kun je dus maken in een avondje!

salontafel maken van steigerhout
voor-foto

Benodigdheden salontafel maken

salontafel zelf maken
onderkant tafel met onze ‘oude’ poten’

Steigerhouten salontafel zelf maken

Wij kozen dus voor een salontafel van gebruikt steigerhout. Ik vind het een stoere, tijdloze uitstraling hebben. Het matcht perfect bij de zwarte stalen poten.

salontafel maken
Voor deze make over moesten we het balkje iets naar achteren verplaatsen.

Stappenplan zelf een salontafel maken

Stap 1: zorg dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt. Zaag de planken zonodig op maat.
Stap 2: leg de steigerplanken met de goede zijde naar beneden op de vloer. Je legt het blad dus op z’n kop.
Stap 3: de twee houten balkjes leg je dwars op de planken, ca 15 centimeter vanaf de buitenkant van de tafel. Schroef ze vast met een paar schroeven en accuboormachine.
Stap 4: zet de tafelpoten onder het blad, en schroef ook die vast. Zorg dat je tussen de schroeven en de tafelpoot een sluitring gebruikt.
Stap 5: keer je tafel om. Nu is hij klaar om te schuren en af te lakken.
Stap 6: na een dag kun je hem nogmaals aflakken. Zo voorkom je dat je kringen in je tafel krijgt wanneer er wat drinken op knoeit! Ik gebruikte hiervoor transparante, blanke lak.

zelf een tafel maken
voor-foto

Tafel lakken

Eventueel kun je als laatste de tafel afwerken met een blanke lak. Als er eens wat drinken op geknoeid wordt, kun je het zo afnemen. Wanneer je de planken niet behandelt, zul je zien dat je sneller kringen in je tafel krijgt. Ik heb de tafel iets opgeschuurd en twee keer afgelakt. Misschien heb je nog een restje lak in huis staan. Zo niet, is blanke lak altijd handig om in huis te hebben voor leuke projectjes.

Steigerhouten fotoplank

De tafel matcht precies bij de steigerhouten fotoplank die ook in onze woonkamer hangt. Dit is ook een leuke DIY. Als je een plank extra besteld (of misschien een stukje overhoudt), kun je hier ook mee aan de slag! Als je het steigerhout uit je salontafel elders in je kamer laat terugkomen, creëer je meer eenheid en rust in je huis.

Ook onze eettafel gaven we een opknapbeurtje, hier zetten we dezelfde tafelpoten in een maatje groter onder.

Budget tip salontafel

Zelf een (salon) tafel maken is dus helemaal niet zo moeilijk, en bespaart je best veel geld! Zeker tafels met zwarte, stalen tafelpoten zijn op het moment best prijzig. Door zelf een blad te maken op een stel tafelpoten, ben je een stuk goedkoper uit én kun je je tafel precies zo maken als je zelf wilt!

Woonkamer make over

Het pimpen van de salontafel is een onderdeel van onze woonkamer make over. Alle foto’s van de make over kun je in de blog vinden over de make-over van de woonkamer. Met een paar relatief kleine ingrepen hebben we een hele andere sfeer in onze woonkamer. Neem snel een kijkje!


Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: