Een mooie tuin, wie wil dat niet? Wie vind het niet fijn om vanuit zijn huis een mooie tuin in te kijken? Een tuin die klopt. Maar hoe kun je een tuin mooi stylen? Dat is soms nog best lastig. Ik neem je mee onze tuin in, en geef je styling tips voor je tuin!

Styling tip 1: Tuinplan maken

Wat wil jij in je tuin? Als je je tuin helemaal opnieuw aanlegt, is het handig om eerst te bedenken wat erin moet komen. Wil je een groot terras? Meerdere zithoekjes? Een grasveld? Borders? Een onderhoudsarme tuin? Een speelplekje voor de kinderen? Bestrating? Een vlonder? Een pergola, overkapping? Een vaste waslijn?

Als je kijkt naar de ligging van de tuin en van je huis, kun je gaan bedenken waar je de onderdelen kwijt wilt. Waar wil je vanuit je huis op uitkijken? Wil je het terras zien, of wil je juist op het speelplekje uitkijken? Bedenk ook wat handig is wat betreft de ligging van de tuin. Wil je een terras in de zon, of juist schaduw? Of beiden?

Misschien moet er nog een schutting komen, of kies je juist liever voor haagplanten.

Styling tip 2: maak een moodboard

Maak een moodboard voor je tuin! Ga op zoek naar mooie plaatjes, bijvoorbeeld op Pinterest. De plaatjes die je in deze blog ziet, kun je ook pinnen op je bord. Wat wil jij graag in je tuin terug laten komen? Dat kunnen bepaalde kleuren of materialen zijn.

Tip: kies (deels) dezelfde kleuren en/of materialen die je ook in huis hebt.

Wij kozen voor:

  • beton: op het terras liggen betontegels. Onder het betonnen haardje waar de vuurkorf op staat, liggen betontegels. Ook de schuttingpalen zijn van beton. Dit matcht bij het betonnen aanrechtblad wat we maakten in onze keuken, en ook de betonlook tegels in de keuken, toilet en toekomstige badkamer.
  • hout: het hout zie je terug in het stoere terras van steenschot wat we maakten. Verder zijn onze picknicktafel en loungeset van douglas hout. Om een eenheid te houden, hebben we alles van douglas. Ook de pergola en de waslijncombinatie met het krijtbord wat we maakten. Verder maakten we een vlonder van steenschotten. In een eerdere blog kon je het stappenplan vinden zodat je zelf een vlonder van steenschotten kunt maken.
  • zwart hout: wij kozen deels voor zwart hout. Dit steekt mooi af en geeft een stoer effect. De pergola is zwart, het krijtword in de DIY waslijn. We zetten in de border tussen de terrassen zwarte paaltjes (je ziet ze verderop in deze blog) om wat meer afscheiding te maken. Verder werkten we de steenschot vlonder af met zwarte douglas planken.
  • waaltjes: de bestrating van de achtertuin zijn gebakken waaltjes. Ze zijn écht prachtig en vormen een mooie combinatie met het beton en hout.

Tip: zorg voor een vaste basis van kleuren die terugkomen

Styling tip 3: zorg voor sfeervolle tuinverlichting

Als de basis van je tuin goed is, ben je al een heel eind. Verlichting hoort hier ook bij. Wij kozen voor zwarte led spots:

Ze staan echt prachtig en verdwijnen bijna in het zwarte hout van de pergola. Het geeft een mooi en knus licht op het terras. Het verdelen van verlichting in je tuin wordt ook wel lichtplan genoemd. Je kunt met wat tips aan de slag en zelf een lichtplan maken.

Tip: zorg voor een lichtplan. Goede verlichting is een belangrijke basis voor je tuin!

styling tips tuin, muurdecoratie tuin, tuin inspiratie, tuinverlichting inspiratie

Styling tip 4: planten in je tuin

Kies je voor veel kleur en planten, of houdt je het rustig? Wil je vaste planten, of eenjarige planten? Wil je planten in borders, of vind je een paar losse plantenbakken ook mooi? Wij hebben een paar losse grote potten met siergras, en een witte polyester plantenbak. Deze laatste is aan de binnenkant van de wanden bekleed met piepschuim. Extra bescherming voor je planten!

styling tips tuin, polyester plantenbak, tuin inspiratie

Tip: kies voor een aantal losse items in je tuin die je makkelijk kunt verplaatsen.

Styling tip 5: tuindecoratie toevoegen

En dan nu het laatste en wat mij betreft het leukste: het stylen van je tuin! Met een paar goede statements kom je al een heel eind. Zo hebben wij dus een prachtige witte plantenbak gekregen. Op dit moment staan er winterviolen in. Komende zomer hoop ik er andere planten in te kunnen planten. Het voordeel aan zo’n plantenbak is dat je hem ook nog eens ergens anders neer kunt zetten. Zo geef je je tuin makkelijk een andere look! De witte plantenbak breekt mooi bij het zwarte hout in de tuin. Ik vindt het een mooi en strak design! De witte kleur zie je in onze tuin terugkomen in de tuinposter, de tuincirkels en de houten deuren. Al eerder kon je een blog lezen hoe ik zelf een tuinposter maakte.

steenschot vlonder, witte plantenbak

Decoratie maakt een tuin echt af. Dit hoeft niet natuurlijk niet hele dure decoratie te zijn. Echter een tuin waar helemaal geen decoratie is, lijkt al snel goedkoop, budget. Je maakt een tuin af door één of meerdere blikvangers toe te voegen. Dat is pas écht stylen! De blikvanger in onze tuin is met stipt op één deze toffe wandcirkel:

Verder kun je met muurdecoratie in je tuin ook een prachtig statement maken. Op bovenstaande foto’s kon je onze mooie eyecatcher al zien. Vanuit ons huis kijken we op de mooiste items in onze tuin: de houten vlonder met daarop de mooie plantenbak, de mooie loungebank met muurcirkel erachter. Als afscheiding tussen die twee terrassen maakten we een border met zwarte paaltjes en beplanting. Naast de border staat een haardje met vuurschaal. Laat de zomer maar komen!


Deze blog bevat affiliate links. Als je via die link een aankoop doet, ontvang ik daar een klein % over. Kost jou niks, helpt mij om mijn blog te laten bestaan. Zo kan ik jullie blijven inspireren, zonder daarvoor gebruik te maken van irritante reclames. Dank daarvoor!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: