Strelitzia nicolai verzorging

Planten in huis, ik houd ervan! Je ziet dan ook regelmatig blogs voorbij komen over planten. Wij hebben in huis verschillende planten, in verschillende formaten. De strelitzia vind ik de mooiste, en is tegelijk ook de grootste. In deze blog vertel ik je alles over de verzorging van de strelitzia nicolai!

Onderaan de blog vind je een filmpje naar mijn interieur- & DIY instagram account. Die staat boordevol interieur, tuin en zelfmaak inspiratie én handige budget tips!

De beste verzorging van je strelitzia nicolai

De strelitzia nicolai is over het algemeen een makkelijke plant die weinig verzorging nodig heeft. Ze kunnen erg groot worden. De strelitzia wordt ook wel paradijsvogelplant genoemd. Er kunnen echt prachtige bloemen in komen! Onze strelitzia is nog niet zover; het schijnt dat de plant zo’n 8 jaar oud moet zijn om die prachtige bloemen te produceren. Ik ben heel benieuwd wanneer ze bij ons komen!

strelitzia verzorgen

Standplaats strelitzia nicolai

Een goede plek is het halve werk in de verzorging van de strelitzia. Zoek een fijn zonnig plekje voor hem uit. Het is geen plant die je in een donker hoekje moet zetten. De strelitzia mag in de zomer buiten staan, maar let erop dat je hem voor de vorst weer naar binnen haalt. Anders is het einde strelitzia.

Strelitzia water geven

De strelitzia is een plant die veel water nodig heeft. Zeker in de zomer houd je de grond graag vochtig. Ik heb de fout gemaakt dat ik in de winter te enthousiast was, daardoor heb ik een hele tijd last gehad van rouwvliegjes in deze plant. Uiteindelijk is het gelukkig gelukt de rouwvliegjes te bestrijden, maar dat heeft heel wat voeten in aarde gehad ;). Het bestrijden van rouwvliegjes is een hele klus, maar gelukkig zijn ze weer weg en heeft de plant het overleefd. Ook last van rouwvliegjes? Lees de blog over rouwvliegjes bestrijden eens! In de zomer mag je hem twee keer per week water geven.

strelitzia kamerplant
Zo groot was de plant toen ik hem ontving, najaar 2020.

Plant water geven met plantenspuit

Planten vinden het fijn om af en toe verneveld te worden. Je kunt het blad met een speciale plantenspuit sprayen. Deze plantenspuit werkt 360 graden, zo kun je dus echt overal bijkomen! Wat je ook kunt doen, is de plant af en toe buiten te zetten terwijl het miezert. Opzich een goed idee, maar zelf doe ik het niet. Daarvoor is de plant mij te groot, dat vind ik teveel gesleep.

Temperatuur strelitzia nicolai

De strelitzia kan niet tegen vorst. Het beste gaat hij op kamertemperatuur vanaf 15 graden, en dus op een zonnige plek. In de nacht mag de temperatuur iets lager zijn, houd ongeveer 8 graden aan. Wanneer de plant gewoon in de woonkamer staat, zijn de temperaturen dus prima en hoef je hier niks aan te doen.

Bladeren strelitzia sproeien

De strelitzia vind het fijn als je zijn bladeren af en toe sproeit. Je zou hem op een miezerige dag ook buiten kunnen zetten. Zelf neem ik eens in de paar weken de bladeren af met een vochtig doekje.

Plantenvoeding voor strelitzia

In de zomerperiode mag je de strelitzia elke twee weken voorzien van extra voeding. Hiervoor kun je universele meststof gebruiken.

Bruine bladeren strelitzia

De buitenste bladeren van de strelitzia plant kunnen op een gegeven moment bruin gaan worden. Je kunt het even aanzien; misschien trekt het na een tijdje en wat extra aandacht weg. Wordt het steeds erger, dan kun je het blad weg knippen. Daarmee houd je meteen de plant een beetje in model, het is een plant die hard groeit en regelmatig nieuwe bladeren maakt.

De onderste bladeren van deze paradijsvogelplant zullen na een tijdje lelijk gaan worden. Vaak zijn dit kleine bladeren. Dat hoort bij deze plant. Je kunt ze er gewoon uit knippen. Na een tijdje verdort de steel die je hebt afgeknipt, deze kun je er dan uit pakken.

Welke pot voor strelitzia

De strelitzia houdt van een krappe pot. De pot die wij hebben is eigenlijk wat groot voor de strelitzia. Ik heb de plant dan ook wat lager in de pot gezet en onderin de pot wat extra vulling gedaan.

Gespleten bladeren strelitzia

Soms zie je dat de bladeren van de strelitzia plant gaan splijten en ook wat gaan hangen. Dit is vaak het teken dat ze uit de pot gegroeid zijn. Tijd voor een grotere pot! Als hij uit z’n pot groeit is het tijd om hem te verpotten. Zolang de potmaat nog goed is, hoef je hier niks mee.

strelitzia nicolai verzorging

Redenen om een strelitzia te kopen

Waarom is de strelitzia nou één van mijn favoriete planten? Ten eerste, hij groeit snel. Ik ben nog weleens een tikkeltje ongeduldig, maar deze plant maakt in redelijk hoog tempo veel nieuwe bladeren. Hierdoor veranderd hij snel! Dat is wel wat voor mij.

Het formaat van de plant maakt het een echte blikvanger!

De paradijsvogelplant is redelijk makkelijk in onderhoud. Dat is fijn, want wat is er vervelender dan dat zo’n mooie grote plant je snel lelijk wordt of zelfs doodgaat.

De strelitzia is een luchtzuiverende plant. Dat is dan weer goed voor het binnenklimaat.

Strelitzia verzorging

Dit waren de belangrijkste tips in het verzorgen van de strelitzia. Mis je iets of heb je nog een tip? Drop hem hieronder! Ik ben benieuwd, heb of koop jij een strelitzia?


Ook dol op interieur inspiratie én zelfmaak ideeën? TIP: scroll eens door de filmpjes met zelfmaak ideeën op mijn Instagram!: