De strelitzia verdient een goede verzorging. Planten in huis, ik houd ervan! Je ziet dan ook regelmatig blogs voorbij komen over planten. Wij hebben in huis verschillende planten, in verschillende formaten. De strelitzia vind ik de mooiste, en is tegelijk ook de grootste. In een eerdere blog vertelde ik je mijn super verzorgtip voor de monstera, in deze blog vertel ik je alles over de strelitzia verzorging!

strelitzia verzorging
Nieuw blad in de strelitzia

Weetje: deze blog over strelitzia verzorging staat in de top 5 beste blogs van 2022.

De beste verzorging van je paradijsvogelplant

De strelitzia nicolai is over het algemeen een makkelijke plant die weinig verzorging nodig heeft. Ze kunnen erg groot worden. De strelitzia wordt ook wel paradijsvogelplant, paradijsvogelbloem of vogelkopbloem genoemd. Er kunnen echt prachtige bloemen in komen! Onze Strelitzia is nog niet zover; het schijnt dat de plant zo’n 8 jaar oud moet zijn om die prachtige bloemen te produceren. Ik ben heel benieuwd wanneer ze bij ons komen! Tot die tijd moeten we onze paradijsvogelplant verzorgen, en een beetje goed ook.

Waar moet strelitzia staan?

Een goede plek is het halve werk bij de strelitzia verzorging. Zoek een fijn zonnig plekje voor hem uit. Ik sleep hem nog weleens naar een nieuw plekje, maar volgens mij heeft hij het het fijnst in onze lichte erker. Het is geen plant die je in een donker hoekje moet zetten. De strelitzia mag in de zomer buiten staan, maar let erop dat je hem voor de vorst weer naar binnen haalt. Anders is het einde strelitzia.

Ik heb mijn strelitzia vaak op dezelfde plek staan. Grote plant, ik vind het al snel teveel gedoe om hem te verslepen. Toen hij laatst al een hele tijd ‘stil stond’ kwa groei (geen nieuwe bladeren) heb ik hem een ander plekje gegeven. Wat denk je? Na een tijdje kwamen er weer 3 nieuwe bladeren aan. Toeval of niet?

Hoe vaak moet een strelitzia water?

De strelitzia is een plant die veel water nodig heeft. Zeker in de zomer houd je de grond graag vochtig. Ik heb de fout gemaakt dat ik in de winter te enthousiast was. Ik schoot iets door met de strelitzia verzorging en heb de plant een periode echt teveel water gegeven. Daardoor heb ik een hele tijd last gehad van rouwvliegjes in deze plant. Uiteindelijk is het gelukkig gelukt de rouwvliegjes te bestrijden, maar dat heeft heel wat voeten in aarde gehad ;). Om ze nu te voorkomen gebruik ik een waterdruppelaar. Een waterdruppelaar is echt ideaal voor dit soort formaat planten. Ik vind het altijd lastig om in te schatten hoeveel ze nu nodig hebben.

Het bestrijden van rouwvliegjes is een hele klus en geloof me: dat doe je liever niet, maar gelukkig zijn ze weer weg en heeft de plant het overleefd. Ook last van rouwvliegjes? Lees de tips!

alle tips om je strelitzia goed te verzorgen
Zo groot was de plant toen ik hem ontving, najaar 2020.

Plant water geven met plantenspuit

Planten vinden het fijn om af en toe verneveld te worden. Je kunt het blad met een speciale plantenspuit sprayen. Deze plantenspuit werkt 360 graden, zo kun je dus echt overal bijkomen. De Strelitzia is een plant die je het beste af en toe kunt vernevelen met een plantenvernevelaar! Wat je ook kunt doen, is de plant af en toe buiten te zetten terwijl het miezert. Opzich een goed idee, maar zelf doe ik het niet. Daarvoor is de plant mij te groot, dat vind ik teveel gesleep.

Temperatuur strelitzia nicolai

De strelitzia kan niet tegen vorst. Het beste gaat hij op kamertemperatuur vanaf 15 graden, en dus op een zonnige plek. In de nacht mag de temperatuur iets lager zijn, houd ongeveer 8 graden aan. Wanneer de plant gewoon in de woonkamer staat, zijn de temperaturen dus prima en hoef je hier niks aan te doen.

Bladeren strelitzia sproeien

Zelf neem ik eens in de paar weken de bladeren af met een vochtig doekje (naast dat ik hem soms vernevel). Dit is overigens voor elke plant met grote bladeren prettig. Ook op plantenbladeren komt stof te liggen. De Monstera bladeren kun je bijvoorbeeld ook sproeien en afnemen.

Plantenvoeding voor strelitzia

In de zomerperiode mag je de strelitzia elke twee weken voorzien van extra voeding. Hiervoor kun je universele meststof gebruiken.

Waarom worden de bladeren van mijn strelitzia bruin?

De buitenste bladeren van de strelitzia plant kunnen op een gegeven moment bruin gaan worden. Je kunt het even aanzien; misschien trekt het na een tijdje en wat extra aandacht weg. Wordt het steeds erger, dan kun je het blad weg knippen. Daarmee houd je meteen de plant een beetje in model, het is een plant die hard groeit en regelmatig nieuwe bladeren maakt.

De onderste bladeren van deze paradijsvogelplant zullen na een tijdje lelijk gaan worden. Vaak zijn dit kleine bladeren. Dat hoort bij deze plant. Je kunt ze er gewoon uit knippen. Na een tijdje verdort de steel die je hebt afgeknipt, deze kun je er dan uit pakken.

Welke pot voor strelitzia

De strelitzia houdt van een krappe pot. De pot die wij hebben is eigenlijk wat groot voor de strelitzia. Ik heb de plant dan ook wat lager in de pot gezet en onderin de pot wat extra vulling gedaan. De strelitzia is een grote plant, zorg dus wel voor wat groeiruimte.

Luchtvochtigheid in huis voor je planten

Zeker in de winter kan de luchtvochtigheid in huis laag zijn. Hiervoor werkt een diffuser heel goed. Wij hebben onderstaande regelmatig aanstaan. De strelitzia houdt (net als andere planten) niet zo van droge lucht:

Meer weten over de perfecte luchtvochtigheid in huis voor jezelf én voor je planten? Lees het artikel over ‘een lage luchtvochtigheid in huis‘.

Waarom gaan de bladeren van mijn strelitzia hangen of splijten?

De strelitzia heeft prachtige grote bladeren die zelfs zo groot als je arm kunnen worden. Soms zie je dat de bladeren van de strelitzia plant wat gaan hangen. Ook kunnen ze wat gaan splijten. Dan komen er wat scheuren in het blad. Dit is vaak het teken dat ze uit de pot gegroeid zijn. Tijd voor een grotere pot! Als hij uit z’n pot groeit is het tijd om hem te verpotten. Zolang de potmaat nog goed is, hoef je hier niks mee.

tips tegen hangende bladeren bij de strelitzia

Redenen om een strelitzia te kopen

Waarom is de strelitzia nou één van mijn favoriete planten? Ten eerste, hij groeit snel. Ik ben nog weleens een tikkeltje ongeduldig, maar deze plant maakt in redelijk hoog tempo veel nieuwe bladeren. Hierdoor veranderd hij snel! Dat is wel wat voor mij.

Het formaat van de plant maakt het een echte blikvanger!

De paradijsvogelplant is redelijk makkelijk in onderhoud. Dat is fijn, want wat is er vervelender dan dat zo’n mooie grote plant je snel lelijk wordt of zelfs doodgaat.

De strelitzia is een luchtzuiverende plant. Dat is dan weer goed voor het binnenklimaat in je huis!

Strelitzia verzorgingstips

Dit waren de belangrijkste strelitzia verzorging tips. Mis je iets of heb je nog een tip? Drop hem hieronder!


Wist je dat je sommige kamerplanten heel makkelijk zelf kunt stekken? Lees hiervoor de blogs over het stekken van de gatenplant en het stekken van de pannenkoekplant. Zelf stek ik regelmatig planten. Ik hoef ze natuurlijk niet allemaal zelf te hebben en bied stekjes nog weleens aan via mijn Instagram!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: