Stofzuigen doe je waarschijnlijk niet vaker dan nodig is. Het lijkt simpel, maar veel mensen maken het zichzelf moeilijker door niet alles uit het stofzuigen te halen. Je moet natuurlijk op zoek naar stofzuiger beste koop, maar daar kom je er nog niet mee. Ben jij ook schuldig aan een van de vijf meest gemaakte stofzuigfouten?

Slechts één richting op stofzuigen

Een veelgemaakte fout bij stofzuigen is dat mensen alleen in één richting stofzuigen. Dit is vooral een probleem bij tapijten, omdat de draden in het tapijt meerdere kanten hebben. Als je maar één kant op stofzuigt, maak je eigenlijk maar één kant van de draden schoon. Het is veel beter om je tapijt in verschillende richtingen te stofzuigen, bijvoorbeeld eerst van links naar rechts en daarna van voor naar achter. Zo maak je alle kanten van de vezels schoon.

Niet het juiste opzetstuk gebruiken

Voor elke soort vloer heb je ook een ander opzetstuk nodig voor je stofzuiger. Als je het verkeerde opzetstuk gebruikt, kan het zijn dat je de vloer niet goed schoonmaakt of zelfs dat je schade veroorzaakt. Een standaard zuigmond is meestal voldoende voor harde vloeren en laagpolig tapijt. Een turboborstel werkt weer beter voor hoogpolig tapijt, en parketborstels zijn het best voor gevoelige vloeren zoals parket en laminaat. Vergeet niet om de opzetstukken te wisselen als je naar een andere soort vloer gaat.

De stofzuigerzak niet op tijd vervangen

Als de stofzuigerzak of stofbak vol is, zuigt je stofzuiger minder goed en kan de motor zelfs oververhit raken. Je moet de stofzuigerzak dus regelmatig vervangen. Een goede vuistregel is om dit elke zes tot acht weken te doen. Dit hangt af van hoe vaak je stofzuigt en hoe groot je huis is. Je merkt dat de zak vol is als hij bol staat. Sommige stofzuigers hebben zelfs een indicator die laat zien wanneer het tijd is om de zak te vervangen.

Te snel stofzuigen

Werk ook niet al te snel!  Als je te snel stofzuigt, blijft er vaak veel vuil en stof liggen. Neem de tijd om langzaam en gelijkmatig te stofzuigen en zorg dat je alle hoekjes van de kamer meepakt. Dit moet je vooral doen in huizen met huisdieren of veel mensen, omdat je dan grondig moet stofzuigen om ophoping van zowel vuil als allergieën te voorkomen.

Hoeken en randen overslaan

Mensen slaan ook vaak de hoeken en randen van kamers over. Maar juist daar hoopt vuil en stof zich op. Als je deze plekken regelmatig stofzuigt, voorkom je dat er veel vuil ophoopt en verklein je mogelijke risico’s. Gebruik een kierenzuigmond voor plekken die moeilijk te bereiken zijn en verplaats meubels zodat je elke hoek goed schoon kunt maken. Ben jij ook schuldig aan deze fouten? Volg dan deze tips voor een beter resultaat!

Houdt jij ook van een schoonhuis en ben je altijd op zoek naar de meest handige schoonmaaktips? Dan heb ik twee leestips voor je: schoonmaken met groene zeep en schoonmaken met azijn.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: