Voor moederdag kreeg ik dit jaar een picknicktafel, die een mooi plekje heeft gekregen op onze DIY steenschot vlonder. Maar een picknicktafel en een picknicktafel, daar zit veel verschil in want er zijn nogal veel verschillende soorten houten picknicktafels! Verschil in kwaliteit, en in prijs. Wij zochten het één en ander uit. Benieuwd welke keuzes we maakten en waarom? Benieuwd wat er zoal te verkrijgen is? Lees dan even verder!

Picknicktafel bestellen

Er zijn veel verschillende soorten picknicktafels. Als je alleen al op bol.com kijkt, heb je al zo’n 137 picknicktafels. De goedkoopste kost slechts 38 euro, en is een picknicktafel voor kinderen van grenenhout.

Wat ook leuk is: een picknicktafel met zand- en watertafel en parasol voor de kinderen, voor ca 100 euro!

De duurste picknicktafel is een robuuste tafel van douglas hout met een zwart, stalen frame wat gepoedercoat is. Een enorm prijsverschil dus, en waarschijnlijk ook een verschil in kwaliteit.

Houten picknicktafel

In deze blog ga ik alleen in op houten picknicktafels, plastic picknicktafels laat ik even voor wat het is. Want, wat voor picknicktafel kies je nu?

Goedkoopste picknicktafel

Picknicktafels zijn er in veel verschillende prijzen en (hout)soorten. Over het algemeen zijn de goedkoopste picknicktafels van grenenhout. Ik zocht de goedkoopste picknicktafels voor je op: één druk op de knop, en hier kun je de goedkoopste picknicktafels bekijken!

soorten picknicktafels

Grenen picknicktafel

Grenen picknicktafels zien we veel. Als je zoekt op ‘houten picknicktafel’ staan er veel grenen picknicktafels tussen. Het prijsverschil in grenen picknicktafels is groot. De goedkoopsten zijn licht, je kunt ze makkelijk verplaatsen. Vaak zijn ze geïmpregneerd, wat inhoudt dat ze wat bescherming hebben. Hierdoor kun je ze de eerste paar jaar niet verven. Dit gaat dan snel bladderen. Vaak hebben ze opklapbare bankjes. Over het algemeen is dit de goedkoopste keuze. Vaak is het wel na 2-3 jaar echt aan te zien dat ze af beginnen te raken. Hij wordt dan niet alleen minder mooi, maar ook wiebelig.

Eén van de goedkoopste picknicktafels voor volwassenen is deze grenen picknicktafel. Voor iets meer dan €100 wordt hij bij je thuis bezorgd. Dat is natuurlijk geen geld! Je moet er echter vanuit gaan dat hij ook niet zo lang meegaat.

Een wat duurdere variant is bijvoorbeeld deze grenen variant met witte poten. Persoonlijk vind ik een witte picknicktafel ook stijlvol!

Picknicktafel steigerhout

Picknicktafels van steigerhout zien we wat minder vaak, maar kan natuurlijk ook. Onbewerkt steigerhout kun je nog makkelijk in een kleur naar keuze beitsen. Voor 250 euro staat deze steigerhouten picknicktafel in je tuin.

picknicktafel vergelijken

Picknicktafel douglas hout

Een picknicktafel van douglas.. Die kochten wij! Onze loungebank is ook van douglas, net als de pergola en het houten deel van onze waslijn die we zelf maakten. Wij kozen er dus voor om de picknicktafel ook van douglas te doen. Dit is een hardhout. Het is robuust, en zwaar. Deze picknicktafel verplaats je niet zomaar. Dit betekent ook dat het een duurzame keus is. Het hout blijft lang mooi, en zal lang meegaan. Het zit stevig, dat is fijn. Als er iemand aan de tafel gaat zitten, blijft hij tenminste staan. Dat kun je bij een grenen picknicktafel niet altijd zeggen. Wij hebben een Douglas picknicktafel van 2 meter. Hij staat nu een jaar in onze tuin en is nog altijd even stevig. Ik zou achteraf ook echt hebben gekozen voor deze prachtige douglas picknicktafel!

Een iets duurdere variant is de douglas picknicktafel met zwart, stalen frame. De foto’s die je in de blog ziet, zijn van onze eigen douglas picknicktafel. Je ziet hem ook af en toe voorbij komen op Instagram.

Boomstam picknicktafel

Kijk hier eens: Picknicktafel van boomstamhout. Deze zijn vaak robuust, stoer en stevig. Ik vind ze erg mooi! Ze zijn erg populair. Wel wat duurder, maar je hebt iets staan wat erg lang meegaat en stevig blijft, én wat kwaliteit uitstraalt.

Picknicktafel eiken

Eikenhout is één van de duurdere houtsoorten. Persoonlijk vind ik het prachtig! Wil je graag een Picknicktafel van eikenhout? Alleen al op bol.com staan een aantal hele mooie, en de aantallen zijn goed te overzien. Deze robuuste eiken tafel van 150 cm kost 505 euro. Stukje duurder dus als de voorgaande opties. Echt prachtig! Wie echt voor kwaliteit en een mooi design wil gaan, heeft hier een prachtige tafel aan! Mijn favoriete eiken tafel blijft toch wel deze:

Picknicktafel vierkant

Ga je liever voor een minder standaard vorm picknicktafel? Kijk dan eens bij de vierkante picknicktafels. Er staan er ook wat tussen met rugleuning, voor wie een steuntje in de rug wil.

douglas picknicktafel
Douglas picknicktafel op steenschot vlonder

Conclusie: welke picknicktafel?

Welke picknicktafel zou je nou kiezen? Wat vind je belangrijk? Goedkoop of duurkoop? Wij vinden duurzaam en goed spul belangrijk. Wij kozen dus voor een hardhout (in ons geval douglas) picknicktafel. Iets duurder in aanschaf, maar uiteindelijk goedkoper. Deze tafel is over een paar jaar nog steeds stevig en mooi.

We hebben de tafel behandeld met een buitenolie, om er nóg langer plezier van te hebben. Als er op geknoeid wordt, trekt dat niet gelijk in het hout. Ik gebruikte buitenolie van Ankerstuy shop.

Ik ben benieuwd, welke picknicktafel heb jij? Of voor welke zou jij gaan na het lezen van deze blog?

Meer plaatjes van onze tuin? Die kun je zien op mijn Instagram:


Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: