Azijn is, net als groene zeep, zo’n middeltje wat al héél oud is. De geur is niet persé dat je zegt: mmm lekker. Je wilt niet een huis binnenkomen dat ruikt naar azijn. Maar: azijn is echt een perfect schoonmaakmiddel voor heel veel handige dingen. Het neutraliseert geurtjes én na het schoonmaken met azijn ruikt je huis dus zéker niet naar azijn.

Wat kun je allemaal schoonmaken met azijn?

  1. terras schoonmaken met azijn
  2. azijn over onkruid
  3. groene aanslag verwijderen met azijn
  4. azijn in de wasmachine
  5. azijn in de waterkoker
  6. kalk verwijderen met azijn
  7. badkamer schoonmaken met azijn
  8. ramen schoonmaken met azijn
  9. dweilen met azijn
  10. neutraliseert geurtjes

Azijn is een middeltje dat je echt altijd in huis moet hebben. Het is namelijk voor heel veel dingen superhandig. Vind je de geur van azijn echt verschrikkelijk? Kies dan lavendel azijn. Je huis ruikt daarna niet naar lavendel, maar deze is al iets milder.

Tegenwoordig is er zoveel chemisch schoonmaakmiddel in de omloop. Een flacon voor de douche, een flacon voor je fornuis, je deuren en ga zo maar door. Als je groene zeep en azijn in huis hebt, kun je je schoonmaakkast behoorlijk gaan minimaliseren!

Terras schoonmaken met azijn

Je kunt in het voorjaar prima je terras schoonmaken met azijn. Azijn is een natuurlijk middel wat prima werkt tegen groene aanslag en onkruid.

Azijn tegen onruid

Onkruid of mos tussen je tegels? Kies een zonnige dag op en giet er azijn overheen. De zon brandt het dood en na een paar dagen zul je zien dat het bruin is. Je kunt het dan zo weg vegen.

Azijn tegen groene aanslag

Je kent het vast wel: groene aanslag die zich in de winter vormt in je tuin. Dit wil je in het voorjaar en de zomer gráág weer weg hebben natuurlijk. Ik heb prachtige witte bloempotten maar ook hier zit altijd groene aanslag op aan het einde van de winter. Dit kun je perfect schoonmaken met azijn. Ik spray de bloempot in, en borstel de azijn over de bloempot. De groene aanslag borstel ik er dan zo af. Ik gebruik hiervoor pure azijn.

Ps. je kunt azijn ook gebruiken om je grind schoon te maken. Ideaal als je wit grind in je tuin hebt!

Azijn in de wasmachine

Was regelmatig een 90 graden was met een scheutje azijn. Dat is goed voor je wasmachine. Wat je óók kunt doen, is bij elke was een scheutje azijn in doen. Ruik je niks van, maar schijnt goed te zijn voor de levensduur van je wasmachine!

Azijn in de waterkoker

Je kunt je waterkoker ontkalken met azijn. Doe een scheutje azijn in je waterkoker en laat hem koken. Daarna laat je hem nog 2 of 3 keer koken zonder azijn om de azijn er helemaal uit te krijgen. Tip: gooi het azijn over je terras, je hebt vast nog wel een plekje waar zich wat onkruid heeft genesteld.

Kalk verwijderen met azijn

Dat azijn een goede ontkalker is, heb je al kunnen lezen. Doe een scheutje azijn in je wasbak, en schrob met een borsteltje je kraan en wasbak. Laat even intrekken en spoel even later weer weg. Maak eens in de zoveel weken de tegels in je douchehoek schoon met azijn. Heb je een kraan met hardnekkige kalkaanslag? Drenk een doek in pure azijn en wikkel hem om je kraan. Laat een nacht zitten en verwijder hem de volgende dag weer.

badkamer schoonmaken met azijn

Badkamer schoonmaken met azijn

Je kunt prima je badkamer schoonmaken met azijn. Je kunt ook je badkamer schoonmaken met groene zeep. Groene zeep is ook zo’n schoonmaakmiddel uit oma’s tijd wat echt heel goed werkt maar nog maar weinig wordt gebruikt.

Toilet schoonmaken met azijn

Maak je toilet schoon met azijn. Giet er een halve of 3kwart fles azijn in, haal er even een borstel door en laat dit een nacht rusten. De volgende ochtend spoel je je toilet gewoon weer door.

Ramen schoonmaken met azijn

Azijn helpt tegen strepen! Doe een scheutje azijn in water (liefst koud water) en lap je ramen. Werkt echt perfect!

Spiegels schoonmaken met azijn

Je spiegels worden ook glanzend schoon met azijn. Net als je ramen natuurlijk. Maak je spiegels schoon met azijn zodat je jezelf weer kunt zien zonder vegen of stofjes. Ik heb een paar hydrofiele doeken bewaart van de kinderen. Deze zijn ideaal om spiegels mee af te nemen na het schoonmaken. Ideaal voor de spiegels in de badkamer en de hal!

Dweilen met azijn

Ja echt, je kunt je vloer dweilen met azijn. Doe weer een scheut azijn door het water (liefst weer koud water) en ga dweilen. Net als ramen lappen is het voordeel dat azijn de strepen tegen gaat.

Lees in de blog tips voor een schone vloer nog meer tips over hoe jij je vloer goed schoon kunt maken!

Azijn tegen geurtjes

Last van nare geurtjes? Bijvoorbeeld een rooklucht, geur van het koken of een schoen die niet fris ruikt? Zet een schaaltje azijn in de ruimte. Doe een doek met een beetje azijn in de schoen en laat het een nacht met rust. Verder niks meer aan doen!

Natuurazijn of schoonmaakazijn gebruiken? Ik gebruik beiden. Schoonmaakazijn is sterker dan natuurazijn. Voor het schoonmaken van apparaten (waterkoker en wasmachine) gebruik ik altijd natuurazijn. De overige dingen doe ik met schoonmaakazijn.

Tip: maak je zwembad schoon met azijn aan het einde van het seizoen. Dit doe je overigens alleen voordat je hem opruimt. Zolang je zwembad staat in de zomer maak je hem schoon met de tips die je leest in de blog over het schoonmaken van je zwembad.

Waar gebruik jij azijn nog meer voor? Laat het weten in een reactie!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: