Heb jij last van schimmel in huis? Dat is hartstikke vervelend. Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met schimmelvorming in hun huis. Behalve dat schimmels vlekken en dergelijke achterlaten, zijn schimmels ook gevaarlijk. Daarom is het allereerst belangrijk om schimmels te herkennen. Hoe zien ze er eigenlijk uit? Waarom is het belangrijk om schimmel van de muur te verwijderen? Wat zijn de gevaren? Hierover lees je meer. Natuurlijk lees je ook hoe je de schimmels kunt verwijderen.

Waaraan herken ik schimmelvorming in huis?

Misschien denk je direct aan schimmel als je zwarte vlekken op de muur of aan het plafond ziet. Vaak is dit inderdaad zo. De herkenbaarste schimmels zijn immers de zwarte schimmels. Echter zijn er ook schimmels die verschijnen in andere kleuren. Denk hierbij aan roze, groene, witte of gele vlekjes. Doorgaans beginnen schimmels erg klein en onschuldig. Je ziet bijvoorbeeld enkele kleine vlekjes of stippen verschijnen op de muur. Maar dan is het al cruciaal om schimmel van de muur te verwijderen. Schimmels verspreiden zich namelijk makkelijk door de sporen die rondzweven in de lucht. Al snel zie je grote plekken.

Waar vestigen schimmels zich vaak?

Je zult vooral schimmels tegenkomen op warme en/of vochtige plekken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de voegen van je douche of op het plafond in de badkamer. Maar ook als de luchtvochtigheid hoog is, kunnen schimmels zich in de woonkamer vestigen. Ook ruimtes waar veel vuil aanwezig is, zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van schimmels. In het bijzonder is de combinatie van een vochtige ruimte met achtergebleven vuil de perfecte plek voor schimmels om zich te ontwikkelen. Denk hierbij aan het toilet, de badkamer en de keuken.

Waarom zijn schimmels gevaarlijk?

Schimmels zorgen niet alleen voor onaangename vlekken, maar ze zijn ook schadelijk voor je gezondheid. Zo kun je door schimmelvorming in huis last krijgen van prikkende ogen, een zere keel, veel hoesten en niezen. Daarnaast bestaat er een grotere kans op huiduitslag, vermoeidheidsklachten en hoofdpijn. Vooral als je allergisch bent of last hebt van astma moet je opletten. Schimmels kunnen deze klachten erger maken.

Hoe kan ik schimmel van de muur verwijderen?

Laat het duidelijk zijn dat je schimmels het best zo snel mogelijk kunt verwijderen. Dit kun je uiteraard laten doen door professionals. Maar met wat handige tools kun je zelf ook aan de slag. Vaak bevatten bestrijdingsmiddelen om schimmels aan te pakken, chemicaliën. Helaas zijn dit niet de meest milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Gelukkig zijn er ook biologische middelen die je kunt gebruiken in plaats van chemische reinigers. Hierbij kun je denken aan middelen zoals citroen, azijn of baking soda. Helaas komt in sommige gevallen de schimmel toch weer terug. Als je alles hebt geprobeerd en de schimmels blijven terugkomen, kun je overwegen om je muren te schilderen met schimmelwerende verf. Je kunt de muur dan stucen met leem stuc.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: