Niets zo vervelend als een ruimte die gehorig is. Het geluid van spelende kinderen is dan onnodig veel harder. Ook kunnen je buren meer last van je hebben, of hoor je zo’n ongezellige galm. Hoe kun je je ruimte minder gehorig maken, zodat je minder galm hebt? Een galm geeft meteen zo’n kille sfeer. In deze blog lees je tips voor minder galm in de ruimte. Win-win, want naast minder galm, wordt je ruimte er meteen sfeervoller door!

Koop een vloerkleed

Stoffen items in huis zijn hét middel om je ruimte minder gehorig te maken. Een mooi vloerkleed kan dus een goede oplossing zijn. Naast dat een vloerkleed de ruimte minder gehorig maakt, geeft het meer sfeer in huis én heb je in de winter minder last van koude voeten (oké, tenzij je vloerverwarming hebt). Persoonlijk vindt ik een wollen vloerkleed prachtig.

planten in woonkamer

Plaats een akoestisch paneel

Akoestische panelen zijn helemaal volgens deze trend. Zelf heb ik er ook één in huis. Niet omdat ik last had van galm in de ruimte, maar omdat ik deze houten wandpanelen ontzettend sfeervol vindt. In de blog over het plaatsen van akoestische panelen kun je er meer van zien en over lezen. Doordat de houten latten bevestigd zijn op dik vilt, verbeterd dit de akoestiek in de ruimte en wordt de galm minder. Je vindt ze al voor minder dan €100 per paneel: bekijk hier de keuze. Ps. ik plaatste één paneel en creëerde meteen een hele andere sfeer.

Bekijk materialen

Bekijk eens kritisch welke materialen er in de kamer aanwezig zijn. Sommige materialen weerkaatsen geluid en zorgen ervoor dat de ruimte gehorig wordt. Wil je ruimte minder gehorig maken? Kijk eens of je metaal / staal / steen kunt vervangen voor stof, zachte materialen, hout. Ook een mosschilderij is een oplossing tegen minder galm in de ruimte.

Isoleer de kamer

Isoleren helpt om een ruimte minder gehorig te maken. Er bestaat warmte-isolatie en isolatie die meer geschikt is om geluiden te dempen. Een maatregel die hoe dan ook gaat helpen, maar die natuurlijk wel wat ingrijpender is.

Welke vloer tegen geluid

Een vloer is erg bepalend in het gehorig maken van de ruimte. Logisch, dit is nogal een groot oppervlakte. Als je een nieuwe vloer ligt, houdt hier rekening mee. Een stenen vloer kan een hol geluid geven. PVC staat bekend om zijn geluidsdemping. Kies je laminaat? Zorg voor een goede ondervloer.

ruimte minder gehorig maken met akoestische panelen

Ruimte minder gehorig maken met kleine aanpassingen

Wil jij de ruimte minder gehorig maken, maar niet teveel aanpassingen doen? Voer de volgende dingen uit en je zult verschil merken!

Voor nog geen €300 heb je een kleine metamorfose te pakken waardoor je kamer sfeervol oogt zonder een verbouwing aan te gaan én je de ruimte minder gehorig hebt gemaakt. Win-win!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: