Rouwvliegjes bestrijden: een hele klus. Ik zette 5 tips voor je op een rij om ze te bestrijden. Hoe kom je eraan? Hoe kom je ervan af! Het kan nog een hele klus zijn om rouwvliegjes te bestrijden. De vliegjes vermeerderen zich erg snel. Heb je er ook last van? Kijk maar eens goed naar de grond, het kan goed zijn dat je ze óveral in de grond ziet bewegen. Superzonde, ik heb (had!) ze in mijn mooie Strelitzia. Op de foto hier onder zie je een foto van vóór de vliegjes. Onderaan de blog zie je het verschil met hoe de bladeren er nu uitzien. Ondertussen ben ik al zo’n twee maand bezig om van de rouwvliegjes af te komen.

tips tegen rouwvliegjes
Strelitzia Nicolai

Lees in de blog top tips voor het verzorgen van je strelitzia álles over de beste verzorging van deze prachtige plant!

Hoe bestrijd je rouwvliegjes in je plant?

Rouwvliegjes: kleine zwarte vliegjes. Ze lijken op fruitvliegjes, maar zitten in de grond van een plant. Ze houden van vocht, en vaak zie je dan ook dat ze er ‘ineens’ zijn, als de grond echt te vochtig is. Als je je plant teveel water geeft dus. Ik dacht: laat ik die mooie Strelitzia helpen. Grote plant, lust vast veel water, zo groeit hij misschien nog harder. Twee keer per week gaf ik hem een goede scheut water. Blijkbaar teveel, nu heb ik last van rouwvliegjes. Om te voorkomen dat ik wéér teveel water geef met daardoor deze ellende, gebruik ik nu een waterdruppelaar. Een must voor dit formaat planten!

Tips tegen rouwvliegjes

Natuurlijk heb ik heel wat geprobeerd tegen de rouwvliegjes. Je kunt natuurlijk allerlei tips vinden op het net. Ik laat je zien wat ik heb geprobeerd en of dit hielp. Ik heb de tips op volgorde gezet, het meest effectieve middel lees je onderaan de blog. Ik ging eerst aan de slag met huis – tuin en keuken middeltjes. Lees je mee over de tips om rouwvliegjes te bestrijden?

Nieuwe laag grond tegen rouwvliegjes

Het eerste wat ik probeerde was een nieuwe laag potgrond. De bovenste 15 centimeter haalde ik uit de pot, om dit aan te vullen met nieuwe grond. Verder ben ik vanaf toen nog maar nauwelijks water gaan geven. Ik was de vliegjes zat, en heb de plant eerst in de bijkeuken gezet. Toen het buiten warmer was, heb ik hem verplaatst naar een droge plek buiten. Resultaat van een nieuwe laag grond: de vliegjes bleven. Bij ons niet effectief dus.

rouwvliegjes bestrijden met folie
Folie tegen rouwvliegjes

Super zonde, zoals je ziet wordt de plant al niet mooier door al het gedoe.

Hoe kun je rouwvliegjes bestrijden met kaneel?

Ondertussen had ik de plant al een tijdje geen water gegeven. Ik las de tip om uitgekookt kaneelwater over de grond te gieten. Gezien de plant al een tijdje zonder water zat, heb ik deze tip ook maar gelijk geprobeerd. Je kookt wat water, doet er een eetlepel kaneel door, en giet dit uit over de aarde als het is afgekoeld. Jammer, maar bij mij zonder effect.

Rouwvliegjes huishoudfolie

Oké, het volgende wat ik had gelezen: span huishoudfolie over de pot, geef hem geen water meer. Hierdoor droogt de grond uit en zullen de vliegjes verdwijnen. De vliegjes houden van vochtige grond, was het idee. Echter, er vormt zich condens onder het folie. Hierdoor komt er alsnog vocht in de grond. In eerste instantie kon de plant gewoon in de kamer staan. Folie erover, de vliegjes die er nog in zaten, bleven daar gewoon onder zitten. Echter, na een paar weken waren er ineens toch weer vliegjes in de kamer. Blijkbaar hadden ze de uitweg naar buiten gevonden. Hoppa, weer naar buiten met die plant. Ondertussen is het voorjaar.

rouwvliegjes bestrijden huishoudfolie
Ingepakte plant

Rouwvliegjes bestrijden met geel zand

Volgende: een goede laag (ca 20 centimeter) zwarte grond uit de pot geschept. Dit kun je gewoon in de tuin gooien, en ging dus de border in. De pot heb ik weer aangevuld met geel zand. Ondertussen heb ik de plant dus al heel lang geen water meer gegeven. Het kán bijna niet anders of de grond in de pot moet goed droog zijn. Check: geel zand op de potgrond: dit was wat mij uiteindelijk van de vliegjes af heeft geholpen.

strelitzia nicolai verzorging

Hoe kun je rouwvliegjes bestrijden met aaltjes

Het allerlaatste wat je kunt proberen tegen rouwvliegjes bij planten, is het gebruiken van aaltjes tegen rouwvliegjes. Aaltjes zijn zo’n beetje het laatste redmiddel wat je nog kunt inzetten. Ga je dit bestellen? Houd er rekening mee dat het een ‘levend’ product is, en dus beperkt houdbaar is. Hele grote hoeveelheden bestellen voor één plant is dus zonde. Daarnaast is het nog wel een kostbaar product.

Hoe snel werken aaltjes tegen rouwvliegjes?

Twee weken nadat je begonnen bent met de aaltjes, zouden de rouwvliegjes grotendeels verdwenen moeten zijn.

Bestrijden varenrouwmug

Dit zijn mijn tips tegen rouwvliegjes! Je kunt op internet nog meer tips lezen, zoals het bestrijden van aaltjes met azijn, koffie of mierenpoeder. Je plant kan best worden aangetast door de rouwvliegjes. Als de vliegjes in een klein, goedkoop plantje zitten is dat niet zo erg. Maar als de vliegjes in een duurdere, grote plant zitten is dat natuurlijk super zonde. Daarnaast moet je uitkijken dat de vliegjes niet in al je planten gaan zitten. Hierom kun je de plant beter even apart zetten.

Rouwvliegjes kleine zwarte vliegjes

Onze Strelitziaplant staat nog steeds met geel zand heeft heel lang in de bijkeuken gestaan. De vliegjes lijken nu echt op zijn retour. Goed teken: ik zag ondertussen wat nieuwe scheuten in de plant komen, het lijkt erop dat het ergste leed voorbij is. Ondanks dat ik een tijdje nauwelijks naar de plant omgekeken heb, en hij op een onhandige plek stond, is hij best nog gegroeid! Het bestrijden van rouwvliegjes is dus gelukt! Heb jij een strelitzia? Lees alles over het verzorgen van de strelitzia.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: