Rouwvliegjes bestrijden

Rouwvliegjes: hoe kom je eraan? Hoe kom je ervan af! Het kan nog een hele klus zijn om rouwvliegjes te bestrijden. De vliegjes vermeerderen zich erg snel. Heb je er ook last van? Kijk maar eens goed naar de grond, het kan goed zijn dat je ze óveral in de grond ziet bewegen. Superzonde, ik heb ze in mijn mooie Strelitzia. Op de foto hier onder zie je een foto van vóór de vliegjes. Onderaan de blog zie je het verschil met hoe de bladeren er nu uitzien. Ondertussen ben ik al zo’n twee maand bezig om van de rouwvliegjes af te komen.

luchtzuiverende planten, strelitzia kamerplant

Rouwvliegjes bestrijden

Rouwvliegjes: kleine zwarte vliegjes. Ze lijken op fruitvliegjes, maar zitten in de grond van een plant. Ze houden van vocht, en vaak zie je dan ook dat ze er ‘ineens’ zijn, als de grond echt te vochtig is. Als je je plant teveel water geeft dus. Ik dacht: laat ik die mooie Strelitzia helpen. Grote plant, lust vast veel water, zo groeit hij misschien nog harder. Twee keer per week gaf ik hem een goede scheut water. Blijkbaar teveel, nu heb ik last van rouwvliegjes.

Tips tegen rouwvliegjes

Natuurlijk heb ik heel wat geprobeerd tegen de rouwvliegjes. Je kunt natuurlijk allerlei tips vinden op het net. Ik laat je zien wat ik heb geprobeerd en of dit hielp. Ik heb de tips op volgorde gezet, het meest effectieve middel lees je onderaan de blog. Ik ging eerst aan de slag met huis – tuin en keuken middeltjes. Lees je mee over de tips om rouwvliegjes te bestrijden?

Nieuwe laag grond

Het eerste wat ik probeerde was een nieuwe laag grond. De bovenste 15 centimeter haalde ik uit de pot, om dit aan te vullen met nieuwe grond. Verder ben ik vanaf toen nog maar nauwelijks water gaan geven. Ik was de vliegjes zat, en heb de plant eerst in de bijkeuken gezet. Toen het buiten warmer was, heb ik hem verplaatst naar een droge plek buiten. Resultaat van een nieuwe laag grond: de vliegjes bleven. Niet effectief dus.

rouwvliegjes bestrijden met folie

Super zonde, zoals je ziet wordt de plant al niet mooier door al het gedoe.

Rouwvliegjes bestrijden met kaneel

Ondertussen had ik de plant al een tijdje geen water gegeven. Ik las de tip om uitgekookt kaneelwater over de grond te gieten. Gezien de plant al een tijdje zonder water zat, heb ik deze tip ook maar gelijk geprobeerd. Je kook wat water, doet er een eetlepel kaneel door, en giet dit uit over de aarde als het is afgekoeld. Jammer, maar bij mij zonder effect.

Rouwvliegjes bestrijden met folie

Oké, het volgende wat ik had gelezen: span folie of plastic over de pot, geef hem geen water meer. Hierdoor droogt de grond uit en zullen de vliegjes verdwijnen. De vliegjes houden van vochtige grond, was het idee. Echter, er vormt zich condens onder het folie. Hierdoor komt er alsnog vocht in de grond. In eerste instantie kon de plant gewoon in de kamer staan. Folie erover, de vliegjes die er nog in zaten, bleven daar gewoon onder zitten. Echter, na een paar weken waren er ineens toch weer vliegjes in de kamer. Blijkbaar hadden ze de uitweg naar buiten gevonden. Hoppa, weer naar buiten met die plant. Ondertussen is het voorjaar.

rouwvliegjes bestrijden

Rouwvliegjes bestrijden met geel zand

Volgende: een goede laag (ca 20 centimeter) zwarte grond uit de pot geschept. Dit kun je gewoon in de tuin gooien, en ging dus de border in. De pot heb ik weer aangevuld met geel zand. Ondertussen heb ik de plant dus al heel lang geen water meer gegeven. Het kán bijna niet anders of de grond in de pot moet goed droog zijn.

Rouwvliegjes bestrijden met aaltjes

Het allerlaatste wat je kunt proberen tegen rouwvliegjes bij planten, is het gebruiken van aaltjes tegen rouwvliegjes. Aaltjes zijn zo’n beetje het laatste redmiddel wat je nog kunt inzetten. Ga je dit bestellen? Houd er rekening mee dat het een ‘levend’ product is, en dus beperkt houdbaar is. Hele grote hoeveelheden bestellen voor één plant is dus zonde. Daarnaast is het nog wel een kostbaar product.

Hoe snel werken aaltjes tegen rouwvliegjes?

Twee weken nadat je begonnen bent met de aaltjes, zouden de rouwvliegjes grotendeels verdwenen moeten zijn.

Bestrijden varenrouwmug

Dit zijn mijn tips tegen rouwvliegjes! Je kunt op internet nog meer tips lezen, zoals het bestrijden van aaltjes met azijn, koffie of mierenpoeder. Je plant kan best worden aangetast door de rouwvliegjes. Als de vliegjes in een klein, goedkoop plantje zitten is dat niet zo erg. Maar als de vliegjes in een duurdere, grote plant zitten is dat natuurlijk super zonde. Daarnaast moet je uitkijken dat de vliegjes niet in al je planten gaan zitten. Hierom kun je de plant beter even apart zetten.

Update: de plant staat nog steeds met geel zand in de bijkeuken. De vliegjes lijken nu echt op zijn retour. Hopelijk kan ik de plant snel weer in de woonkamer zetten. Goed teken: ik zag ondertussen wat nieuwe scheuten in de plant komen, het lijkt erop dat het ergste leed voorbij is. Wist je dat de Strelitzia een luchtzuiverende plant is? Op de hoogte blijven van handige huis-, tuin-, keukentips en DIY inspiratie?:

Producten op de foto: plaid, muurcirkel van Seemly (in de blog over woonkamer sfeervol inrichten vind je een kortingscode die je voor alle muurcirkels kunt gebruiken.


Deze blog bevat affiliate links.