Radiatorombouw maken is ideaal als je je radiator niet in het oog wilt hebben. Dat hoeft niet zo moeilijk te zijn. Om een radiatorombouw te maken kun je een kant en klare radiatorombouw bestellen. Als je een standaard maat radiator hebt, zet je hem er waarschijnlijk zo voor. Erg handig voor als je twee linkerhanden hebt – of geen tijd om zelf aan de slag te gaan maar wél je radiator uit zicht wilt hebben. Bekijk deze blog en het filmpje voor inspiratie om zelf een toffe radiatorombouw op maat te maken.

Dinokamer decoratie ombouw

Wat heb ik nodig voor een radiatorombouw?

  • houten latten en balkjes
  • gereedschap
  • evt. verf
  • om het makkelijk te maken: deze korte DIY reel / filmpje:

Radiatorombouw op de kinderkamer

Wij maakten op de dinokamer van Julian een radiatorombouw van houten latten (exact deze maat & soort gebruikten wij). Je kunt natuurlijk ook kiezen voor kant en klare radiatorombouw MDF panelen.

Radiatorombouw op kinderkamer
Radiatorombouw op onze dinokamer

Achter de ombouw zit (natuurlijk) een radiator. Achter het bovenste deel van de ombouw zit een buis. Die is door de ombouw meteen mooi weggewerkt. In de radiator ombouw zit een trucje ingebouwd. Een paar van de horizontale latten kun je eruit schuiven. Zo kun je de knop van de radiator bedienen. Als je aan de slag gaat en ook een radiator ombouw maakt, bedenk hier dan iets op! Zou vervelend zijn als je niks meer met de radiator kan doen.

De radiatorombouw in onze hal staat in principe los. Je kunt hem ervan af halen als je maximale warmte wilt of de knop wilt verstellen. Gebruik een malletje (bijvoorbeeld een verfroerstokje) om te zorgen dat je op een éénvoudige manier gelijke afstand tussen de balkjes houdt.

Radiatorombouw maken met bankje

Wij combineerden deze radiatorombouw met een bankje. Superhandig, zo heeft de radiatorombouw meerdere functies. Mooi, een bankje en ook nog eens opbergruimte! De klep van het bankje is van underlayment. Op de klep bevestigden we twee leren greepjes. Verder maakte ik een spoor van dinopootjes en hing een paar haakjes aan de ombouw. Hier hangt meestal een badjasje oid. De ombouw is helemaal in stijl van zijn toffe dinokamer!

verstek zagen radiator ombouw
Ombouw de hal

De ombouw in de hal is bewerkt met white wash en in verstek gezaagd. De ombouw op Julian zijn kamer is niet bewerkt.

radiatorombouw maken
Dinokamer

Hoeveel warmte verlies je door een radiatorombouw?

Dit hangt helemaal af van hoe ‘dicht’ je radiator ombouw is. De reden dat wij kozen voor ruimte tussen de latten is natuurlijk ook om het warmteverlies te beperken. Ga je ook zelf een radiatorombouw maken? Dan is het handig om goed te bekijken dat er over de hele hoogte van de radiator punten zitten waar de warmte via de ombouw naar buiten kan. En ook aan alle 3 de zijkanten. Bij onze radiatoren viel het warmteverlies enorm mee. De kachel op zolder hadden we alleen een tikje aan op hele koude dagen, de kachel in de hal stond altijd aan in 2021.

Nu, in 2022 hebben we tot heden geen CV aan gehad omdat we het huis prima warm kunnen houden met een houtkachel. Dit was één van de manieren om ons huis te verduurzamen en gaf meteen een enórme besparing op de gasrekening (zeker 600 per maand gedurende de stookmaanden).

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: