Je hebt een mooie orchidee gekocht of gekregen, maar hoe zorg je dat hij mooi blijft? Orchideeën zijn prachtige planten, in heel veel soorten te verkrijgen. Je hoeft er dus niet snel op uitgekeken te raken. Echter, als je de orchidee niet op de juiste manier verzorgt dan zul je weinig tot geen bloemen hebben en is er niet zoveel aan. Zonde van deze mooie kamerplant! Je orchidee verzorgen zodat hij mooi blijft: je leest hier hoe je dit doet.

Waar let ik op als ik een orchidee koop?

Wanneer je een orchidee koopt, check je een aantal dingen. Kijk of de bladeren mooi zijn. Die horen gewoon groen te zijn, zonder verkleuringen erop. Daarnaast check je de wortels. Die mogen niet donkerrood zijn. Als een orchidee donkerrode wortels heeft, is de kans groot dat hij rot is.

Kies een goede plek

De orchidee houdt niet van direct zonlicht. Kies een lichte plek, maar zonder direct licht. Wel mag het een warme plek zijn (niet boven de verwarming, dan droogt hij uit). De orchidee houdt van een vochtige, warme plek. Wist je dat de orchidee een prima plant voor in de badkamer is?

Hoe vaak moet je een orchidee water geven?

Een orchidee verzorgen gaat vaak mis doordat hij teveel water krijgt. De orchidee heeft veel minder water nodig dan de meeste kamerplanten. De oorzaak dat een orchidee doodgaat, is vaak doordat hij teveel water Okrijgt of op een plek staat met teveel direct licht. Zo lang de grond vochtig is hoeft de orchidee geen nieuw water. Meestal is eens in de 7-10 dagen water geven voldoende om de orchidee mooi te houden.

de beste tips om je orchidee te verzorgen
Alle foto’s in deze blog zijn eigendom van florastore.com

Orchidee in water zetten

Wat je ook kunt doen is: de kluit van je orchidee een half uurtje in het water zetten. Dit kun je eens in de twee weken doen. Doe er een klein beetje orchideeënvoeding bij en je zult een blije orchidee hebben. Meer hoef je haast niet te doen met deze plant. Ze zeggen niet voor niks: hoe minder aandacht je hem geeft, hoe beter hij het doet. Een orchidee verzorgen is dus zo moeilijk nog niet!

Orchidee verzorgen: sproeien

De orchidee houdt van een hoge luchtvochtigheid. In de winter daalt de luchtvochtigheid in huis doordat de kachel aanstaat. Geef hem eens een fijne sproeibeurt en spray water over de bladeren. Let op dat je geen water over de bloemen van de orchidee sprayt, hierdoor kunnen de bloemen verkleuren.

de beste manier om een orchidee te verzorgen met deze tips

Orchidee verpotten

Hoe vaak moet je de orchidee verpotten? Dit is eens in de twee – drie jaar nodig. Hij is zijn pot ontgroeit en moet in een wat grotere pot om verder te kunnen groeien. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar. Verder doe je dit vooral níet op het moment dat de orchidee bloeit. Wacht even met het verpotten van de orchidee tot de bloeiperiode voorbij is.

Moet ik een orchidee snoeien?

Wanneer de orchidee uitgebloeid is, zijn de bloemen er vanaf. De plant ziet er zonder bloemen een stuk minder mooi uit, maar heeft ook rust nodig. Prima moment om hem een paar weken in een kamer te zetten die toch niet wordt gebruikt. Bij voorkeur in een koele kamer. Snijd dode bladeren weg en knip oude stengels af tot net boven het 3e oog (een oog is het puntje aan de stengel).

Wat als je orchidee het niet goed doet?

Orchidee met slappe bladeren

Waarschijnlijk heb je je plant veel te veel water gegeven. Check eens of de grond vochtig is. Voelt dit erg vochtig aan, laat hem dan eens een paar weken staan zonder water te geven. Als de wortels grijs of rood kleuren ben je wellicht te laat en begint de plant al te rotten.

Orchidee met gele bladeren

Een orchidee hoort groene bladeren te hebben. Wanneer de bladeren van een orchidee geel zijn, kunnen er een paar dingen mis gaan.

  • te veel direct zonlicht
  • te koude temperaturen. Zorg dat het minstens 16 graden is op de plek waar je orchidee staat.

Knip de gele bladeren weg, zet de orchidee op een plek waar geen direct zonlicht is en waar het warm genoeg is.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: