Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Je hebt deze uitspraak vást al eens voorbij horen komen. Maarja, als je hoofd vol zit, is het opruimen van je huis soms zo makkelijk nog niet. Je hebt baat bij overzicht en orde maar in je hoofd is dit ver te zoeken. Waar begin je met het opruimen van je huis? In dit artikel lees je tips voor een opgeruimd huis wanneer je hoofd verre van opgeruimd is! Ik hou van opruimen en minimaliseren, en hoop dat jij na het lezen van deze blog ook hiermee aan de slag kunt!

Creëer een vaste plek voor je spullen

Echt waar, het werkt. Een vaste plek voor je spullen. Zo weet je waar je iets kunt terugvinden. Zo voorkom je ook dat spullen rondslingeren omdat ze eigenlijk geen vaste plek hebben en je daardoor niet goed weet waar je ze moet laten. Begin dus met het maken van een handige kastindeling. Waar en hoe ga je spullen opbergen?

Maak lade indelingen

Met een lade indeler maak je in een handomdraai overzicht in je la. Voorkom dat de inhoud van je lades puinhoop wordt waar je niks in terug kunt vinden. Scheidt spullen met handige opruimbakjes. Overzichtelijke kasten geeft een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd.

Haal eerst een lade helemaal leeg en ga kritisch door de spullen. Gooi weg wat weg kan. Je verzamelt in de loop van de tijd altijd weer spullen die weg kunnen. Als de lade leeg is, maak je hem even schoon. Tip: maak je kast schoon met schoonmaakazijn.

spa badkamer maken

Kijkje in onze badkamer: meer als dit hebben wij niet nodig om het tot een fijne plek te maken. Meer badkamer inspiratie.

Begin klein

Is je huis een behoorlijke puinhoop geworden? Maak er een gewoonte van dat wanneer je spullen tegenkomt die weg kunnen, je ze meteen weggooit. Daarnaast hoef je niet meteen een hele kamer op te ruimen. Begin met een boekenplank, een lade of een plank in de kast. Doe elke keer een stukje.

Welke spullen weggooien?

Welke spullen gooi je weg? Spullen die kapot zijn horen sowieso niet thuis in een opgeruimd huis. Kleren die niet meer mooi zijn. Dingen die nog goed zijn kun je naar de kringloop brengen (of vraag of mensen in je omgeving belang hebben maar laat het ze wel zsm ophalen zodat het niet alsnog weken in je huis rondslingert). Items die nog waarde hebben of je zonde vind om weg te gooien of te geven kun je proberen te verkopen. Stel een duidelijke tijdslimiet. Heb je het binnen xx weken niet verkocht, doe het dan alsnog weg.

Ga je kledingkast door

Bekijk kritisch je kledingkast. Zijn er items die je al jaren niet draagt? Dan is de kans klein dat je het komend jaar wel draagt en kan het wellicht weg. Items die je niet meer past of die kapot of versleten zijn, kunnen ook weg. Merkkleding kun je wellicht nog verkopen. Tip: verkoop kleding via vinted.

Nog een tip: wissel kleding met de seizoenen. Zo voorkom je een overvolle kledingkast. Zo maak je het kiezen van nieuwe kleding voor de dag wat makkelijker. Je hebt immers makkelijk overzicht.

Wissel kinderspeelgoed

Voor papa’s of mama’s van jonge kinderen: je ergert je vast weleens aan die wereld van kinderspeelgoed in je huis. Maak een duidelijk speelplekje waar de kinderen kunnen spelen. Zorg dat niet al het speelgoed hier ligt, maar wissel kinderspeelgoed eens in de zoveel weken / maanden. Berg een deel van het speelgoed op op zolder. Na een tijdje duik je je zolder op. Je neemt speelgoed van beneden mee wat je daar opbergt en komt naar beneden met nieuwe items. Zo speelt het weer als nieuw voor ze!

Minimaliseer decoratie

Ook decoratie in huis kun je minimaliseren. Je zult het vanzelf merken: een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd passen bij een rustige inrichting zonder teveel overbodige spullen. Wat leuke decoratie is natuurlijk prima, maar zorg dat je je vensterbanken niet vol hebt staan. Win win: schoonmaken wordt een stuk makkelijker, hier ben je zo mee klaar. Dat helpt bij een opgeruimd hoofd!

Tip: zet de decoratie die je wilt houden in groepjes bij elkaar. Kies bij voorkeur grotere items. Een paar grotere items oogt veel rustiger dan allerlei kleine spulletjes.

Bijvoorbeeld: de foto bovenaan dit artikel is van onze speelkamer. De houten tekenrol heb ik verkocht, hier hebben ze in 2 jaar tijd precies 3 keer mee gespeeld. De stoeltjes heb ik onlangs ook verkocht, ze zitten eigenlijk altijd op de vloer te spelen. Wat je niet nodig hebt of wat bij nader inzien niet gebruikt wordt, kan je huis weer uit!

Minimaliseer tips

Hoe houdt je je huis opgeruimd? Wees bewust van wat je koopt. Ga je naar de action voor waxinelichtjes? Kom dan niet met €40 aan spullen de winkel uit maar koop echt alleen die waxinelichtjes. Bedenk bij nieuwe spullen: heb ik dit echt nodig? Zou ik het over een jaar nog mooi vinden (is het dus tijdloos?). Koop je een gebruiksvoorwerp (nieuwe schoenen bijvoorbeeld), doe dan een stel oude schoenen weg. Zo voorkom je dat je over x aantal jaar of maanden weer uitpuilende kasten hebt.

Heb jij tips voor het opruimen van je huis? Laat het in en reactie weten!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: