De meeste mensen hebben weleens stress. Gezonde stress of gezonde spanning is niet erg, zelfs wel gezond. Het houdt ons scherp en zorgt ervoor dat we beter kunnen presteren. Echter kan te veel of te langdurige stress wel nadelige gevolgen hebben. Je kunt er bijvoorbeeld slechter door slapen, je continue gehaast voelen, een kort lontje hebben, het gevoel hebben dat er niks uit je handen komt, je vermoeid voelen. Herken je dit en wil je graag kunnen ontspannen bij stress? In deze blog geef ik je daar tips over! In het dagelijks leven werk ik als professional in de zorg en begeleid ik mensen met stressklachten. Daarnaast heb ik – als een soort uit de hand gelopen hobby – deze blog. Ik geef je graag wat tips over hoe te ontstressen!

Op mijn Instagram @BijHeleen stelde ik de vraag: hoe ontspan jij als je tijd voor jezelf hebt? Onderaan de blog vind je een lijstje met handige tips / activiteiten die anderen doen om te ontspannen!

Kortingscode die je kunt gebruiken bij de producten in deze blog: bijheleen10 geeft jou 10% korting!

Maak tijd voor jezelf om te ontspannen bij stress

Ook wel me-time. Vind je dit zo’n hippe term waar je niet veel mee kan? Dat kan ik me voorstellen, maar dan nog is een beetje tijd voor jezelf belangrijk. Niet altijd maar opgeslokt worden door werk, je gezin, mensen om je heen, verplichte nummers. Door bewust tijd voor jezelf te plannen en te nemen kun je weer even opladen, ‘ontprikkelen’. Plan tijd voor jezelf bewust in, wanneer je denkt ‘ik kijk wel even wanneer het uitkomt’, komt het er vaak niet van.

Manieren om te ontstressen

Houdt een Grow-planner of dagboek bij

Bewuster zijn van dingen waar je dankbaar voor kunt zijn kan echt helpen om niet vooral de negatieve, maar juist ook de positieve dingen te zien. Ook het Grow-journal is een prachtig boek om bij te houden. Dit leert je om zelf invloed te hebben op hoe je je vandaag wilt voelen en hier de juiste keuzes bij te maken. Ben je benieuwd naar deze en andere selfcare boeken? Neem eens een kijkje bij de selfcare boeken (gebruik de kortingscode ‘bijheleen10’). Ik ben fan! Zelf houdt ik dit een paar keer per week bij.

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, en zo werkt dat ook echt. Heb je veel chaos in je huis? Probeer dan in ieder geval de belangrijkste plek in huis waar je tot rust komt (bijvoorbeeld de zithoek) rustig te krijgen door er eens goed met de bezem door te gaan. Ruim spullen op, gooi of geef weg wat je niet meer gebruikt. In de blog over een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd lees je hier meer over.

Manieren om te ontspannen

Zorg voor jezelf

Voor jezelf zorgen is zo belangrijk. In de basis kun je denken aan: zorg dat je er verzorgd uitziet, sla geen maaltijden over. Gun jezelf eens iets extra’s, wees niet te streng voor jezelf. Heb je op je vrije dag een hele lijst met to-do’s maar lukt het je niet het af te ronden? Zorg dat je de belangrijksten doet, voor de rest is er morgen weer een dag. Ben je een dag thuis, of werk je vanuit huis? Zorg dat thuis een fijne plek is. Ik zet dan vaak mijn aromadiffuser aan met een heerlijk geurtje (Bestel je hem ook? Gebruik de kortingscode ‘bijheleen10’). Hierdoor ruikt het heerlijk in huis en daarnaast kunnen etherische oliën iets doen met je gemoedsgesteldheid.

Kom in beweging

In beweging komen, actief ontspannen, kan ook absoluut helpen om je hoofd rustiger te krijgen. Door te bewegen komen er stofjes in je lichaam vrij waardoor je je prettig gaat voelen. Probeer ook eens rustig om je heen te kijken en je bewust te zijn van je omgeving wanneer je wandelt. Beweging kun je wellicht ook combineren met dagelijkse dingen die je toch al doet. Bijvoorbeeld: loop een rondje om wanneer je de kinderen naar school hebt gebracht. Zelf vind ik het heerlijk om een rondje hard te lopen of in de tuin te werken als actieve ontspanning.

Ontspan!

Naast allerlei actieve manieren van ontspannen kun je natuurlijk ook meer passief ontspannen. Je kunt gaan mediteren, een spijkermat gebruiken enzovoort (gebruik de kortingscode ‘bijheleen10’). Weet je niet zo goed hoe je kunt ontspannen? Kijk eens of er bij jou in de buurt cursussen mindfulness of ontspanningstherapie gegeven worden.

Creatief bezig zijn / hobby-en

Creatief bezig zijn is een perfecte manier om uit je hoofd te komen. Zelf doe ik dit veel, ik vind het een fijne manier om te ontspannen bij stress. Daarnaast vind ik het leuk om af en toe iets te zelf te maken. Op mijn @BijHeleen Instagram verschijnt ook regelmatig een creatieve doe-het-zelf reel om de inspiratie vooral te delen.

Hoe ontspan jij als je tijd voor jezelf hebt?

– powernap
– DIY-en
– lekker rondstruinen in winkels
– uitgebreid douchen en lunchen om daarna wat voor mezelf te doen
– elke avond na het even een uurtje in bad. Even een uurtje me-time en daarna de kinderen op bed
– lezen (werd vaak genoemd!)
– spijkermatje met een heerlijk rustgevend muziekje
– wandelen (werd vaak genoemd)
– de natuur in
– naar het strand of bos gaan
– hardlopen
– yoga
– kleurplaten voor volwassenen
– muziek luisteren
– bakken
– koffie drinken (alleen of met vrienden)
– in de tuin werken

Heb jij nog tips om te ontspannen bij stress? Laat het weten in een reactie!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: