Moeder zijn is een job opzich. Kun je druk mee zijn. Heel druk. Je hebt veel ballen hoog te houden. Niet elke moeder kan of wil fulltime thuis bij de kinderen blijven. Een eigen bedrijf. Je droomt ervan of je moet er niets van weten. Maar hoe is het om ondernemende moeder te zijn? Ondernemen als moeder kan lastig zijn, je hebt nóg zoveel meer ballen om hoog te houden. Maar het combineren van ondernemen en moederschap kan juist ook voordelen geven. Ik geef je een kijkje in mijn leven als ondernemende moeder en de keuzes die ik maakte.

Tips voor ondernemende moeders

– doe wat je leuk vind
– zorg voor de perfecte combi met je gezin
– durf nee te zeggen
– baken tijd af
– creëer een werkplek
– stel doelen
– geniet van vrijheid & doe wat je leuk vind!

Werken voor de werkgever als moeder

Ja, werken voor de werkgever doe ik ook. Naast het moeder-zijn en het runnen van mijn bedrijf werk ik voor mijn werkgever. Dit deed ik voorheen zo’n 30 uur (verdeelt over 3 dagen). Ondertussen heb ik dit teruggebracht naar zo’n 24 uur (verdeeld over 2,5 dag). Wanneer ik voor de werkgever werk, ben ik niet met mijn bedrijf bezig. Deze twee banen hebben ook geen raakvlakken en ik het zijn voor mij echt 2 verschillende dingen die ik níet combineer. Wanneer ik voor mijn werkgever werk, ben ik van huis weg. Wanneer ik thuis ben, ben ik praktisch nooit met mijn vaste baan voor mijn werkgever bezig. Dit neem ik niet mee naar huis.

Tip: houd je banen los van elkaar en plan vaste tijden in waarin je werkt voor je onderneming(en) en je baan. En natuurlijk tijd waarin je je met huishouden, partner of de kinderen kunt bezig houden.

Ballen hoog houden als moeder en ondernemer

Oké, op het moment dat ik deze blog schrijf zijn mijn 2 jongens bijna 4 en 7. Ik ben mijn bedrijf begonnen in september 2020. De jongste was toen ruim een jaar en sliep nog veel overdag. De oudste zat op school. Op de 2 dagen dat ik vrij had, had ik tijd om er wat naast te doen. Mijn bedrijf begon destijds als een uit de hand gelopen hobby. Ondertussen heb ik van mijn passie mijn bedrijf en werk gemaakt. Dit alles naast mijn vaste baan en gezin. Trots op!

Tips voor ondernemende moeders

Ondernemen en moederschap combineren

Toen de jongste 2 was en naar de peuterspeelzaal ging, besteedde ik deze tijd aan mijn bedrijf. Ontzettend veel tijd heb ik erin gestoken om mijn bedrijf goed op te zetten, allemaal onbetaald (straks meer hierover). Dit heb ik alleen kunnen doen omdat ik het vooral ook leuk vond om te doen. Mijn bedrijf is deze website, waar jij nu op terecht gekomen bent. Ik schrijf artikelen voor webshops en help webshops gevonden te worden. Dit doe ik voor interieur – & DIY gerelateerde webshops. Ondertussen is mijn jongste bijna 4, heb ik mijn bedrijf goed staan om verder uit te breiden op het moment dat hij naar school gaat én haal ik er redelijk vaste inkomsten uit.

Eigen bedrijf opzetten

Een eigen bedrijf kost veel tijd. In het begin vooral veel, heel veel onbetaalde tijd. Ik heb hier bewust voor gekozen. Ik heb eerst geïnvesteerd in mijn bedrijf. Er kwamen vrij snel wat inkomsten binnen. Ik kocht een goede telefoon, een goede laptop. Dit waren de twee grootste investeringen. Ik bouwde een financiele buffer op. Mocht ik onvoorziene kosten hebben (laptop die stuk gaat bijvoorbeeld) dan is dit geen probleem.

Toen ik mijn doel-buffer had bereikt, ben ik mezelf gaan uitbetalen. Dat was ergens in 2022. 2 jaar lang ‘voor niets’ gewerkt dus. Het is belangrijk om jezelf op een gegeven moment ook uit te betalen, dit is natuurlijk wel een stimulans om door te gaan. Op dit moment heb ik elke maand een wisselend salaris.

Salaris met eigen bedrijf

Heb ik een goede maand gehad, dan heb ik veel salaris. Is het schoolvakantie geweest en heb ik een paar weken minder opdrachten ingepland: dan is mijn salaris minder. Mijn salaris wisselt behoorlijk. Ik kan er natuurlijk een vast salaris van maken (door een gemiddelde te berekenen bijvoorbeeld). Maar omdat mijn bedrijf nog groeit, en een wisselend salaris voor mij niet uitmaakt doe ik dat niet. Mijn inkomen van mijn vaste baan is het inkomen waar ik hypotheek ed. van betaal.

thuiswerkplek voor ondernemende moeder

Creëer een (thuis)werkplek

Zorg voor een werkplek waar je de deur achter je dicht kunt doen. Waar je wat spulletjes kunt laten liggen om later weer mee verder te gaan. Dat is dus niet aan de keukentafel. Heb je zo’n ruimte niet in huis? Overweeg eens of je iets kunt maken of huren. Hoe meer je vanuit huis werkt, hoe belangrijker een fijne thuiswerkplek misschien wel is. Op de foto hier boven zie je mijn thuiswerkplek.

Moeder met een eigen bedrijf

Het werken voor mijn eigen bedrijf kan ik allemaal doen vanuit huis. En dat maakt dat er voor mij ontzettend veel voordelen aan zitten. Mijn vaste baan is buitenshuis. Is één van de kinderen ziek, studiedag of wat dan ook? Wanneer dit op een dag valt dat ik buitenshuis werk, is dat altijd geregel. Ik heb de uren voor mijn bedrijf in mijn agenda ingepland (zoveel mogelijk onder schooltijd of ’s avonds), maar kan hier natuurlijk heel makkelijk mee switchen. Ook kan ik vrij plannen als ik een weekje rustig aan wil doen. Dan plan ik minder opdrachten in.

tips om een bedrijf te starten als moeder

Ja, ik kom ervoor uit: ik ben wel een beetje een workaholic. Ik houd van werken. Helemaal als het iets is wat ik heel leuk vind om te doen, dan kan het mij niet snel te gek. Ja, het is soms hard werken. Tegelijk is dat het ook helemaal niet. De uren die ik in mijn bedrijf steek, voelen niet altijd als ‘werk’ maar vooral als bezig zijn met waar ik blij van wordt en mezelf ontwikkelen. Daarnaast kan ik vrij plannen wanneer ik dit wil.

Durf nee te zeggen tegen opdrachten

Ben je ook een ondernemende moeder? Je herkent het misschien wel: in eerste instantie ben je zo enthousiast en wil je alles wel aanpakken. Soms moet dat ook, bijvoorbeeld om inkomsten te genereren. Echter: bepaal voor jezelf een duidelijke visie. Doe alleen dingen waar je echt blij van wordt. Ik ben gelukkig in de positie dat dit ook kan. Ik heb liever wat minder opdrachten dan dat ik opdrachten heb waar ik gewoon echt niet blij van wordt of die ik met tegenzin doe.

Vrijheid: het grote voordeel van ondernemer zijn

De vrijheid die ik heb als ondernemende moeder is zó ontzettend fijn. De vrijheid om te doen wat ik leuk vind: ik kan dus nee zeggen als ik een samenwerking niet zo zie zitten. De vrijheid om te werken wanneer het mij uitkomt. Dat is dé reden dat ik mijn eigen bedrijf begonnen ben.

Plan werktijd in

Plan duidelijke werktijden in. Plan ook duidelijke niet-werktijden in. De valkuil is wel om bezig te blijven met je bedrijf. Dit kan je uiteindelijk gaan opbreken. Als je niet werkt, heb je de tijd voor je kinderen. Of voor jezelf. Ik werk zelf eigenlijk alleen als de kinderen naar school of opvang zijn of op bed liggen. Ik krijg stress van het werken met kinderen om me heen (en als ik ze bij me heb, besteed ik mijn tijd liever aan de kinderen).

Stel doelen

Doelen stellen helpt om een duidelijke koers te hebben met je bedrijf. Mijn doel was om een x omzet te hebben in zomer 2023. Dit doel heb ik iets eerder behaald, en zo kon ik alweer nieuwe doelen stellen. Je kunt doelen stellen op omzet, maar ook op werkzaamheden bijvoorbeeld. De nieuwe doelen die ik stelde zijn meer gericht op langdurige, grotere samenwerkingen ipv. heel veel kleine, eenmalige samenwerkingen. Andere focus dus!

Besteed dingen uit als ondernemer

Ik ben heel erg voor het uitbesteden. Zowel in privé als in werk. Mijn huis schoonmaken bijvoorbeeld: ik vind het zo ontzettend zonde van mijn tijd en zou dit het liefste uitbesteden (helaas lukt dat tot heden nog niet, een schoonmaakster is lastig te vinden). Ook binnen je bedrijf kun je dingen uitbesteden. Zo kun jij je bezig houden met datgene wat je direct geld oplevert en kun je de dingen die wel moeten gebeuren, maar je niet zelf hoeft te doen, uitbesteden. Met deze insteek is ook mijn bedrijf ontstaan. Ik schrijf blogs voor webshops en maak social media content planning voor webshops.

Doe leuke dingen en zorg voor ontspanning

Zo lastig, om tussen alle bezigheden door voor jezelf te zorgen. Plan regelmatig een momentje in waarop je even kunt opladen. Zo houdt je het het langst vol. Wil je hier echt goed voor gaan? Overweeg eens een vakantie naar een gebied waar ze een iets rustiger levenstempo hebben. Mij heeft de vakantie naar curaçao hierin goed gedaan. Goed om eens te proeven van een veel rustigere cultuur. Plan een toffe snorkelsafari op Curaçao & geniet van de onderwaterwereld. Mijn droom? Mijn werk ooit kunnen doen vanaf een zonnige bestemming.  

Op mijn bedrijfsinstagram deel ik regelmatig dingen over ondernemen via stories:

Heb jij nog andere tips voor ondernemende moeders? Laat het hieronder weten!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: