Monstera verzorgen, hoe doe je dat? Lees hier mijn supertip om je monstera (of gatenplant) te verzorgen! De Monstera is al jaren een hippe kamerplant. Hij wordt ook wel de gatenplant genoemd. Als je de vorm van (sommige) bladeren ziet, snap je waarom. Sowieso is groen in huis een leuke interieurtrend, grote planten zijn helemaal hip! De Monstera is een prachtige plant die grote bladeren kan krijgen. Maar hoe houdt en krijg je een gatenplant die er prachtig verzorgd uitziet?

Monstera verzorgen
Monstera

Hoe onderhoud je monstera?

  1. zet hem op een lichte plek
  2. geef hem de juiste hoeveelheid water
  3. maak het blad van de gatenplant regelmatig schoon
  4. besproei de bladeren
  5. stek de gatenplant!

Je monstera verzorgen als een prof: je leest er alles over in dit artikel.

Hoe onderhoud ik mijn Monstera?

Over het verzorgen van de monstera (sowieso van planten) is natuurlijk heel veel informatie te vinden op het web. Die zal ik ook niet delen, dat kun je zelf prima opzoeken. Wat ik wel wil delen, is mijn supertip! Sinds 2 maanden verzorg ik mijn monstera anders, en kijk eens: er lijken 10 nieuwe scheuten aan te komen. Voor een plant met 7,5 blad is dat natuurlijk erg veel!

gouden tips om je monstera gatenplant uitstekend te verzorgen
Tel jij ook 10 nieuwe scheuten?

Gatenplant verzorging

Onlangs las ik dat koffie goed is voor planten. Maar, hoe zonde is dat: dat kopje koffie wat ik zelf zo graag drink, aan mijn planten geven?!
Ineens dacht ik: mijn bonenmachine spoelt zich regelmatig. Het water wat daaruit komt gaat (ging!) altijd weg, maar bevat natuurlijk ook koffie in een hele lage concentratie. Water moeten ze toch hebben, koffie schijnt goed te zijn; waarom geef ik dit water niet?!

Hoeveel water geef je monstera?

Sinds ongeveer 2 maanden geef ik dus het ‘afvalwater’ van de koffiemachine aan mijn planten. Ze krijgen dus vaak een klein beetje water, ik geef ze dit niet op vaste momenten. Heel bizar, maar mijn planten doen het hier perfect op! Ik geef het water overigens alleen als het net uit het apparaat komt. Als het per ongeluk eens een dag staat, gaat het weg.

Monstera verzorgen tip

De monstera geef je één of twee keer in de week een beetje water. Tip: een plant verstuiver is ideaal voor kamerplanten met grote bladeren. Verder stof ik regelmatig de bladeren even af met een vochtig doekje. Dit doe ik ook bij mijn strelitzia. Als je van groen in huis houdt, is de strelitzia plant ook een prachtig om in huis te hebben. Ook de strelitzia heeft grote, groene bladeren. Daarover schreef ik een blog met alles over de verzorging van de strelitzia! In deze blog vind je overigens ook tips die handig zijn voor je Monstera: lezen dus!

Hoe geef je een Monstera water?

Je kunt de Monstera water geven met een bekertje of plantengieter. Ben je eigenlijk niet zo’n plantmom? Dan is een waterdruppelaar voor planten echt ideaal! Hiermee voorkom je dat je plant verdrinkt. Als je Monstera teveel water heeft, kan hij bruine bladeren krijgen. Ook kan teveel water zorgen voor rot bij de wortels of van die vieze rouwvliegjes. Rouwvliegjes bestrijden is erg lastig, dus probeer ze vooral te voorkomen.

Monstera sproeien

Een monstera houdt van een ‘douche’. Je kunt hem buiten zetten als het miezert, of je kunt eens in de paar weken zijn blad sproeien met een mist verstuiver voor planten. Haal ook regelmatig een vochtige doek over de bladeren van de gatenplant. Hierdoor neemt hij zuurstof nog beter op uit de lucht!

Monstera stekken

De monstera is makkelijk heel makkelijk te stekken. Van de plant die ik 2 jaar geleden kreeg, zijn denk ik al zeker 10 nieuwe planten gemaakt. Als hij straks weer vol blad zit, kan ik hem weer verder stekken en uitdelen! Ik heb alleen iets te fanatiek gestekt, hij moet nu eerst weer wat bijkomen.. Wil jij je monstera stekken? Lees de blog over het stekken van de gatenplant.

Wist je dat je de pannenkoekenplant ook een hippe kamerplant is, en dat het stekken en verzorgen van een pannenkoekenplant nog makkelijker is dan de monstera?!

pannekoekenplant stekken

De Gatenplant mag in een grote pot. Heb je vloerverwarming? Zorg ervoor dat de pot niet direct op de vloer staat. Hier houdt de gatenplant niet zo van. Deze toffe plantenpot op pootjes is dan echt ideaal voor je kamerplant.

Gatenplant in de badkamer

Wist je dat de gatenplant in het rijtje van 7 meest geschikte badkamerplanten staat?

Monstera snoeien

Moet je de monstera snoeien? Goeie vraag! Je leest het hier!

Top 10 makkelijke kamerplanten

Wist je dat de gatenplant of Monstera in de tot de top 10 van makkelijke kamerplanten staat? De plant kan met weinig aandacht erg mooi en groot worden. Zijn bladeren kunnen tot wel twee handen groot worden. Met een mooie gatenplant heb je een prachtige eyecatcher in huis. Een Monstera is dan ook een ideale plant wanneer je meer groen in huis wilt, maar niet zulke groene vingers hebt.

Meer groen in huis

De laatste jaren zien we steeds meer groen in interieurs. Een gatenplant doet goed mee aan deze trend. Deze plant heeft prachtige, grote groene bladeren en kan mooi groot worden. Zeker als je hem genoeg groeiruimte geeft in een grote pot. Andere manieren om meer groen in huis te brengen, lees je in de blog die ik daarover schreef.


Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: