Een schade die je absoluut wilt voorkomen in huis, is waterschade. Lekkage in huis kan namelijk zeer veel schade aan je huis toebrengen en het kost veel geld om dit weer op te knappen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je lekkage in het huis kunt proberen te voorkomen. Wij vertellen je hieronder hoe je dit aanpakt! 

Je dak goed onderhouden 

Het dak is de plek waar lekkages het vaakst ontstaan. Om te voorkomen dat jij te maken krijgt met lekkages vanuit het dak, is het belangrijk om je dak goed te onderhouden. Hierbij is het een aanrader om je dak zo nu en dan te controleren. Zorg dat je hiernaar omkijkt, want lekkage voorkomen is ontzettend belangrijk. Houd je dakgoten schoon door deze minstens twee keer per jaar schoon te maken. Op deze manier verklein je de kans op verstopping. Bij het goed onderhouden van je dak hoort ook het controleren op eventuele schade. Heb je te maken met een kapotte dakgoot? Zorg dan dat je dit zo snel mogelijk oplost met een dakgoot reparatie.  

lekkag voorkomen

Kapotte dakpannen zijn ook een reden waarom lekkages in huis kunnen ontstaan. Het is daarom goed om dit zo nu en dan te checken. Vergeet dit vooral niet te controleren als je te maken hebt gehad met heftige weersomstandigheden, zoals bijvoorbeeld een extreme storm. Het is mogelijk dat dakpannen zijn gaan schuiven en dat hier schade aan wordt toegebracht. Heb je te maken met kapotte dakpannen, dan is het ook van belang om dit zo snel mogelijk op te lossen. Nieuwe dakpannen leggen is in dit geval een aanrader. 

Zet de wasmachine in een lekbak 

Een andere manier waarop lekkage regelmatig in huis ontstaat, is door een lekkende wasmachine. Het is daarom goed om dit te voorkomen. Dit is mogelijk door de wasmachine in een lekbak te plaatsen. Doe je dit, dan wordt het water dat eventueel vrijkomt opgevangen door de bak. 

Oude kitranden vervangen 

Lekkages in de badkamer komt ook veel voor. Dit heeft vaak te maken met achterstallig onderhoud. Oude kitranden kunnen hier een grote rol in spelen. Als de kitranden broos zijn geworden is het mogelijk dat het gaat lekken. Merk je dat jouw kitranden er niet goed meer uitzien? Maak er dan werk van en vervang deze. Zo kan ergere waterschade worden voorkomen. 

Buitenkranen tijdig afsluiten 

Nog een goede tip om lekkage thuis te voorkomen is door de buitenkranen tijdig af te sluiten. Waterleidingen kunnen als het koud is namelijk gaan opzetten en makkelijker openscheuren als je deze weer opendraait. Dit kan leiden tot veel waterschade. Aangezien je buiten waarschijnlijk weinig of geen water nodig hebt in het najaar, is het handig om de buitenkranen rond deze periode af te sluiten. 

Met deze tips in je achterhoofd kun je lekkage in huis beter voorkomen. Ga hier dus zeker mee aan de slag, want waterschade kan enorme gevolgen hebben voor jouw woonsituatie. 

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: