Lavendel snoeien

Lavendel is één van mijn favoriete planten. Ik vind de kleur prachtig, en het ruikt natuurlijk heerlijk. Maar hoe krijg je mooie, volle bossen lavendel? Vooral op de juiste manier snoeien is belangrijk. In deze blog lees je alles over het snoeien van je lavendel, zodat ook jij hopelijk volle bossen lavendel krijgt.

Lavendel snoeien

Het snoeien van lavendel; in deze blog houd ik een tijdsvolgorde aan. Je leest alles over het snoeien van lavendel van

Lavendel snoeien wanneer

De lavendel snoei je op meerdere momenten in het jaar:

  • April: in het vroege voorjaar, zodra de ergste vorst voorbij is.
  • Mei – juli: in deze periode doe je twee kleine snoeibeurten
  • Augustus – september: na de bloei.

Lavendel snoeien voorjaar

In het vroege voorjaar snoei je de lavendel voor het eerst. Je doet dit nadat de ergste vorst voorbij is. Dit is tegelijk ook het enige moment dat je de lavendel fors terugsnoeit. Je snoeit de lavendel tot ongeveer 10-15 centimeter boven de grond. Je blijft altijd boven de nieuwe, groene scheuten die er misschien al in zitten. Voor deze snoeibeurt kun je het best een heggenschaar gebruiken.

Lavendel toppen

Wat mij betreft dé tip voor volle bossen lavendel: het toppen van de lavendelplant. De eerste keer doe je dit met wat pijn in je hart waarschijnlijk. Éindelijk is daar het moment dat je knoppen ziet verschijnen in je lavendel. Dit is waarschijnlijk rond mei – juni. Op onderstaande foto zie je dit:

Lavendel snoeien

Lavendel snoeien in de zomer

Als je plant ongeveer zover gegroeid is, ga je de topjes eraf knippen. Dit kun je het makkelijkst doen met een kleine snoeischaar. Na het afknippen van de topjes zien de planten er ongeveer zo uit:

lavendel tips

Dit doe je in totaal 1-2 keer. Hierdoor bloeit je lavendel wat later, maar wel echt véél voller.

Wanneer lavendel snoeien najaar

Wanneer de bloeiperiode van de lavendel voorbij is (augustus – september) geef je hem een kleine snoeibeurt. Het doel hiervan is de plant weer in model te brengen. Je knipt de uitgebloeide toppen eraf, en her en der wat groen. Zo gaat je lavendel goed gevormd de winter in.

Oude lavendel snoeien

Het toppen van de lavendel, zoals je dat hierboven kon lezen, is een tip die je vaak ziet bij het snoeien van jonge lavendel. Echter; ook oude lavendel kun je zo snoeien en verzorgen.

Zelf hebben we best veel lavendel in onze tuin! We hebben een strook van ca 10 plantjes naast onze steenschot vlonder en twee stroken van ook zo’n 10 plantjes in de voortuin.

Budget tip tuinplanten

Wist je dat je lavendel prima kunt kopen als kleine, jonge plantjes waar nog geen bloemen in zitten? De bloemen komen vanzelf. Zeker als je een behoorlijk stuk lavendel wilt, scheelt dit behoorlijk wat. Laatste tip: de lavendelsoort die je 2 regels hierboven kon zien, is een soort die niet snel houterig en kaal wordt, dus mooi groen blijft!

Succes met je lavendel!

Op de hoogte blijven van handige huis, tuin, DIY en verbouwtips? Dat kan via mijn Instagram!:


Deze blog bevat affiliate links.