Lavendel is één van mijn favoriete planten. Ik vind de kleur prachtig, en het ruikt natuurlijk heerlijk. Maar hoe krijg je mooie, volle bossen lavendel? Vooral op de juiste manier snoeien is belangrijk. In deze blog lees je alles over het snoeien van je lavendel, zodat ook jij hopelijk volle bossen lavendel krijgt.

Tips lavendel snoeien

Het snoeien van lavendel; in deze blog houd ik een tijdsvolgorde aan. Je leest alles over het snoeien van lavendel in de loop van het jaar.

lavendel snoeien

Welke maand moet je lavendel snoeien?

De lavendel snoeien kun je doen op meerdere momenten in het jaar:

  • April: in het vroege voorjaar, zodra de ergste vorst voorbij is.
  • Mei – juli: in deze periode doe je twee kleine snoeibeurten
  • Augustus – september: na de bloei.

Lavendel snoeien voorjaar

In het vroege voorjaar snoei je de lavendel voor het eerst. Je doet dit nadat de ergste vorst voorbij is. Dit is tegelijk ook het enige moment dat je de lavendel fors terugsnoeit. Je snoeit de lavendel tot ongeveer 10-15 centimeter boven de grond. Je blijft altijd boven de nieuwe, groene scheuten die er misschien al in zitten. Voor deze snoeibeurt kun je het best een heggenschaar gebruiken.

Lavendel toppen

Wat mij betreft dé tip voor volle bossen lavendel: het toppen van de lavendelplant. De eerste keer doe je dit met wat pijn in je hart waarschijnlijk. Éindelijk is daar het moment dat je knoppen ziet verschijnen in je lavendel. De topjes van de lavendel knip je eraf voordat ze gaan bloeien. Dit noem je lavendel toppen. Dit is waarschijnlijk rond mei – juni. Op onderstaande foto zie je dit:

Lavendel snoeien voorjaar

Hoe snoei je lavendel in de zomer?

Als je plant ongeveer zover gegroeid is, ga je de topjes eraf knippen. Dit kun je het makkelijkst doen met een kleine snoeischaar. Na het afknippen van de topjes zien de planten er ongeveer zo uit:

lavendel tips

Dit doe je in totaal 1-2 keer. Na het toppen van de lavendel groeit hij weer door. Als hij weer vol knopjes zit kun je hem nog een laatste keer toppen. Hierdoor bloeit je lavendel wat later, maar wel echt véél voller.

Wanneer lavendel snoeien najaar?

Wanneer de bloeiperiode van de lavendel voorbij is (augustus – september) geef je hem een kleine snoeibeurt. Het doel hiervan is de plant weer in model te brengen. Je knipt de uitgebloeide toppen eraf, en her en der wat groen. Zo gaat je lavendel goed gevormd de winter in.

Hoe snoei je oude lavendel?

Het toppen van de lavendel, zoals je dat hierboven kon lezen, is een tip die je vaak ziet bij het snoeien van jonge lavendel. Echter; ook oude lavendel kun je zo snoeien en verzorgen.

Zelf hebben we best veel lavendel in onze tuin! We hebben een strook van ca 10 plantjes naast onze vlonder en drie stroken van ook zo’n 10 planten in de voortuin. Voor de erker aan de voorzijde van ons huis hebben we een strook met witte pluimhortensia’s gemaakt. Hiervoor staan de lavendel. In de zomer is dit echt een prachtige combinatie!

Budget tip tuinplanten

Wist je dat je lavendel prima kunt kopen als kleine, jonge plantjes waar nog geen bloemen in zitten? De bloemen komen vanzelf. Zeker als je een behoorlijk stuk lavendel wilt, scheelt dit behoorlijk wat. Laatste tip: de lavendelsoort die je 2 regels hierboven kon zien, is een soort die niet snel houterig en kaal wordt, dus mooi groen blijft!

Succes met je lavendel!

Op de hoogte blijven van handige huis, tuin, DIY en verbouwtips? Dat kan via mijn Instagram!:


Deze blog bevat affiliate links.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: