Een lage luchtvochtigheid kan klachten geven. Wanneer de kachel aangaat, daalt de luchtvochtigheid in huis. Opzich niet erg, maar wel goed om in de gaten te houden. Met een luchtvochtigheidsmeter kun je meten hoe hoog de luchtvochtigheid in de ruimte is ofwel: hoe droog is de lucht in je huis. Wat is een te lage luchtvochtigheid en waaraan herken je het?

Hoe merk je dat de luchtvochtigheid te laag is?

Wanneer de luchtvochtigheid in huis te laag wordt, wordt de lucht te droog. Een gezonde luchtvochtigheid zit tussen de 40-60%. Een te hoge luchtvochtigheid is niet gezond, dit geeft bijvoorbeeld kans op schimmel. Een te lage luchtvochtigheid geeft weer hele andere klachten. De één heeft hier sneller last van dan de ander. De centrale verwarming geeft een droge lucht in huis, een houtkachel doet dit ook. Wij hebben sinds de zomer een houtkachel (één van de maatregelen om ons huis te verduurzamen en minder gas te gebruiken) en merken nu dat de luchtvochtigheid in huis nog belangrijker is om in de gaten te houden. Door de warmte van de kachel wordt de lucht nog sneller droog.

lage luchtvochtigheid klachten

Te droge lucht in huis symptomen

Een te lage luchtvochtigheid herkennen? Dat doe je door de volgende dingen eens te checken.

Wat doet lage luchtvochtigheid met je lichaam?

  • droge, schilverige huid
  • gebarsten lippen
  • droge, branderige ogen. Wanneer je lenzen draagt, kunnen deze gaan irriteren
  • prikkelende keel, droge hoest
  • geïrriteerde luchtwegen, kans op infecties
  • virussen kunnen zich makkelijker verspreiden in droge lucht.

Wat merk je aan je planten:

  • gespleten bladeren.

Wat merk je aan je interieur:

  • er kunnen wat scheuren of scheurtjes komen in houten meubels of vloeren.

Genoeg redenen dus om je luchtvochtigheid in de gaten te houden, zoals je ziet kun je wat lichamelijke klachten krijgen bij een te lage luchtvochtigheid in je huis. Geen ernstige klachten, wel vervelend als je hier de halve winter mee te maken hebt.

Hoe maak je de lucht in huis vochtiger?

Met een diffuser kun je de luchtvochtigheid in huis regelen.

Hoge of lage luchtvochtigheid beter?

Een lage luchtvochtigheid in huis is vervelend en kan ongemak geven. Maar eerlijk is eerlijk: een hoge luchtvochtigheid geeft veel meer ongemakt én met een beetje pech schade aan je woning. Lees meer over de risico’s van een hoge luchtvochtigheid.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: