Een lage luchtvochtigheid in huis kan best wat ongemakken geven. We noemen een lage luchtvochtigheid ook wel ‘droge lucht’. Wanneer de lucht in je huis te droog is, kun je verschillende klachten krijgen. Lees waaraan je een lage luchtvochtigheid herkennen kunt. In deze blog lees je wat je kunt doen aan een lage luchtvochtigheid.

Oorzaak lage luchtvochtigheid in huis

Een lage luchtvochtigheid zien we vaak in de winter, als het stookseizoen weer begint. De kachel maakt de lucht droog. Dit geldt voor CV maar misschien nog wel meer dan wanneer je een houtkachel stookt. Zelf hebben we een houtkachel laten plaatsen zodat we geen gas meer nodig hebben om ons huis te verwarmen. Sindsdien is het in huis een stuk warmer dan voorgaande jaren maar óók een stuk droger.

*met de huidige energiemaatregelen proberen mensen te bezuinigen op stookkosten. Het gevolg hiervan kan zijn dat je huis juist te vochtig is. Hierdoor treedt schimmel op. Let hierop! De luchtvochtigheid meet je met een luchtvochtigheidsmeter. Een luchtvochtigheid tussen de 40-60% is ideaal.

Hoe zorg je dat de lucht in je huis minder droog wordt?

lage luchtvochtigheid in huis

Meer groen in huis

We wisten al dat planten een gezond klimaat in huis geven. Ze zorgen er ook voor dat de luchtvochtigheid omhoog gaat en je een gezond klimaat in huis hebt. Als je planten hebt met grote bladeren (bijvoorbeeld de strelitzia) kun je ze af en toe insprayen met wat water. Wist je dat best wat planten met grote bladeren luchtzuiverende planten zijn?

Een diffuser in huis

Met een diffuser blaas je als het ware een soort van stoom je kamer in. Ideaal is dat je er een paar druppels etherische olie in kunt doen waardoor je huis ook nog eens lekker gaat ruiken! Wanneer ik de kachel aan doe, zet ik eigenlijk altijd ook de diffuser aan.

lage luchtvochtigheid gezondheid

Luchtbevochtiger aan je radiator

Verwarm je je huis met radiatoren? Ook dit kan een lage luchtvochtigheid in huis geven. Hang dan een waterverdamper aan je radiator. Het enige wat je hoeft te doen is het water bijvullen. Misschien heb je wel een radiator die net een stukje achter de bank of achter de kast staat, dan zie je hier helemaal niks van. Op het moment hebben we zelf de radiatoren uit staan (we hebben het huis nu warmer met de houtkachel dan dat we voorgaande jaren hadden met radiatoren). Zelf vond ik het nooit storend om een waterverdamper aan de radiator te zien hangen.

Zet een theepot op je kachel

Heb je een houtkachel? Zet op het blad van je kachel een (oude) theepot. Ik heb een zwarte kachel, hier staat een zwarte theepot op. Ik koos voor zwart zodat hij mooi weg valt. Het water dat erin zit verdampt door de warmte en maakt de lucht in huis wat vochtiger. Wanneer we de houtkachel aanhebben en het is een droge dag (met vrieskou) dan schommelt de luchtvochtigheid meestal tussen de 40-45%. Wanneer hij onder de 40% komt is dat aan de lage kant en dat merk ik vooral aan mijn ogen die wat beginnen te prikken. De theepot verdampt op een dag stoken heel wat water, ik moet zeker een liter water bijvullen!

Hang wat was in je kamer

Heb je net je was gedaan? Met warme, droge lucht is dit zo droog. Wanneer ik in het weekend het beddengoed was, hang ik een overtrek of hoeslaken over de stoel naast de kachel (natuurlijk alleen als we geen bezoek oid hebben). Dit is in een mum van tijd droog. Hiermee krik je meteen de lage luchtvochtigheid in huis omhoog. Ik zet overigens geen heel wasrek in m’n woonkamer, er wordt hier ook geleefd. Win-win, want het scheelt meteen weer een keer de wasdroger draaien.

Hoge of lage luchtvochtigheid beter?

Een lage luchtvochtigheid in huis is vervelend en kan ongemak geven. Maar eerlijk is eerlijk: een hoge luchtvochtigheid geeft veel meer ongemakt én met een beetje pech schade aan je woning. Lees meer over de risico’s van een hoge luchtvochtigheid.

Heb jij nog andere tips om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren? Laat het weten in een reactie!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: