Kussens impregneren kun je heel makkelijk zelf doen. Onlangs lieten wij een loungebank maken. Heerlijk groot, mooi stevig. We hebben hem op maat laten maken, nu heeft hij voor ons de perfecte maat voor ons terras. Ruimte genoeg om er een bankje of stoel bij te zetten. En, ook niet onbelangrijk: ruimte genoeg om er achterlangs te lopen, zodat we de border achter de bank kunnen bijhouden. Lekker praktisch dus! Ik ging aan de gang met een impregneerspray voor textiel om zelf mijn kussens te impregneren.

Kussens impregneren

Kussens zelf impregneren met impregneerspray

Omdat we de bank op maat hadden laten maken, zaten er geen kussens bij. Geen probleem, die bestel ik er wel los bij. Maar mooie buitenkussens (zitkussens) voor op een loungebank vinden, is echt een uitdaging! De standaard kussens die je op maat kunt laten maken, vind ik dus echt maar saai. Óf ze zijn onbetaalbaar. Daar had ik dus weinig zin in. We zitten nog in de kleine kinderen, dus gesmeer op de kussens.. Dure kussens of niet, binnen een paar jaar zijn ze toch niet meer vlekvrij.

Matraskussens loungebank

Ik heb dus wat anders bedacht. Als de kussens met een paar jaar niet zo mooi meer zijn, maakt dat nu wat minder uit. Uiteindelijk kwam ik uit op matraskussens.Ik bestelde ze in 2 kleuren. Grijs en oudroze. Dit worden dan onze ’tuinkleuren’.

Geïmpregneerde kussens

De matraskussens die ik koos, zijn geen specifieke buitenkussens. Van alles impregneren mocht ik een product testen. Ik heb de kussens ingesprayd met een textielspray. Deze spray maakt de kussens waterafstotend, en er zit een uv filter in. Perfect dus!

Nano coating textielspray 502

Voor de kussens gebruikte ik Nano textielspray. Ideaal, want je kunt de kussens erna ook gewoon wassen, zonder dat het zijn werking verliest. Dat is dus wel zo fris.

kussens impregneren, textielspray, impregneerspray

Hoe spray je de kussens?

  • je hangt de kussens uit. Ik hing ze aan een waslijn.
  • Je maakt de kussens wat vochtig met een doek met water.
  • Nu kun je gaan sprayen. Je sprayt de kussens op een afstand van zo’n 15-20 centimeter in.
  • Wanneer er druppeltjes spray op de kussens blijven liggen, is dit stukje ‘klaar’.
  • Je laat de kussens 6-12 uur drogen.
  • Klaar!
 kussens impregneren

Ik heb de kussens sochtends ingesprayd, en ze hebben gewoon de rest van de dag aan de waslijn gehangen. Aan het einde van de dag kon je aan de stof voelen dat er wat op zat, een beschermingslaagje, maar de kussens zijn nog wel steeds zo fijn zacht!

Bank impregneren

Het formaat van onze 3 kussens is 60×120 centimeter. Ik sprayde beide kanten in, en gebruikte precies 1 flacon voor dit klusje! Wist je dat je deze spray ook kunt gebruiken voor kleding, schoenen of banken? Ideaal dus! Als je nieuwe stoelen of een bank hebt, is het wel de moeite waard ze te behandelen met een goede spray!

Impregneerspray voor textiel voor je bank

Mooi sfeerplaatje geeft dit toch? De kleuren van de muurcirkels, de kussens en de lampion passen allemaal bij elkaar.. Ik hou ervan! Heb jij weleens wat ingespraid met textielspray?

Textielspray, impregneerspray

Ben jij net als ik dol op interieurinspiratie en doe het zelf ideeën en tips? Meer hiervan deel ik op mijn Instagram! Zie ik je daar?:

Blogtips:

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: