Je kozijnen verven.. Dat is een klusje wat elke 5-8 jaar voorbij komt. Het goed onderhouden van houten kozijnen is belangrijk om te zorgen dat het hout mooi blijft. Hoe vaak je de kozijnen buiten moet verven, hangt af van verschillende dingen. In deze blog lees je hoe je te werk gaat bij het schilderen van kozijnen en waar je op kunt letten.

Hoe vaak kozijnen verven

Hoe vaak moet je kozijnen nu verven? Dat hangt van verschillende dingen af. Bijvoorbeeld waar het kozijn zich bevindt. Als een kozijn zich aan de weerzijde bevindt, en dus volop zon en regen vangt, is het echt eerder aan een verfbeurt toe. Hoe vaak je moet verven hangt ook af van de kwaliteit verf die je gebruikt. Goede kwaliteit verf is echt belangrijk. Ik zou je afraden een eigen merk verf te kopen voor je kozijnen. Kies voor een bekend merk dat bekend staat om zijn kwaliteit. Wijzonol is hier een voorbeeld van.

Stappenplan schilderen van kozijnen

Ga je kozijnen schilderen? Hieronder lees je de stappen die je doorloopt om je kozijnen te schilderen.

Ontvet de oude verflaag

Allereerst ontvet je de oude verflagen voor je begint met kozijnen schilderen. Anders schuur je vuil en vet namelijk in het kozijn. Voor het ontvetten kun je st. Marc gebruiken, of verdunde ammoniak.

Kozijnen schuren

Nu schuur je de kozijnen op. Je kunt ze opschuren. Als de oude verflaag echt slecht is, zou je de kozijnen het beste kaal kunnen schuren. Als de verf al aan het bladeren is kun je een verfkrabber gebruiken. Gebruik nooit een verfföhn, dit wordt te heet bij het glas. Als je alle verf moet verwijderen omdat de kozijnen te slecht zijn, kun je afbijt gebruiken. Dit is erg agressief spul, draag dus handschoenen. Als alleen de oude laag opgeschuurd hoeft te worden, kun je het beste schuurpapier korrel 180 gebruiken. Eventueel kun je dit nog naschuren met een kleinere korrel.

Kozijnen schoonmaken

Na het schuren maak je de kozijnen weer goed schoon. Hiervoor gebruik je water. Als de kozijnen droog zijn, check je of ze goed stofvrij zijn. Zeker wanneer je kozijnen buiten gaat verven is dit belangrijk; het schilderwerk buiten moet goed bestand zijn tegen weer en wind.

Kozijnen gronden

Als de verf overal nog op de kozijnen zit, hoef je niet te gronden. Wanneer er plekken zijn waar geen verf meer op het kozijn zit, ga je die gedeelten eerst in de grondverf zetten. Je kunt eventueel kiezen voor sneldrogende grondverf, zo kun je sneller door. Als de grondverf droog is, schuur je het gegronde stuk weer op met schuurpapier korrel 240.

Oneffenheden wegwerken

Dit is het moment dat je eventuele oneffenheden weg kunt werken. Je gebruikt hiervoor sneldrogende plamuur. Ook het geplamuurde stuk schuur je weer op met korrel 240. Zijn er kieren in het houtwerk ontstaan? Dit kun je dicht maken met acrylaatkit. Deze kit is geschikt voor de werking van hout en is overschilderbaar.

Kozijnen afplakken

Je kunt ervoor kiezen je kozijnen af te plakken met schilderstape. Als je een vaste hand hebt, kun je ook zonder tape een strakke lijn krijgen. Zelf plak ik vrijwel niks af. Gebruik je schilderstape? Kies een goed merk, anders plakt het niet goed en komt de verf er zo onderdoor.

kozijnen verven buiten
Na alle voorbereidingen dan nu tijd voor het echte werk!

Kozijnen schilderen

Nu kun je beginnen aan het echte werk: het schilderen. Bij voorkeur begin je bovenaan, verf zakt immers altijd. Verdeel de verf over het oppervlakte in de lengte. Daarna kun je dwarse strepen zetten om het optimaal te verdelen. Als laatste strijk je horizontaal. Als je geen druipers ziet, ga je na het volgende stuk. Het beste kun je regelmatig even teruglopen om te checken of er later niet alsnog een druiper is ontstaan. Binnen 30-45 minuten kun je dit nog wel herstellen.

Kozijnen schilderen tips

De belangrijkste tips voor het verven van je kozijnen:

  • kies goede verf en een goede kwast
  • wanneer verf je de kozijnen? Verf de kozijnen niet als ze in de brandende zon staan. Begin bijvoorbeeld sochtends vroeg, of schilder op het moment dat de zon aan de andere kant staat.
  • inderdaad; een goede voorbereiding is het halve werk. Met de voorbereiding ben je dan ook langer bezig dan met het schilderen opzich! Dit is uiteindelijk wel erg belangrijk voor de hechting van de verf.

Kozijnen verven buiten kosten

Hoeveel kost het schilderen van kozijnen nu? Wanneer je dit zelf doet, kost het vooral tijd. Je bent er best even mee bezig. De kosten die je hebt, zijn een paar potten verf, kwasten en reinigingsmiddel (en natuurlijk wat benodigdheden als een ladder, maar dat zijn niet direct schilderskosten). Dat is dus wel te overzien, voor een paar 100 euro kun je je kozijnen strak in de verf hebben!

Zelf zijn we aan het verbouwen en altijd wel ergens in of om huis bezig. De afgelopen jaren vliegen de verfpotten, kwasten en het schuurpapier er doorheen

De beschrijving van bij bovenstaand filmpje vind je in de blog over barnwood wandbekleding maken.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: